Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 26 lipca 2025, 04:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam!!!

Padł mi dysk z NND, więc postanowiłem kupić nowy - większy.
Tym razem jest to Seagate Barracuda 7200.10 16MB 250GB na UltraATA. Wszystko byłoby "fajnie", gdyby nie jeden problem: BIOS nie widzi dysku, gdy ten nie ma włączonego ograniczenia wielkości do 33GB (w tym przypadku robi się to programowo - zamiast zworki). Gdy nie włączę ograniczenia, to BIOS zawiesza się przy próbie wykrycia dysku (tzw tryb Auto).

Zainstalowałem NND z włączonym ograniczeniem. Internet śmiga, wszystko działa, ale nie mam dostępu do całego dysku. Kernel cały czas widzi go jako dysk 33GB :/
Próbowałem kilku metod (kombinacje z LILO i append = "hda=30401,255,63"), ale na razie żadna nie działa. Kernel cały czas widzi dysk jako 33GB (CHS: 4111,255,63) zamiast ~230GB (CHS: 30401,255,63).

Dodam, że fdisk widzi dysk z 4111 cylindrami (wyciąga tą informację z kernela) i jak ręcznie wprowadzi się geometrię, to w ten sposób założy się partycje. Niestety pozostałe programy (cfdisk, parted) wyświetlają informację o źle ustawionej geometrii dysku.

Może ktoś już miał podobny problem i sobie z tym poradził i mógłby mi pomóc?

Tytuł:

Jaka płyta główna?
Uaktualnij bios.

Tytuł:

kuruś - jest to PCCHIPS M726. O nowym BIOS'ie można w zasadzie zapomnieć.

Chodzi mi o rozwiązanie od strony Linuksa.

Tytuł:
MODERATOR

wyłącz dysk w biosie, usuń ograniczenie wielkości. jeśli będziesz miał problem z bootowaniem z tego dysku to dodaj jakiś inny mały dysk i z niego startuj, a cały system trzymaj na tym dużym.

Tytuł:

Mis' - niestety nie jest to rozwiązanie problemu w sytuacji gdy chcę korzystać tylko i wyłącznie tego jednego dysku.
Tak jak napisałem - BIOS się wywala przy próbie wykrycia tego dysku bez ograniczenia, więc o bootowaniu z niego można w taki przypadku zapomnieć.

Tytuł:
Użytkownik

Najnowszy bios z 22.07.99, chociaż ta płyta jest tak nędzna, że wgranie nowego biosu nie gwarantuje poprawy sytuacji, na twoim miejscu zmieniłbym ją na jakąś inną.

NND current @ COMPAQ Deskpro EN Series SFF 6350 | 64 MB RAM | 80 GB HDD | DSL 1000

Tytuł:
MODERATOR

CyberDe@th pisze:
Mis' - niestety nie jest to rozwiązanie problemu w sytuacji gdy chcę korzystać tylko i wyłącznie tego jednego dysku.
Tak jak napisałem - BIOS się wywala przy próbie wykrycia tego dysku bez ograniczenia, więc o bootowaniu z niego można w taki przypadku zapomnieć.

czy ty czytasz co napisałem? wyłącz dysk w biosie. Nie będzie problemu z wywalaniem się biosu, a Linux i tak dysk zobaczy i wykorzysta. Ponieważ może być problem z bootowaniem z wyłączonego dysku sugeruję dodanie jakiegokowiek małego dysku tylko dla katalogu /boot. Ale jeśli nie chcesz to twoja sprawa... ja nie trace ponad 200GB powierzchni dyskowej tylko ty...

Tytuł:
PGF

Ostatecznie to bootowac to nawet z dyskietki mozna. albo z cdroma.

Obrazek

Tytuł:

qrak - ta płyta to padaczka i jeśli tylko będzie taka możliwość, to na pewno ją zmienię.

Mis' - niestety dopiero w nocy będę mógł to sprawdzić (opcję z wyłączonym dyskiem w BIOS'ie).
Natomiast czytam tak sobie http://tldp.org/HOWTO/Large-Disk-HOWTO.html i w sumie ciekawych rzeczy się dowiaduję. Najciekawszy jest punkt 11.4 o zworkach właśnie. Można wyczytać, że całą sprawę powinna załatwiać jedna opcja w jajku: CONFIG_IDEDISK_STROKE
: [/] [] ()
The CONFIG_IDEDISK_STROKE option of Linux 2.4.19/2.5.3 and later, will tell Linux to read the native max capacity and do a SET MAX ADDRESS to get access to full capacity. This configuration option lives under the heading "Auto-Geometry Resizing support" in the "IDE, ATA and ATAPI block devices" kernel configuration section.

The configuration option went away in 2.6.7 and was replaced by a (per-disk) boot parameter, so that one can say "hda=stroke".

With this "stroke" option jumpered disks will in many cases be handled correctly, i.e., be seen with full capacity (in spite of the jumper). And the same holds when the disk got a Host Protected Area in some other (non-jumper) way.

To też ciekawe:
: [/] [] ()
Seagate

Seagate disks have a jumper that will clip the reported number of cylinders to 4092 on drives smaller than 33.8 GB, while it will limit the reported LBA capacity (Identify words 60/61) to 33.8 GB on larger disks.

For models ST-340810A, ST-360020A, ST-380020A: The ATA Read Native Max and Set Max commands may be used to reset the true full capacity.

For models ST-340016A, ST-340823A, ST-340824A, ST-360021A, ST-380021A: The ATA Set Features F1 sub-command will cause Identify Data words 60-61 to report the true full capacity.

I teraz pytanie... jak to "łyknąć"?

zciech - też można, ale tu chodzi o to, żeby wystarczał tylko ten dysk.[/code]

Tytuł:
MODERATOR

CO ty chcesz łykać? Przecież sam wyraźnie napisałeś, że jak dysk wykrywany jest w biosie to się dalej nie włączy. Więc do jądra nawet nie dochodzi, nie obejdzie się bez bootowania z CD/FDD lub innego HDD

Witam !

A jaki bios ma ta płyta - jeśli to bios Awarda to można mu zaimplementować obługę dużych dysków.

Napisz coś więcej.

Tytuł:
MODERATOR

MAC!EK pisze:
CO ty chcesz łykać? Przecież sam wyraźnie napisałeś, że jak dysk wykrywany jest w biosie to się dalej nie włączy. Więc do jądra nawet nie dochodzi, nie obejdzie się bez bootowania z CD/FDD lub innego HDD

O ile dobrze zrozumiałem, to jemu prawdopodobie chodzi o to że pozostawi ograniczenie wielkości (coby bios się nie wywalał), a Linux ma zobaczyć cały dysk...
Jako, że nowego kernela w najbliższym czasie nie wydajemy, myślę, że temat można zamknąć - rozwiązania podane, czy autor wątku z nich skorzysta to już nie nasza sprawa.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.