M.a.x.X. pisze:
"Anyway" spróbowałem zainstalowac wyszystko za pośrednictwem nnd_install. Po paru próbach doszedełm do wniosku, że instalator nie pozwoli mi wybrać partycji na której chce mieć system (mam już XP), tylko chce mi koniecznie pomóc
przy dzieleniu dysku na partycje.
indeed!
M.a.x.X. pisze:
Fdiskiem usunołem partycje [a mam 1) Botowalną na NTFS z XP, 2)FAT16 na swapa od XP, 3)NTFS na całą resztę, zostają 2GB niezagospodarowanego miejsca]. No i z tego co przeczytałem zrozumiałęm że jak się uda wszystko zrobić to będzie LiLo z NND a XP będzie leżał na dysku i trzeba będzie go ręcznie dopsiać do jakiegoś tam pliku (już wiem że byłęm w błędzie). Nieważne jak przebrnołęm przez instalację (starając się zachować XP). Na końcu dostałem info że restart i będzie cacy. Po restarcie ani NND ani XP nie wstało. Potem z ( konsoli XP z płyty) zobaczyłęm że z C:\ dużo nie zostało
oj namieszałeś... namieszałeś
M.a.x.X. pisze:
Bez większego namysłu skasowałem wszystkie partycje, razem z mamy programem (DEAM!), no bo już wiedziałem że starego XP nie uruchomię.
NND_Install > automatyczny podział i zaczeło działać. Sieciówki wykryte poprawnie (3Com i Surecom [kompatyblina z Realtek8139]). Restart i router powienie działać, ale... niedziałał bo mimo wykrycia 2giej karty (Surecom) to podczas startu widziałem że coś jest nie tak z urządzeniem eth1 (klawisz "pause" nie działał, ta karta to interfejs na LAN) a HTB dawało mi już tylko 1 siecówke do wyboru. Dodatkowo nie mogłem pingować niczego (z drugiej strony to nie było momentu w którym podawał bym serwery DNS więc pingowanie
www.onet.pl było bez sęsu) ....
czy uruchomiłeś net_conf? To jest script konfigurujący twoje połączenie z internetem i siecią lokalną. Jeśli tak to bardzo mnie dziwi, że nie znalazłeś opcji podawania adresów serwerów DNS...
Ale, jako że są osoby więcej wiedzące o konfiguracji sieci niż ja to zastosuję metodę spychologii:
Mac!ek, do tablicy!
M.a.x.X. pisze:
No i teraz już po wszystkim chiałęm się dowiedzieć czy wiecie może dlaczego nnd nie dziłał (pewnie by sie teraz przydała tamta instalacja do przeglądania logów....).
a pewnie że by się przydały... mam szklaną kulę na usb, a mój system nie obsługuje tego interface...
M.a.x.X. pisze:
Chiałem mieć 2 systemy żeby "jakby co" to wracam do XP i idę Tu, na forum. Próbowałem też (jeszcze na początku) przeanalizować skrypt nnd_install żeby móc samemu ręcznie zainstalowac ale nie zrogryzłem jak rozpakowac tego TGZ'a.
Mam nadzieję, że się nie obrazisz za to co napiszę teraz...
Nie bardzo wiesz jak zainstalować poprawnie dwa systemy na dysku, a jednocześnie chciałbyś poprawiać scripty instalacyjne... odważny jestes.
Poza tym w pliku nnd.tgz nie znalazłbyś scriptu install_nnd. Znajduje on się w initrd.gz, który najpierw należy rozpakować , a potem podmountować jako loop. W pliku nnd.tgz jest wszystko, co znajdzie się na dysku PO instalacji. Zeby ręcznie zainstalować nnd wystarczy przeczytać opis (jest tam gdzie obraz płyty instalacyjnej) i postępować dokładnie krok po kroku uwzględniając zmiany nazw plików. Przy okazji dzięki za zwrócenie uwagi - ten opis wymaga aktualizacji.
P.S. *tgz rozpakuje winrar i o ile się nie mylę winzip...