Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 19 lipca 2025, 16:14

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PGF

dexu pisze:
Coś temat ucichł .. mimo opisu na wiki .. nadal nie ma dostępu do plików. :(

Nie ucichł , spokojnie , dostałem info od Mis' a ,że juz są paczki jajo+ppp do potestowania . Jeżeli macie troszkę cierpliwości to po testach paczek zmienię opis na wiki - bez kompilacji , podmian i łatania . Następny krok to pppoe - właśnie to testuję i jestem już prawie zadowolony. Po prostu - cierpliwości.

Tytuł:
Użytkownik

To dobra wiadomość :) Robicie dobrą robote .. :) pozdrawiam!!

Tytuł:

Witam,
nie wiem na ile sie to przyda ale znalazlem cos takiego:
: [/] [] ()
Umożliwia stawianie tunelu między sieciami. Przypuśćmy, że mamy dwie sieci, z których pierwsza to 192. 168.1.0/24, o wewnętrznym adresie routera 192.168.1.1 i zewnętrznym 1.1.1.1, druga zaś to 192.168.2.0/24, wewnętrzny adres routera to 192.168.2.1, a zewnętrzny - 2.2.2.2. Aby zestawić tunel między nimi, poprzez Internet w routerze pierwszej sieci wpisujemy:

ip tunnel add netB mode gre remote 2.2.2.2 local 1.1.1.1 ttl 255

ip addr add 192.168.1.1 dev netB

ip route add 192.168.2.0/24 dev netB

W pierwszej linii tworzymy interfejs tunelujący o nazwie netB oraz określamy adresy internetowe routerów na końcach tunelu, które prowadzą do naszych sieci wewnętrznych. Druga linia nadaje adres nowo powstałemu interfejsowi netB, trzecia natomiast dodaje routing do sieci drugiej przez interfejs tunelujący netB.
Konfiguracja routera sieci drugiej wygląda prawie identycznie:

ip tunnel add netA mode gre remote 1.1.1.1 local 2.2.2.2 ttl 255

ip addr add 192.168.2.1 dev netA

ip route add 192.168.1.0/24 dev netA

Używanie ip tunnel wymaga wcześniejszego załadowania modułu ip_gre.o. W podobny sposób możemy zestawiać tunele w sieciach IPv6.

zrodlo: http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=4556

Tytuł:
PGF

dexu pisze:
To dobra wiadomość :) Robicie dobrą robote .. :) pozdrawiam!!

paczka jajka już jest , paczka ppp z łatkami niestety jescze nie działa prawidłowo , paczka rp-pppoe także już jest ...w zasadzie już od dłuższego czasu. Jak ppp zostanie już poprawione to potrzebny będzie tester i na nowym systemie trzeba będzie to postawić i testować. U mnie już działa i jest stabilne . Przewaga pppoe nad poptopem jest ogromna . Na wiki już niedługo będzie .

Tytuł:
Czy ktos moze napisacj jak sie konfiguruje w paczce openvpn polaczenie bridge'owane bo w/g tego co znalazlem na tym forum niby dziala Niestety nie udalo mi sie tego odpalic Wyklada mi sie na bledzie Cannot load certificate file /etc/openvpn/certs/gwcert.pem: error:0906D06C:PEM routines:PEM_read_bio:no start line: error:140AD009:SSL routines:SSL_CTX_use_certificate_file:PEM lib Opis konfiguracji ktory wygooglowalem byl chyba jakis nie kompletny wiec mozliwe ze tu jest przyczna Albercikowi podobno sie udalo ale niestety nie dopisal jak obiecal co i jak sie robi Z tad moja prosba zeby ktos opisla temat polaczenia VPN na paczce O-VPN dla NND dzieki i pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.