Bolo_B , Ty chyba czegoś nie rozumiesz - takie serwery z raidem kosztują od 150zł - ja swojego kupiłem za 300zł - 4-ro procesorowy , 6 dysków SCSI , 500MB RAM ECC , macierz RAID . Właśnie o to chodzi ,że taki serwer jest tańszy niż niejeden składak i znacznie wydajniejszy. Tutaj jest problem. Nie wiem czy używałeś RAID , ale wnioskuję ,że jak dotąd nie i myślę ,że zdanie powinni zabierać Ci , którzy wiedzą do czego to służy i jaka to wygoda używac taki sprzęt .
Bolo_B pisze:
Jak ktos ma kapuste i nie wie co z nia robic tylko se kupuje kilkuprocesorowe maszyny za kilkadziesiat tysiecy i mysli ze sobie NND postawi a wszycy bedo robic na jego prywatna kieszen to sie grubo myli.
Popłynąłeś

. Widzę ,że zupełnie nie jesteś zorientowany w materii starych serwerów RAIDowych .
Pojmijcie w końcu , że takie serwery są tańsze niż składak
Tego sprzętu jest coraz więcej na rynku , ponieważ są po kilku latach wymieniane na nowe , nowszej generacji i wyprzedawane za bezcen albo przeznaczone na kasację , ale niestety posiadają kontrolery TYLKO z możliwością budowy RAIDa 0,1,5 - dyski nie mogą być standalone tylko w macierzach .
Podam przykład : Compaq : obudowa ATX + płyta 2-prcesory + macierz RAID (na płycie) + zasilacz ATX 375W : cena 39zł na Allegro . Nadal uważacie ,że to "korporacyjne" sprzęty ?
Proponuję powrócić do tematu i proszę o nie zabieranie głosu osób nie mających nic wspólnego z tematem .
Na dzień dzisiejszy chyba zostało już wszystko wyjaśnione , więc można zrobić z wątkiem to co proponowałem lub według gestii Moderatorów.