Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 25 lipca 2025, 03:13

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam!
Szukałem juz na forum, na niewiele sie wyszukiwanie zdało.
Na stronie:
http://nnd.freesco.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=7
jest teoretnycznie opisana instalacja ręczna...
Zawiera jednak ona kilka błędów...
Ppotrzebuje tak zainstalować NND, ponieważ mam dysk z błędami i zrobiłem sobie partycje hda1 ext2 700MB i hda5 swap 169MB - jednak domyślna instalacja nie ofreuje uzycia tych partycji, które ja chcę.
Tak więc po zalogowaniu sie jako root z płyty CD, tak jak jest opisane w artukule - tworzę /mnt/hd, montuje tu dysk /mnt/hda1 jako ext2, usuwam /tmp, tworze /mnt/hd/temp, robie alias z tego utwozonego temp na /tmp i zaczyna się... :
: [/] [] ()
[root@NND_Install_CD root]# pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy ' cat /cdrom/NND/lista-base.txt'
:: Synchronizuję bazę danych pakietów...
 base                     [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
cdrom/NND/lista-base.txt: nieobecny w repozytorium " cat "

Robię tak jak jest z artykule - i co? i nic...
a podaje prawidłową ścieżkę do pliku txt z pakietami.
Ale nie poddawałem sie - wypisałem zawartość pliku /cdrom/NND/lista-base.txt i recznie zacząłem instalowac pakiety:
[root@NND_Install_CD root]# pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy filesystem bash glibc ncurses readline coreutils
:: filesystem-0.3-1nnd: jest aktualna.  Zaktualizować? [T/n]

i tu nie mam wszystkiego i dalej

Cele: filesystem-0.3-1nnd glibc-2.3.2-2nnd ncurses-5.4-2nnd readline-5.0-2nnd
         bash-3.0-2nnd coreutils-5.2.1-1nnd

Całkowita wielkość pakietu:   11,5 MB

Rozpocząć aktualizację? [T/n] t

:: Pobieram pakiety z base...
uwaga: brak /mnt/hd/var/cache/pacman/pkg cache.  tworzę...
 filesystem-0.3-1nnd      [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
 glibc-2.3.2-2nnd         [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
 ncurses-5.4-2nnd         [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
 readline-5.0-2nnd        [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
 bash-3.0-2nnd            [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL
 coreutils-5.2.1-1nnd     [/cdrom/NND/pakiety/] 100%    LOCAL

sprawdzam integralności pakietów... zrobione.
ładuję dane o pakiecie...zrobione.
sprawdzam możliwość konfliktów... zrobione.
instaluję filesystem... zrobione.
instaluję glibc... zrobione.
instaluję ncurses... zrobione.
instaluję readline... zrobione.
instaluję bash... zrobione.
instaluję coreutils... zrobione.

W każdym razie za drugim razem - jest ok .. ale w pliku lista-base jest 6 pakietow, a w lista-base-2 chyba z 20 - nie wiem ale duzo....
Pozatym tam dalej z krenelem tez mi bedy wyskakują, ale już nie moge tego udokumentować, może potem....

Co mi poradzicie?
Pewnie kupno dysku dobrego, 3 gigowego...
ale na tym?

chodzi mi o to, dlaczego w moim przypadku nie jest tak jak w artukule???

MODERATOR

WinuX pisze:
Witam!
[root@NND_Install_CD root]# pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy ' cat /cdrom/NND/lista-base.txt'
base [/cdrom/NND/pakiety/] 100% LOCAL
cdrom/NND/lista-base.txt: nieobecny w repozytorium " cat "
[/code]

pierwszy błąd (choć może to tylko tutaj tak wpisałeś):
' cat /cdrom/NND/lista-base.txt'

te zanczki to odwrotne apostrofy - uzyskujesz je używając klawisza położonego bezpośrednio pod klawiszem ESCAPE

Co do dalszej procedury - po zainstalowaniu pierwszych kilku pakietów (których lista jest w pliku lista-base.txt) instalujesz kernel, a potem resztę pakietów (lista-base2.txt) - pamiętaj tylko o odwrotnych apostrofach...

A zakup jakiegoś dysku to chyba najlepszy pomysł. Jesli na tym co masz pojawiły się bad sektory to znaczy że wierzyć już mu nie można...

MODERATOR

WinuX pisze:
Robię tak jak jest z artykule - i co? i nic...

