Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 15 lipca 2025, 00:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Hej :) Niedlugo bede stawial swojego pierwszego routera na Linuxie. Do tej pory pracowalem na OpenBSD ale ze uzytkownik ma neostrade to Openek nie na wiele sie zda.

Pytanie moje jakie pakiety powinienem doinstalowac pacmanem (chyba ttego sie w tym linuxie uzywa do administracji pakietow) azeby moc swobodnie ze zrodel rozne aplikacje instalowac.

Zrobilem mini test w domu, zainstalwoalem gcc ale :
Cytuj:
[root@Castle BitchX]# ./configure
Welcome to the BitchX-1.1-final configuration

checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output... configure: error: C compiler cannot create executables
[root@Castle BitchX]#

Stad tez moje pytanie co tu doinstalowac trzeba.

Z linuxem mam niewiele wspolnego, nie specjalnie sie nim interesowalem ale mam nadzieje ze to bedzie mile spotkanie z tym systemem :)

Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Opis jest na nnd.freesco.pl. Trzeba zainstalować wszystkie pakiety devel, jest do tego polecenie install_devel.

Tytuł:

Wpisz po prostu install_devel hmmmmm chyba się nie pomyliłem. System powinien się wzbogacić o pakiety developerskie umożliwiające kompilacje. Tylko pytanie po co Ci to jest potrzebne??? jak nie masz doświadczeń w pracy z systemem Linux

Tytuł:
Dzieki :)

black pisze:
Wpisz po prostu install_devel hmmmmm chyba się nie pomyliłem. System powinien się wzbogacić o pakiety developerskie umożliwiające kompilacje. Tylko pytanie po co Ci to jest potrzebne??? jak nie masz doświadczeń w pracy z systemem Linux

Glupiutkie pytanie :)
Wlasnie po to azeby to doswiadczenie zdobyc :)
No i licze na to ze OpenBSD nie odbiega aaaaz tak daleko od Linuxa. W sensie komendy sa podobne, linia komend taka sama, aplikacje te same... :P

Tytuł:
MODERATOR

Nicrame pisze:
black pisze:
Tylko pytanie po co Ci to jest potrzebne???

Glupiutkie pytanie :)

Wbrew pozorom to pytanie nie bylo głupiutkie tylko źle postawione. Powinno raczej brzmieć "po co ci to na routerze?"
Instalowanie oprogramowania developerskiego na systemie pełniącym rolę routera/bramki internetowej nie jest imho zbyt dobrym pomysłem... Ale jako uzytkownik openBSD powinieneś to chyba wiedzieć.

Tytuł:
Jestem zwolennikiem zasady "dostosuje system i jego mozliwosci do moich potrzeb" nie odwrotnie :) Tak sie sklada ze w base system OpenBSD aplikacje wykorzystywane do budowy oprogramowania sa... :) Tak wiec mysle ze nie powinno byc problemow :) W kazdymr azie dostalem to oco pytalem i to sie liczy, dzieki i pozdrawiam :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.