Adrian pisze:
Bo kolega ma g... a nie accesspointy, tylko sie nie gniewaj, bo taka jest prawda. Ten blad zwiazany z MAC adresem jest znany i dotyczy urzadzen Planet 1963/1963a. Masz takie urzadzenie prawda?...
Niestety muszę Ciebie zmartwić

- bo ja nie używam do sieci Planetów /ale znam je dobrze z opowieści/. Sprzęt który wykorzystuje jest firmy Pheenet i nie narzekam na niego - cała sieć jest na nim i wszystko działa jak należy - nawet mały routerek tejże firmy bez problemów wydalał na ponad 20 osobach bez zawieszenia wiele dni /gdzie Planet zaliczał zwiechę po kilku/... no ale nastał czas na przesiadkę na NND

Ten problem z ap`kiem to akurat jest wina albo tych ap`ków albo ap`ka ze stacji bazowej - swego czasu bawiłem się sporo ustawieniami a później nie zwróciłem uwagi że niemam częsci informacji podawanych na ap-bazie /bo wcześniej na niej widziałem wszystkich zarówno osobnych jak i za ap-clientami a teraz widzę tylko ap-clientów oraz tych co mają radiówki/.
Ale dzięki za info o dhcp i arpie /nie wiedziałem że tak jest/

i jeśli nie uda mi się uporać z tymi macami /pewnie całkowity reset ustawień by pomógł ale wole tego uniknąć/ to zrobię tak jak mi radzisz.
Adrian pisze:
Masz jeszcze pytanie, co w sytuacji, gdy ktos ma wpisany ip na sztywno. Wtedy nie bedzie problemu, bedzie dzialac. Jest tylko jedna uwaga, w jednym momencie dwa rozne komputery w sieci nie moga miec tego samego ip, ale to chyba oczywiste....
To się cieszę że tak będzie... no wiadomo że dwa takie same ip`ki nie mogą być w tym samym czasie... ale z tego co zrozumiałem to taka sytuacja nie powinna nastąpić bo w końcu dhcp będzie przydzielało ip w zależności od mac`a jaki kto posiada... no chyba że ktoś sobie wpisze inny niż ma zadany... ale ja dąże do tego żeby wszystkim poustawiać automatyczne przydzielanie i żeby nikt nie dzwonił do mnie że przeinstalował system i nie wie jakie ma ustawienia
Jeszcze raz dzięki za info
P.S.:
mam jeszcze takie pytanka:
1. jaką składnie powienien mieć ethers
2. jak danej osobie przyciąć częściowo pasmo żeby jej ograniczyć download /notorycznie ściąga p2p co ładnie widać w mrtg

/
3. czy to może jest moja wina /jakiś ustawień/ że na wykresach niektórych osób w mrtg zakres KB/s jest w setkach a nawet tysiącach KB - na serwerze nie ma udostępnionych plików, ftp, squida ani poczty, a na innych jest ok /na eth0 też jest ok/.
dodam że najpierw szukałem na nie odpowiedzi ale nie mogłem znależć
P.S.2: ale ze mnie leń - przepraszam za to - ad.1 znalazłem odpowiedź - poprostu w linijce ip i później mac /z dwukropkami/.