Lepiej obwiniac wszystkich naookolo, zamiast sprawdzic, czy samemu sie nie popelnia bledu.
Co do pomyslu instalacji na dysku z badami, to podejrzewam, ze niedlugo bedziemy mieli temat jakie to NND jest be, bo wiesza router kazdego dnia rowno o 24, albo cos w tym stylu.
Nie twierdze teraz, ze NND jest bezbledne (bo jeszcze duzo mu brakuje), ani ze artkuly na stronie sa super i wyczerpuja temat w 100%, ale przesadzanie w druga strone zbyt dobrym pomyslem tez nie jest.

tasiorek pisze:
Lepiej obwiniac wszystkich naookolo, zamiast sprawdzic, czy samemu sie nie popelnia bledu.

Rzeczywiscie nie uzywałem tego klawisza co powinienem, a że obwiniałem od razu... To tak, ale to z tego powodu, że w artykule est kilka tez drobnych błędów tzn niedomówień - nie zamount'ujesz partycji w katalogu, który nie istnieje, bo /mnt/hd domyslnie nie istnieje... ale teraz to sie czepiam.

Ogólnie mam pomysł - żeby po udanej instalacji edytowac ten artykuł i podac dokładnie jak co zrobić, bo:
Cytuj:
pacman.conf.cdrom (albo jakoś podobnie, nie pamietam, a nie mam jak sprawdzić)

fajnie że autor w ogole napisal ten artukuł bo jest on mi pomocny, ale można go poprawić i podejmę się tego i do tego posta tu wkleję, a już wy postanowicie czy wrzucicie go na straone, czy nie...

zaraz lookam i sprawdzam ten mój błąd...
:)
i jeszcze raz przepraszam za obwinianie... :)

Tytuł:

i jeszcze jedno pytanie - jak zrobic skrypt, żeby mi automatycznie tworzyło katalogi, montowało i intslowało - choć w części?
Zrobiłem cos w stylu pliku wsadowego i odpaliłem go potem ./ten_plik ale tez miałem błedy - przy zmianach katalogów - np. w linijce gdzie kazał utworzyc katalog mkdir - utworzyło, ale cd /home - nie przeszedł...
Może też byc problemem to, że pisałem w notatniku na xp ten plik wsadowy... i tam jest inne kodowanie końca linii...?

Tytuł:

WinuX pisze:
Zrobiłem cos w stylu pliku wsadowego i odpaliłem go potem ./ten_plik ale tez miałem błedy - przy zmianach katalogów - np. w linijce gdzie kazał utworzyc katalog mkdir - utworzyło, ale cd /home - nie przeszedł...

Nie znam się ale chyba powinno być cd /$HOME, wtedy przechodzi do katalogu domowego obecnego użytkownika, bo domyślam się, że taki efekt chciałeś uzyskać, a jak nie to nie zrozumiałam.

WinuX pisze:
Może też byc problemem to, że pisałem w notatniku na xp ten plik wsadowy... i tam jest inne kodowanie końca linii...?

A tu nasuwa mi się tylko powiedzenie kochanego słówka "ALE", czyli wydaje mi się, że coś kręcisz. Ale też pewności 100% nie mam :p

Tytuł:

i tak se ten dysk kupie, bo mam crc error :/

Dzieki za pomoc :)
Rzeczywiście źle wpisywałem, jak się wpisze apostrof który jest koło Esc to jest ok.

Tytuł:
MODERATOR

WinuX pisze:
i jeszcze jedno pytanie - jak zrobic skrypt, żeby mi automatycznie tworzyło katalogi, montowało i intslowało - choć w części?

nie rozumiem... co chcesz robić? Co ma mountować? Co instalować? Podkręć jasność wypowiedzi...

WinuX pisze:

Sorry Winnetou... powyższe to bełkot. Napisz co chcesz zrobić to ktoś cię naprowadzi. Natomiast "na macanego" to wiele nie uzyskasz bez znajomości podstaw działania systemu.

Tytuł:

W notatniku windowowym napisałem taki plik wsadowy - tak to nawę, bo nie wiem jak na linuksie to nnazwać - czyli każda komenda linijka po linijce, jak to sie robi(ło) w plikach .bat
A tu kod:
mkdir /mnt/hd
mount -t ext2 /dev/hda1 /mnt/hd
mkdir /mnt/hd/temp
rmdir /tmp
ln -s /mnt/hd/temp /tmp
pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy filesystem bash glibc ncurses
pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy bzip2 dcron dev dev-extra dhcp dhcpcd dialog e2fsprogs eject file findutils gcc-libs gettext glib2 gpm grep groff gzip initscripts iproute iptables iputils kbd less libtar lilo logrotate mailx man mawk mc mktemp module-init-tools nano net_conf netkit-ftp telnet net-tools tcp_wrappers openssh openssl pacman pam pciutils popt procps psmisc rdate screen sed shadow slocate sudo sysklogd sysvinit tar timezone thttpd traceroute tree unzip util-linux wget which xinetd zlib nndconf
pacman -r /mnt/hd -Sy kernel24-ide
chroot /mnt/hd
lilo -b /dev/hda1

