Dividos pisze:
No dobrze, ale jeśli na czystym systemie uzywam pacman -Suy to nadal jest to czysty system. Jeśli natomiast mam system na którym są zainstalowane jakieś pakiety (apache, samba........) choćby stare to jednym poleceniem mam załatwioną sprawę, bo pacman zaktualizuje też to co mam w systemie.
Czy znów źle myślę
dobrze myślisz, tylko brak ci podstaw. Założę się że nie przeczytałeś manuala do pacman. Gdybyś przeczytał wiedziałbyś jak są traktowane pliki i dlaczego niektórych rzeczy nie powinno się załatwiać scriptami instalacyjnymi. Mam również wrażenie, że nie czytasz/nie rozumiesz tego co ci tu napisano.
Poza tym popełniasz zasadniczy błąd - widzisz tylko swoje zadanie, natomiast fakt, że to co ty chcesz zrobić innym może być niepotrzebne już ci umyka z pola widzenia. Pracujac nad NND wielokrotnie spotykamy się z problemem zrobić tak jak ja bym chciał czy tak jak będzie lepiej dla większości użytkowników. Budowa różnych zestawów dla różnych użytkowników odpada na wstępie i mam nadzieję, że nie musze tłumaczyć dlaczego.
Dividos pisze:
Mis' pisze:
A po drugie to gdyby mnie takie zadanie przydzielono to bym napisał (wzorujac się na install_devel) script pobierający potrzebne mi pakiety w najnowszych wersjach.
No i to jest konkret! Tego nie wygooglam.
a co tu googlać... jakoś to wszystko jest do kupy klejone, i jeśli końcowy efekt spełnia zadanie to nieważne jakimi środkami został osiągnięty. Zwykłe logiczne myślenie.
A swoją droga to chciałbym poznać hasła jakimi karmiłeś google, że nie udało ci się znaleźć żadnego gotowego zestawu narzedzi do budowy płyty instalacyjnej.
Dividos pisze:
Pytam o opinie praktyków, a ciągłe odsyłanie kogośdo google itp.... Rozumiem że może są męczące pytania ciągle o to samo.
w tym konkretnym przypadku to nawet nie chodzi o powtarzające się pytania. Raczej chodzi o to, że do każdego zadania nalezy podejść nieco inaczej, a tobie brak wiedzy o podstawach działania systemu linuksowego. Według mnie porywasz się z motyką na słońce. A najprostrze rozwiązania (które ci już podpowiedziano) omijasz z daleka (vide edycja pliku iso).
Dividos pisze:
Ale na forum nie znalazłem jak zrobić płytę. Jak zapytałem to mi ludzie piszą - człowieku tu ci nikt nie powie, masz przecież googla...
Czy o to naprawdę chodzi?
chodzi o to że jeśli dam ci gotowe narzędzie to może i wybudujesz obraz, ale nadal nie będziesz wiedział co i dlaczego. I z każdym problemem będziesz tu wracał. A ani ja ani nikt inny nie ma ochoty służyć za helpdesk. Dlatego zaproponowałem ci napisanie takiego scriptu (masz również wzorzec) nawet jeśli nie potrafisz programowac w shelu to jest to łatwiejsze niż przygotowanie płyty. Tym bardziej, że taka płyta ma mały sens co już kilkakrotnie ci mówiłem.
Dividos pisze:
Mis' pisze:
Mógłbym cię oczywiście skierowac wprost do scriptu (żeby było zabawniej to ten script jest powszechnie dostępny), który buduje iso NND. Tylko że i tak niewiele byś z nim zdziałał.
Dlaczego niewiele bym zdziałał?
Może dlatego że nikt nic nie powie o budowaniu iso..?
nie. nie dlatego, że ci nikt nie powie nic o budowaniu iso. Dlatego, że script powstał pod konkretne warunki. I zeby zadziałął gdzie indziej musiałby zostać do tego dostosowany.
Chcesz wiedzieć wszystko o budowaniu iso? zapoznaj się z dokumentacją procesu bootowania linuksa, budowy dysku startowego, dynamicznego linkowania bibliotek (potrzebne będzie do wyboru plików które mają się znaleźć w ramdysku), dokumentacją programów mkisofs, init, login itp... Jak już bedziesz miał te podstawy opanowane w stopniu dostatecznym wróć i pytaj o
konkrety. I zapewniam cię że nie odeśle cię nikt z kwitkiem.
Dividos pisze:
Ale jeśli chcę przy okazji nauczyc się robienia iso???
jak chcesz to się ucz... nik ci nie broni. Ale nie wymagaj żeby ktokolwiek tutaj był twoim nauczycielem.
Dividos pisze:
Mis' pisze:
Powtarzam - niewiele zyskujesz. Dodanie/usunięcie jakiejś funkcji programu zazwyczaj wymaga modyfikacji pliku konfiguracyjnego. W pakiecie tego nie umieścisz, musisz więc robić to ręcznie.
Tego nie wiedziałem (no i chyba mam prawo nie wiedzieći zapytać?) Właśnie się dowiedziałem - i tego mi potrzeba - wiedzieć co się da a co nie
jakbyś przeczytał manual to byś wiedział. Któryś już raz z kolei proszę - zacznij od podstaw. Nie nauczysz się rachunku całkowego nie umiejąc dodawać.
Dividos pisze:
Też chcę się nauczyć robić pakieciki i testować. Czekanie na czyjąś reakcję na zgłoszenie w mantis studzi zapał.
wybacz, to już twój osobisty problem. Staramy się reagować w miarę naszych możliwości. Jednak jeśli argumentacja nie jest przekonywujaca nie dziw się że moze się to odwlec.
Dividos pisze:
Jeśli to co uda się zrobić ma sens to chętnie zgłoszę do mantis że warto i niech poprawią profesjonaliści. Nie chodzi mi o robienie czegoś tylko dla siebie.
błędne myslenie. Brak ci podstaw (z czego chyba zdajesz sobie sprawę) a chcesz oceniać co ma sens a co nie. Należy dokładnie odwrotnie - masz pomysł, zgłaszasz go odpowiednio argumentując, wywiązuje sie dyskusja, wynikiem której jest konkretne działanie. Czy będzie ono zgodne z tym co zgłaszałeś? Gwarancji nie ma. Na pewno zaś będzie to z pożytkiem dla większości użytkowników NND. A może po drodze sam zrozumiesz, że rozwiązanie inne niż proponowałeś jest lepsze?
Dividos pisze:
No i znów się czegoś dowiedziałem. O to mi chodzi.
już mi się nudzi to powtarzać. Nie jest naszą rolą uczenie cię. Zacznij od podstaw. Poczytaj trochę dokumentacji...
I od razu ustaw sobie filtr - "czy to co proponuję może być potrzebne innym użytkownikom NND?" - jeśli będziesz miał wątpliwości to danego problemu nie poruszaj. Oszczędzisz czas zarówno swój jak i innych.