Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 15:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

Wyłącz na kompach zapory i inne firewalle (wodotryski) i wtedy pingnij. Jak da się pingować to NND jako router działa prawidłowo, tylko że będziesz musiał uruchomić SAMBĘ bo, jak już gdzieś wcześniej spomniałem NetBIOS wingrozy jest protokołem nie rutowalnym więc nie zobaczysz brata w otoczeniu sieciowym. Ale prościej będzie tak jak jamp mówi, zrób most.

Tytuł:

Witam,
Przy tej konfiguracji maski i IP:
Cytuj:
PC1

Adres IP: 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1
Serwery DNS: 194.204.159.1, 194.204.152.34

PC2

Adres IP: 192.168.2.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.2.1
Serwery DNS: 194.204.159.1, 194.204.152.34

IMHO nie mają prawa się "widzieć"
Albo zmień maskę na 255.255.0.0
albo IP 192.168.1....

Tytuł:
Użytkownik

Hmmm, a ja myślałem że jednym z zadań routerów jest kierowanie pakietów do różnych sieci. A tak na marginesie to adresy 192.168.0.X należą do puli adresów w klasie C więc chyba maska jest 24-bitowa (255.255.255.0), a maska 255.255.0.0 należy do adresów klasy B.

Tytuł:

Witam,
Pablo2k5 oczywiście masz rację co do zadania routera.
Mody nie pisał, że nie ma netu tylko problem z otoczeniem sieciowym.
Komputery "spięte" w sieć nie muszą mieć routera,
aby można było korzystać na nich z otoczenia sieciowego.
Warunkiem działania otoczenia sieciowego jest między innymi dobre przyporządkowanie komputerom IP i maski.
Jeżeli maska jest 24 bitowa to numery IP moga się różnić w jednej sieci tylko ostatnią cyfrą.
Jeżeli zmiany następują na przedostatniej i ostatniej cyfrze to maska jest 16 bitowa.
Nie wiem jak to jest w przypadku bridge. Nigdy nie stosowałem, więc sie nie wypowiadam.
Pozdrawiam.

Tytuł:

Po wyłączeniu firewallów na dwóch komputerów dało się wyszukać komputery po ip ale jak ustawić firewalla w nnd bo jednak boje się wyłączyć firwalla bo winda to system podatny na infekcje :(. Mój kolega ma identycznie połączone komputery i mu widzą się w otoczeniu tylko on nie wie jak to ustawić bo ktoś z tego forum albo elektrody ustawił mu to przez putty. Ja ja wole sam to zrobic niż dwać komuś do zrobienia :)

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Po wyłączeniu firewallów na dwóch komputerów dało się wyszukać komputery po ip

no jak tu sie nie wqrw......
kup sobie switch i problem rozwiązany

Tytuł:

Przepraszam, że wcześniej nie sprawdziłem tego ale byłem pewien że firewall tego nie blokuje. Tylko jak ustawić firewalla w nnd bo nie chce aby winda się infekowała ????

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

jedynym sposobem na nieinfekowanie windy jest odłączyć kabel od internetu

Tytuł:
Użytkownik

Endriu_kos pisze:
Jeżeli maska jest 24 bitowa to numery IP moga się różnić w jednej sieci tylko ostatnią cyfrą.

Tak, ta ostatnia cyfra adresuje hosty w danej sieci. Natomiast pierwsze trzy bajty adresu są "numerami" sieci - 192.168.0.x - pierwsza sieć, 192.168.1.x - durga sieć, 192.168.2.x - trzecia sieć itd... Dlatego NND jest w tym przypadku routerem bo transmituje pakiety pomiędzy sieciami 192.168.0.x, a 192.168.1.x. W rozwiązaniu które przedstawiłeś możesz zaadresować (256*256) - 2 = 65534 hosty gdyż zwiększyłeś sieć, problem jest trochę innego rodzaju. Nie powinien serwer posiadać dwóch kart sieciowych zaadresowanych w tej samej sieci. Do tego powinno zastosować się most.
Cytuj:
jedynym sposobem na nieinfekowanie windy jest odłączyć kabel od internetu
dobrze też by było wyjąć CDROM i floppa ;D

Tytuł:

Czy nikt nie może mi pomóc ????