Tylko to jest jeszcze stara wersja - jak myślałem że trzeba wypisywać te pakiety :)
i ten plik nazwałem sobie skrypt i jak go odpalam ./skrypt to nie jest to równoznaczne z tym, gdybym wpisał to wszystko ręcznie - teraz pytanie - czy to ja mam jakiś problem z systemem/komputerem, bo to powinn działać? Czy może takie pliki wsadowe na linuksie sie inaczej pisze, albo w innym edytorze - bo notatnik jest jaki jest - np. jak odczytałem liste pakietów lista-base.txt to w notatniku wszystko miałem w jednej linijce, nawet spacji nie było, po odczytaniu tego pliku w mc - jeden pakiet jest w jednej linijce...
A za pisanie mało zrozumiale, to przepraszam - czesto tez mówię tak, że nie wiadomo o co mi chodzi, ale pracuje nad tym :)
jeszcze raz dziekuje za szybkie dopowiedzi - nie spodziewałem sie tek szybkiej reakcji :)

Tytuł:
MODERATOR

WinuX pisze:
W notatniku windowowym

pierwszy błąd

WinuX pisze:
napisałem taki plik wsadowy - tak to nawę, bo nie wiem jak na linuksie to nnazwać - czyli każda komenda linijka po linijce, jak to sie robi(ło) w plikach .bat

nazywa się script (skrypt)

WinuX pisze:
A tu kod:
mkdir /mnt/hd

drugi błąd - póki nie wiesz/nie masz pewności zawsze podawaj pełne ścieżki do programów. Unikniesz w ten sposób problemów z różną zmienną $PATH dla różnych użytkowników.

WinuX pisze:
pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy filesystem bash glibc ncurses

powyższe pakiety nie wystarczą, choć prawdopodobnie pacman pobierze wszystkie potrzebne zalezności. Bezpieczniej jest tak:

pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy `cat /etc/lista-base.txt`

WinuX pisze:
pacman --config /etc/pacman.conf.cd -r /mnt/hd -Sy bzip2 dcron dev ...

kolejny błąd - teraz powinieneś zainstalować kernel a nie dalsze pakiety... poza tym tak jak wyżej bezpieczniej jest czytać z pliku /etc/lista-base2.txt niż wypisywać wszystkie pakiety ręcznie.

WinuX pisze:
chroot /mnt/hd
lilo -b /dev/hda1

a gdzie edycja lilo.conf? przecież musisz podać prawidłowe parametry boot i root. Prawdopodobnie wszystko ci się zgodzi, jeśli masz tylko jedną partycję i swap, a dysk jest podpięty do pierwszego kontrolera ide jako master, ale wypadałoby to sprawdzić. Inaczej dostaniesz "kernel panic" albo system w ogóle nie wstanie.

WinuX pisze:
i ten plik nazwałem sobie skrypt i jak go odpalam ./skrypt to nie jest to równoznaczne z tym, gdybym wpisał to wszystko ręcznie - teraz pytanie - czy to ja mam jakiś problem z systemem/komputerem, bo to powinn działać? Czy może takie pliki wsadowe na linuksie sie inaczej pisze, albo w innym edytorze - bo notatnik jest jaki jest - np. jak odczytałem liste pakietów lista-base.txt to w notatniku wszystko miałem w jednej linijce, nawet spacji nie było, po odczytaniu tego pliku w mc - jeden pakiet jest w jednej linijce...

Po pierwsze notatnik - jak sam zauważyłeś w *nices i Windows mamy do czynienia z różnymi zakończeniami linii. Prawdopodobnie możesz to obejść pisząc w Windows, ale musisz pamiętać aby po każdym poleceniu wstawić średnik (tak mi się wydaje ale nie sprawdzałem).

A tak w ogóle to czas poświęcony na przygotowanie takiego scriptu uważam za stracony - w końcu nie instalujesz NND na padniętych dyska 5 razy dziennie... a jak w kolejnym iso zmienimy jeden pakiet to cały twój script będzie do <censored>
A w ogóle to znajdź sobie sprawny dysk...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.