Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 22:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Mam kilka pytań:
1. Gdzie się umieszcza bałwan jestem IPTABLES w jakim pliku
2. Zainstalowałem Squida i nie wiem jak go skonfigórować aby działał
3. Jak w HTB zwiększyć downloads dal konkretnego użyekownika
4. Według mnie w HTB nie działa ograniczenie na UPLOAD jak je skonfigórować bo z tego co zauważyłem to nie ogranicza uploudu tylko wysyła ile się da
Jestem nowy w linuxsie także nie zawiele wiem, szukałem na różnych forach informacji ale to co znalazłem to nic z tego nie działa, no chyba że ja coś źle robię. Proszę o pomoc.

Tytuł:
Użytkownik

odnośnie HTB, to poszukaj sobie na tym forum. Wpisując samo 'HTB' w szukajnic Ci nie da. Trzeba wymyślić inne pytanie (nie wyszukuje fraz kródszych niż cztero literowe).
Odnośnie 'uploadu' w HTB to poczytaj sobie ten topic: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=6762

PGF

gervys79 pisze:
Gdzie się umieszcza bałwan jestem IPTABLES w jakim pliku

W dowolnym wykonywalnym :lol: . Standardowo ( domyślnie ) reguły umieszcza się w /etc/iptables/firewall albo po prostu klepiesz z ręki i polecenie : iptables save .

Tytuł:
Podłączę się pod temat, jeśli mogę....
Czytam i czytam.....i nie mogę nic wyczytać....
Wszędzie się pojawia polecenie - iptables save....
Tylko dlaczego nie mogę tego wykonać u siebie, dostając w odpowiedzi - bad argument? Jestem zalogowany na prawach roota, jakby ktoś pytał....
Dzięki z góry za odpowiedź....

Tytuł:
MODERATOR

marko22 pisze:
Podłączę się pod temat, jeśli mogę....
Czytam i czytam.....i nie mogę nic wyczytać....
Wszędzie się pojawia polecenie - iptables save....
Tylko dlaczego nie mogę tego wykonać u siebie, dostając w odpowiedzi - bad argument? Jestem zalogowany na prawach roota, jakby ktoś pytał....
Dzięki z góry za odpowiedź....

bo nie czytasz dokładnie, a inni używaja skrótów myślowych i prowadzi to do ogólnego niezrozumienia... wydając polecenie iptables save faktycznie wykonywane jest /usr/sbin/iptables (ponieważ katalog /usr/sbin jest w zmiennej $PATH), a polecenie o które chodzi to /etc/rc.d/iptables save (które w $PATH nie jest i być nie powinno).

Przy okazji prośba do wszystkich - podając polecenie podajmy zawsze ścieżki! Unikniemy w ten sposób nieporozumień.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
bo nie czytasz dokładnie, a inni używaja skrótów myślowych i prowadzi to do ogólnego niezrozumienia... wydając polecenie iptables save faktycznie wykonywane jest /usr/sbin/iptables (ponieważ katalog /usr/sbin jest w zmiennej $PATH), a polecenie o które chodzi to /etc/rc.d/iptables save (które w $PATH nie jest i być nie powinno).

Hmm....co do "iptables save" to nie przypadkiem /etc/rc.d/iptables save ?

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Hmm....co do "iptables save" to nie przypadkiem /etc/rc.d/iptables save ?

Przecież napisałem...

Tytuł:
Mis'....sorry.....po roku wróciłem do NND...i jak na razie jestem zadowolony. Niestety linux nie jest moją domeną, chociaż może niedługo się to zmieni.
Albercik....właśnie nie...ścieżka to ta, którą podał Mis', czyli /usr/sbin/iptables...a żeby było jeszcze ciekawiej, to dokładnie - iptables-save.....
Sęk w tym, że chcąc zapisać tym poleceniem wprowadzone dane odnośnie przekierowania portów dla muła, niestety nie chce mi to działać. A robię wszystko tak, jak w opisie na stronie Wiki.......sorry za może moje laickie podejście do tego, ale w sumie jest to dla mnie duża nowość.......cały czas byłem na Freesco....wcześniej walczyłem z DHCP na NND...i odpuściłem sobie...minął rok i jak na razie jest ok....właśnie wczoraj postawiłem NND.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

marko22 pisze:
Albercik....właśnie nie...ścieżka to ta, którą podał Mis', czyli /usr/sbin/iptables...a żeby było jeszcze ciekawiej, to dokładnie - iptables-save.....
Sęk w tym, że chcąc zapisać tym poleceniem wprowadzone dane odnośnie przekierowania portów dla muła, niestety nie chce mi to działać.

Bo prawidłowa ścieżka to właśnie /etc/rc.d/iptables save. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. wpisując iptables save faktycznie wykonywany jest program /usr/sbin/iptables, a słowo save jest parametrem tego programu. Niestety iptables nie rozumie tego parametru - stąd błąd.
Wywołanie polecenia /etc/rc.d/iptables save powoduje uruchomienie scriptu, który odwołuje się do pliku /usr/sbin/iptables-save i zapisuje wynik w pliku /etc/iptables/iptables.rules. Ten właśnie plik jest ładowany, jeśli istnieje, zamiast standardowego firewalla NND.

Powtarzam jeszcze raz - to co musisz zrobić to po starcie firewalla wklepać ręcznie twoje dodatkowe regułki i wydać polecenie:

/etc/rc.d/iptables save

następnie musisz restartować firewall żeby wczytać nową konfigurację firewalla. Firewall restartujesz poleceniem:

/etc/rc.d/iptables restart

Tytuł:
No właśnie....cały czas sugerowałem się ostatnim wpisem.....omijając całą ścieżkę. Teraz jest jak najbardziej OK. Dzięki wielkie.
Nie chcę za bardzo marudzić, ale to przekierowanie na muła....nie działa. Non stop Low ID.
Teraz raczej już błędu nie robię.......
Mam znowu wracać do Freesco? :( Nie chcę....może na tym nauczę się czegoś więcej....

edit:Nieaktualne....faktycznie, jak ktoś gdzieś tutaj pisał, trzeba wpisać ppp0, a nie eth0. Teraz jest OK.
Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że będę miał jak najmniej pytań, ale przecież kto pyta, nie błądzi :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.