Tytuł:

Cytuj:
Direct Connect a otoczenie sieciowe Windows

Ktoś mógłby powiedzieć, że pliki między użytkownikami sieci lokalnej mogą być wymieniane za pomocą otoczenia sieciowego Windows (Moich miejsc sieciowych w Windows XP). Czy uruchomienie usługi DirectConnect jest więc uzasadnione? Jak najbardziej!
Mechanizm Otoczenia sieciowego korzysta z protokołu NetBIOS (Network Basic Input Output System). Niestety, jego efektywność kończy się tam, gdzie zaczynają się rozbudowane sieci lokalne. Implementacja tego protokołu daje niewielkie możliwości wyszukiwania interesujących nas danych, a co najgorsze - powoduje olbrzymie obciążenie systemu zarówno osoby udostępniającej pliki, jak i pobierającej. Podczas przeglądania zasobów innego użytkownika każda zmiana katalogu wiąże się z przesyłaniem danych. Jka gdyby tego było mało, mechanizm Otoczenia sieciowego niekiedy całkowicie uniemożliwia korzystanie z komputera przez kilka minut. O ile więc Otoczenie sieciowe może być używane w sieciach złożonych z pojedynczych komputerów, to już wymiana danych między kilkunastoma użytkownikami staje się niezwykle uciążliwa.
Architektura systemu DircetConnect jest zupełnie inna. Jest to scentralizowany system wymiany plików, którego serce to serwer nazywany powszechnie hubem. Serwer nie przechowuje żadnych danych, lecz tylko informacje o aktywnych w danym momencie użytkownikach, które są wykorzystywane przez klientów do nawiązania między sobą bezporśrednich połączeń. Wygodny mechanizm wyszukiwania plików, automatyczne odnajdywanie wszystkich użytkowników udostępniających te same materiały, możliwość zmiany źródła pobieranych zbiorów oraz podgląd rodzaju i prędkości przesyłanych danych to podstawowe zalety systemu DirectConnect. Dodatkowym atutem jest możliwość ustalenia maksymalnej liczby plików jednocześnie wysyłanych innym użytkownikom, co pozwala ograniczyć obciążenie dysku twardego w szybkich sieciach lokalnych, przystosowanych do przesyłania kilku megabajtów danych w ciągu sekundy.
Warto też podkreślić, że lista udostępnianych plików jest przesyłana zainteresowanym jednorazowo w postaci pojedynczego, niewielkiego archiwum. Przeglądanie pobranej listy nie angażuje już więc ani serwera DC, ani systemu innego użytkownika. DirectConnect uzupełnia czat z opcją rozmów prywatnych. Atutem systemu jest także możliwość precyzyjnego kontrolowania osób z niego korzystających. Administrator ma uprawnienia do ograniczania dostępu do HUB'a wybranym użytkownikom na podstawie ich numerów IP, a więc w praktyce odcięcia wszystkich osób próbujących łączyć się spoza naszej sieci lokalnej.

Tytuł:
PGF

Firewala w NND nie musisz nijak ustawiac, zostal on ustawiony fabrycznie tak, by dac uzytkownikowi z jednej strony maksymalna ochrone, a z drugiej maksymalna satysfakcje.

Obrazek

Tytuł:

Mój kolega ma identyczną konfiguracje sprzętową routera taką samą jak ja tylko mu ktoś inny konfigurował nnd i jego komputery widzą się w otoczeniu. Tylko on nie wie jak ma to skonfigurowane i jakie pakiety ma zainstalowane. no i zgubił adres osoby która mu to zrobiła :(

Pozdrawiam

Tytuł:

Jeśli zainstaluje bridge czy komputery będą się widzieć w otoczeniu sieciowym ?? Jak zainstalowac bridge i czy trzeba go konfigurować ??
Pobrałe ze tej strony http://linux-net.osdl.org/index.php/Bridge

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

A ja bym ci polecał swich za 50zl kupisz i masz po problemie z otoczniem sieciowym i masz jeszcze kilka portów wolnych na innne kompy, albo radio 8)

Tytuł:

Ja wiem, ze njalepszy rozwiązanie jest zakup switch ale chciałbym to zrealizowac najniższym kosztem. Bardzo proszę o pomoc w instalacji i konfiguracji bridge.

Pozdrawiam

Tytuł:

Moze sprobuj tak: w swoim kompie w winxp daj Start->uruchom.
Wpisz \\192.168.2.2 i daj OK (jesli to jest IP kompa twojego brata). Brat musi miec jakies pliki udostepnione.

Tytuł:

W ten sposób co napisał enkel działa. Tylko jest problem bo przez to ze nie ma koputerów w otoczeniu nie mogę grać w żadne gry sieciowe :(

Tytuł:
MODERATOR

a moze Ci firewall blokuje? :)

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

nie czaje.. skoro sposób enkela działa - łączy Ci się z udostępnieniami via IP to gry sieciowe też powinny działać ;] chyba, że chodzą po IPX

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.