Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 23:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PGF

Rozumiem . Sumując wszystkie wypowiedzi posiadam już ogólne zarysy przyszłości NND . RAID co prawda nie jest składową "serwera korporacyjnego działającego na wyspecjalizowanym sprzęcie serwerowym" - znajduje się na wielu płyach głównych ogólnie dostępnych ( nowych kosztujących poniżej 200zł w detalu ) , ale wiem z autopsji , że nie jest łatwą sprawą w implementacji w instalatorze. Co prawda wielka szkoda , że system z założenia routerowo/serwerowy nie posiada jednego z podstawowych zabezpieczeń serwerowych , ale wiem ,że brak czasu i środków skutecznie zniechęca do działania . Po wymianie zdań z Mis'em spodziewałem się takich odpowiedzi , ale lubię mieć sprawę jasną . Dziękuję wszystkim za wypowiedź .

ps. Proponuję nie zamykać tego wątku i zrobić go "przyklejonym" - zawsze będzie można dopisac co nieco - nowe plany , dołożenie czegoś do To Do .

Tytuł:
Użytkownik

Sorak ze sie tak wtracam jako ze nie uzywam NND, ale ardumenty Macka sa calkiem sluszne. Jak startowalem swoje pierwsze freesco to bylem kompletnie zolty (sory za brak polskich liter ale mam do dyspozycji niemiecka lub angielska strone kodowa zolty jak kurczak). Moim jedynym celem bylo postawienie byle czego aby miec internet podzielony z kuplami oczywiscie ze wzgledow ekonomicznych. Jak wiadomo nasz glowny provider urzadzil niezla zabawe z usb wiec freesco przestalo byc funkcjonalne, zwaszcza ze zaczely sie pojawiac dosyc powszechnie technologie wifi. Moje zdanie jest jedno - jak ktos porzebuje super wydajnego softu co ma wszelakie wodotryski to czemu nie: NND jako router na byle jakiej maszynie a reszte uslug moze se miec na niewiadomo czym (zwlaszcza ze kazdy dobry admin dbajacy o bezpieczenswo nie pozwoli sobie na umieszczenie wsztstkich bajerow na jednej maszynie). Jak ktos ma kapuste i nie wie co z nia robic tylko se kupuje kilkuprocesorowe maszyny za kilkadziesiat tysiecy i mysli ze sobie NND postawi a wszycy bedo robic na jego prywatna kieszen to sie grubo myli. Moim zdaniem NND to jest bardzo dobre przedluzenie grupy freesco i tego co ich razem laczy czyli tani bezpieczny router dla kazdego w zasiegu malego palca. Bo po pierwsze - bardzo dobre wsparcie (chyba najlepsze jesli chodzi o polskojezyczne serwisy), po drugie - latwosc konfiguracji, po trzecie - bardzo dobrze zrobione opisy w jezyku polskim. W dodatku aktualne nie to co w przypadku slackware czy innych dystrybucji. Bo albo cie wysylaja w kosmos bo o zoltych to raczej zapominaja, albo maja w d... najnowsze opisy. Np. na stronie slackware pokutuja takie stare opisy ze az glowa boli. Wiec albo jestes dobry z angielskiego i masz pojecie czego szukac albo rzycaja cie na gleboka wode. A szczeze mowiac to po h.. komus jakis RAID w tej chwili sa tak duze dyski a backup mozna sobie zrobic w cronie. Jadro jest na tyle dobre ze powinno wystarczyc na obsluge 120GB i wiecej dyskow. Zawsze mozna podlaczyc 3 dyski i 1 CD-ROM. To naprawde wielka przestrzen dysowa. No chyba ze komus sie mazy jakis niebotycznie wielki hub DC ale to juz jego zmartwienie. Zapewne odsetek takich osob jet niewieki wiec ja bym sie tymi nie przejmowal, Wiekszosc ludzi to zwykle szarazcki co nie potrafia zwyklego make zrobic i to im wystarcza. Dzilaja na jakis przedpotopowych mazynach i sie ciesza ze za kilka zlotych badz za darmo postawili siec. Fresco i NNd jest na tyle dobre ze nie trzeba byc wielkim adminem zeby sobie cos takiego postawic i to wlasnie jest dobre a nie jakies tam wodotryski dla "wybranych".
Koniec tych bredni bo sam zaczynam watpic w to co pisze :lol:

Tytuł:
PGF

Bolo_B , Ty chyba czegoś nie rozumiesz - takie serwery z raidem kosztują od 150zł - ja swojego kupiłem za 300zł - 4-ro procesorowy , 6 dysków SCSI , 500MB RAM ECC , macierz RAID . Właśnie o to chodzi ,że taki serwer jest tańszy niż niejeden składak i znacznie wydajniejszy. Tutaj jest problem. Nie wiem czy używałeś RAID , ale wnioskuję ,że jak dotąd nie i myślę ,że zdanie powinni zabierać Ci , którzy wiedzą do czego to służy i jaka to wygoda używac taki sprzęt .

