przez przypadek znalazlem ten temat , przeczytalem wszytkie wypowiedzi i jedna sprawa mnie rozbawila ze malo co z krzesla nie spadlem:
stk napisal
Cytuj:
No to wspulczuje twoim userom ( 200 na 6 AP ?? a wogule to im net chodzi czy tylko pingi?? to jest ok 33 userow na AP przy zalozeniu ze trazsfer w 802.11b wynosi ok.500KB na AP to 500/33=15KB bez FD )
zwykla tonza obsluzy 30 userow z wieksza predkoscia nisz ta podzielona.
jak sie porobi testy w sieci to nagle sie moze okazac ze taki apek ma wieksza sumaryczna predkosc przy kilkunastu userach niz jeden uzytkownik na tym samym apeku pobierajacy cos samotnie. a przy 200 userach to po kilku miesiacach mozna sobie postawic 6 nienajgorszych np ap-1000 (tu spokojnie 50 na jedna karte wlazi osob).
warto wziasc pod uwage to ze malo kiedy jest oblozenie w sieci powyzej 80% (tu pewnie mozna dyskutowac:] ale to tak jak ktos kiedys wspomnial lepiej robic na gg)
no dobra skoro juz odkurzylem ten temacik to musze cos na temat:)
z mojego skromnego doswiadczenia moge powiedziec ze ja stosowalem w testach rozbicie sieci na rozne zakresy ip i maski,, warto czasem nawet zastosowac odmienna numeracje dla kazdej klatki schodowej i juz jest odcieta jedna od drugiej podsiec, a ewentualne polaczenie podsieci zrobic mozna na serwerku. wedlug mnie maski daja duze mozliwosci blokowania.
tyle ze ja u siebie sporo mam po radiu i zazwyczaj apeki dobrze izoluja zbedny ruch, czesto zreszta dosc smiesznie mozna to ustawic (czasem na dobre to wychodzi) bo np mam kilka podsieci ktore widza wszystkie kompy ale za to ich nie widza wszyscy inni,,,, ale jesli po kablu to chyba najlepiej jednak robic to po ip i masce.
moze sie myle i jest cos sprytniejszego ..... ale i tak nawazniejsze ze sie niezle usmialem... albercik guru... znaczy górą