tasiorek pisze:
Ok rece mi opadly, poprostu nie mam sily. Jaja sobie robisz, czy na powaznie to piszesz? Rozumiesz czasem co czytasz? Moze ktos inny Ci to wytlumaczy, bo ja naprawde nie mam juz sily.
Cytuj:
Ładowanie automatyczne
Za pomocą konfiguracji modprobe można sprawić, że moduły będą ładowane automatycznie wtedy, gdy są potrzebne. Gdy program z przestrzeni użytkownika odwołuje się do urządzenia, które nie jest obsługiwane, jądro przekazuje zapytanie do programu modprobe, jako nazwę modułu dając ciąg znaków informującym o potrzebnym elemencie. Najważniejsze z nich to:
* block-major-MAJ, block-major-MAJ-MIN: zażądano obsługi urządzenia blokowego. MAJ i MIN to odpowiednio większy i mniejszy numer urządzenia. Możliwe jest przyporządkowanie modułu zarówno pojedynczemu urządzeniu, jak i grupie urządzeń o wspólnym większym numerze.
* char-major-MAJ, char-major-MAJ-MIN: zażądano obsługi urządzenia znakowego, znaczenie MAJ i MIN jak powyżej.
* net-pf-NUM: zażądano obsługi rodziny protokołów sieciowych o numerze NUM. Najczęściej używane numery: 1 - gniazda uniksowe, 2 - IP, 4 - IPX, 5 - Appletalk, 10 - IPv6, itd.
* ethN, pppN: zażądano obsługi interfejsu sieciowego.
Można przyporządkować tym ciągom właściwe moduły, stosując komendę alias w konfiguracji. Przykładowo, aby załadować moduł emu10k1 przy próbie skorzystania z /dev/dsp, a moduł eepro100 przy korzystaniu z eth0, należy dodać do konfiguracji następujące wiersze:
alias char-major-14-3 emu10k1
alias eth0 eepro100
Czasami metoda automatyczna nie wystarcza. Jest tak, gdy z jakiegoś powodu chcemy, żeby moduł był podczas pracy systemu zawsze załadowany. Należy wtedy sprawić, żeby potrzebne moduły były ładowane przez skrypty startowe systemu. Najprostszą metodą jest dodanie odpowiednich komend modprobe do właściwego skryptu startowego. W niektórych dystrybucjach właściwy będzie plik /etc/rc.d/rc.sysinit bądź rc.modules. W innych właściwsze będzie utworzenie nowego skryptu startowego SysV w init.d i uruchamianie go z odpowiednich runleveli. Natomiast w Debianie właściwą metodą jest wpisanie nazw modułów do pliku /etc/modules, po jednej na wiersz pliku.
Myślę, że ja właściwie zrozumiałem.
Chyba nie ja mam problemy ze zrozumieniem słowa pisanego.