Bolo_B pisze:
Jak ktos ma kapuste i nie wie co z nia robic tylko se kupuje kilkuprocesorowe maszyny za kilkadziesiat tysiecy i mysli ze sobie NND postawi a wszycy bedo robic na jego prywatna kieszen to sie grubo myli.

Popłynąłeś :wink: . Widzę ,że zupełnie nie jesteś zorientowany w materii starych serwerów RAIDowych .

Pojmijcie w końcu , że takie serwery są tańsze niż składak

Tego sprzętu jest coraz więcej na rynku , ponieważ są po kilku latach wymieniane na nowe , nowszej generacji i wyprzedawane za bezcen albo przeznaczone na kasację , ale niestety posiadają kontrolery TYLKO z możliwością budowy RAIDa 0,1,5 - dyski nie mogą być standalone tylko w macierzach .

Podam przykład : Compaq : obudowa ATX + płyta 2-prcesory + macierz RAID (na płycie) + zasilacz ATX 375W : cena 39zł na Allegro . Nadal uważacie ,że to "korporacyjne" sprzęty ?

Proponuję powrócić do tematu i proszę o nie zabieranie głosu osób nie mających nic wspólnego z tematem .

Na dzień dzisiejszy chyba zostało już wszystko wyjaśnione , więc można zrobić z wątkiem to co proponowałem lub według gestii Moderatorów.

Tytuł:
MODERATOR

Najpierw pozwolę sobie na prywatną opinię:
Cytuj:
Dlaczego tylko ja mam uważać aby kogoś nie urazić ?

Bo jeżeli nie jesteś prostakiem to powinieneś wiedzieć, że nie obraża/uraża się osób, którym coś zawdzięczasz i od których czegoś oczekujesz. Chyba, że jeszcze nie dorosłeś, żeby to zrozumieć...

A teraz konkrety o raid:
Jaką ma zaletę taki stary komp z raidem nad nowym składakiem? Wydajność? Być może... Ale na pewno nie jest to zauważalne w zastosowaniach do jakich przeznaczone jest nnd. Pewność i bezpieczeństwo? Teoretycznie tak... Jest małe ale! W takim sprzęcie siedzą 5-cio i więcej letnie dyski, które swoje już przeżyły. Chyba, że zainwestujesz w nowe napędy (jeżeli dostaniesz takie, które będą działały ze starym kontrolerem) ale wtedy mija się to z celem (finanse).
Stawiam więc ponownie pytanie: jaki ma sens obsługa RAID w NND (poza tym, że ty masz taki kontroler)?

MODERATOR

Albercik pisze:
MAC!EK pisze:
1. poprawki błędów z mantis
2. dodanie nowych funkcjonalności/paczek z mantis
3. nowe konfiguratory podstawowych paczek

Nie widziałem Albercik żebyś cokolwiek zgłaszał do Mantisa więc nie wiem czego oczekujesz.

Dzięki , bardzo konkretnie. Co do mantisa to błędy staram się sobie sam usuwać , albo kompilowac od podstaw. Czasami , po moich testach sugeruję zrobić paczkę i opisuję co i jak. Nie zgłaszam do mantisa , bo praktycznie kręgosłup dystrybucji jest wzorowo ( w moim mniemaniu ) skonstruowany.

Bardzo ci się chwali zgłaszane poprawki, ale ja nie zapisuję linków do twoich postów z uwagami więc moim zdaniem one przepadną bo nie zawsze się o nich pamięta i szybko znikają.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Cytuj:
Z powodu braku dostępu do odpowiedniego sprzętu. Będzie dodana, co mówiłem ci kilkakrotnie, kiedy będziemy mogli przeprowadzić odpowiednie testy. Ile razy jeszcze każesz sobie to powtarzać?

