widget pisze:
nie wiem do czego dążysz co prawda skoro paczka została zbudowana
Maciek, już ci odpisał. Ja zaś pozwolę sobie na publiczną analizę tego pliku, coby jasne było jak powinien on wyglądać.
widget pisze:
pkgname=smartmontools
pkgver=5.33
pkgrel=1nnd
Brak wpisu o autorze. w pierwszej lini powinien znaleźć się zakomentowany tekst zawierający nick autora i jego e-mail. Na przykład tak:
# Wersja dla NND: Jasio_k <jasio_k@server.pocztowy.com>w razie jakichś problemów od razu wiadomo do kogo zwracać sie po pomoc.
widget pisze:
brak zależności, założę się, że ten program do działania wymaga przynajmniej glibc... aby znaleźć listę zależności należy dokładnie przeczytać dokumentację gdzie zazwyczaj są informacje na ten temat i dla każdego pliku wykonywalnego wykonać polecenie ldd /katalog/plik. Wynik tego polecenia zawierać będzie ścieżkę do biblioteki, która jest dynamicznie linkowana do danego pliku. Następnie należy sprawdzić do jakiego pakietu należy wzmiankowana biblioteka (
pacman -Qo /sciezka/biblioteka) i dopiero nazwę pakietu należy umieścić w zmiennej depends.
Ta zmienna może wyglądać np. tak:
[i]depends=('pakiet1' 'pakiet2' 'pakiet_n')
jeśli pakiet wymaga współpracy ze ściśle określoną wersją innego pakietu to wewnątrz pojedynczych cudzysłowów podajemy tę wersję:
[i]depends=('pakiet1' 'pakiet2=22.43.1nnd' 'pakiet3>=0.5.23nnd')
powyższe oznacza że nasz pakiet wymaga do działania pakietu1 pakietu2 w wersji 22.43.1nnd i pakietu3 w wersji wyższej niż 0.5.23nnd.
widget pisze:
dobrze by było, gdyby pojawiły się tutaj pakiety porzebne podczas budowy... skąd mam wiedzieć czy to co mam zainstalowane wystarczy do zbudowania tego pakietu? Jednak w większości przypadków mozna pominąć tę zmienną. Konieczna jest tylko wtedy, gdy pakiet do budowy wymaga pakietów których standardowo nie ma w nnd (wersja devel).
Oczywiście ten plik wystarczy żeby
sobie zbudować pakiet. Jeśli jednak chcesz aby trafił do repozytorium to powinieneś wziąć pod uwagę wszystko co napisałem powyżej.