Tutaj jest pierwszy konkret , cieszę się ,że będzie , ale chciałbym wiedzieć , czy dosłać Ci dzisiaj czy jutro potrzebny sprzęt :wink:

Wymieniłem kilka maili z MaćkiemS na ten temat. Generalnie jest gotów zająć się tym a ja w miarę moich możliwości będę mu asystował choćby tylko duchowo wspierając. Warunkiem jest fizyczny dostęp do sprzętu. Ewentualnych oferentów proszę o kontakt bezpośrednio z MaćkiemS celem uzgodnienia warunków udostępnienia sprzętu.

Tytuł:
PGF

lamer pisze:
Najpierw pozwolę sobie na prywatną opinię:
Cytuj:
Dlaczego tylko ja mam uważać aby kogoś nie urazić ?

Bo jeżeli nie jesteś prostakiem to powinieneś wiedzieć, że nie obraża/uraża się osób, którym coś zawdzięczasz i od których czegoś oczekujesz. Chyba, że jeszcze nie dorosłeś, żeby to zrozumieć...

Nie obraża się nikogo bez względu na to , czy coś dla mnie zrobił czy nie . Poza tym , nie widzę tutaj żadnych obraźliwych tekstów z mojej strony . Co do dorastania - może poczytaj dokładnie naszą wymianę zdań , nie jestem pewien czy Mis' potrzebuje adwokata. Obustronnie z Mis'em powysyłaliśmy pod swoim adresem trochę niemiłych tekstów i nie chcę aby ktokolwiek wtrącał się ze swoją adwokaturą. Jeżeli chcesz ze mną podyskutować załóż oddzielny wątek.
Cytuj:
A teraz konkrety o raid:
Jaką ma zaletę taki stary komp z raidem nad nowym składakiem? Wydajność? Być może... Ale na pewno nie jest to zauważalne w zastosowaniach do jakich przeznaczone jest nnd. Pewność i bezpieczeństwo? Teoretycznie tak... Jest małe ale! W takim sprzęcie siedzą 5-cio i więcej letnie dyski, które swoje już przeżyły. Chyba, że zainwestujesz w nowe napędy (jeżeli dostaniesz takie, które będą działały ze starym kontrolerem) ale wtedy mija się to z celem (finanse).
Stawiam więc ponownie pytanie: jaki ma sens obsługa RAID w NND (poza tym, że ty masz taki kontroler)?

Jeszcze raz Cię prosze : czytaj ze zrozumieniem . Raid można zrobić na starych i nowych SCSI jak i na starych i nowych IDE . Przedtem było coś o wysłużonych sprzętach - był to argument ,że większość z nas ma właśnie taki a nie inny . Teraz przytaczasz uzasadnienie to samo , ale przeciw RAIDowi. Zastanów się dobrze co piszesz , a zobaczysz ,że nieporozumienia znikną.

Tytuł:
PGF

Jeżeli już będziecie gotowi się tym zająć to proszę o jakiś sygnał na priv . Mam przygotowany kontroler RAID na IDE + dyski . Na SCSI te kontrolery , które posiadam nie mają raida . Proliant jak już mówiłem dawno stoi z innym systemem, poza tym jego wysyłka raczej nie miała by sensu :wink: ( prawie 80kg z zasilaczami ) .

Tytuł:
Użytkownik

Jeśli chodzi o to, co powinno się znaleźć w nowym NND to na pewno rozbudowany firewoll z prostym konfiguratorem żeby można było w nim robić dużo w prosty sposób wiem, że panowie zaczęli coś w tym temacie jest to na jednym z postów, ale nie wiem jak im idzie, ale myślę ze właśnie to jest problemem dla wielu w NND żeby można było w prosty sposób konfigurować firewola np. dopisywać klientom dostęp po MAC do serwera do netu, przekierowywać porty zamykać otwierać i wiele innych opcji, jakich można wykonywać na firewollach. I myślę, że to jest podstawowa rzecz, na której trzeba się tu skupić a reszta jest tu naprawdę super i odwaliliście kawał dobrej roboty jasne ja tez np. chce odpalić sobie VPN próbowałem coś z tym zrobić, ale poległem i chwilowo nie mam czasu by znów na tym posiedzieć, ale to nie jest problem globalny NND, jakim jest firewol i chodzi mi o standartowego firewola w NND z konfiguratorem prostym w obsłudze, który będzie działał poprawnie ze wszystkimi opcjami a nie tak jak teraz kilka wersji firewola różne wizje i różne problemy, bo po zainstalowaniu innego niż standard krzaczą Się inne rzeczy mam nadzieje, że inni użytkownicy a zwłaszcza twórcy popierają to, co napisałem.

Pozdrawiam Jarek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.