Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 2 sierpnia 2025, 14:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

mhm po pobieżnym zapoznaniu się z tym sprzętowym shaperem to dochodzę do wniosku, że to jest mini-komp z linuxem wewnątrz :] wszystko co tam jest można zrobić na htb/hfsc/iptables - tylko kwestia czasu. Wyświetlacz i panel - to też tylko bajery są. Najgorzej z tymi opóźnieniami - by trzeba kombinować z zejściem niżej w klasyfikacji pakietów - w opisie tego urządzenia piszą o przejściu z warstwy OSI7 na OSI2 - tylko nie wiem na czym miałoby to polegać :)

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
litr pisze:
Nie wiesz przypadkiem, ile takie cacko kosztuje? :)

Nawet o tym nie mysl w przypadku sieci ponizej tysiaca osob. Poza tym, to nie obsluguje lacz asymetrycznych. Jak sobie nie radzisz z linuxem, zacznij raczej spogladac w strone Mikrotika.

Dziala z laczami asymetrycznymi z nowym biosem bez problemu ale bez sesu bo i tak musisz przed nim postawic cos co wytnie uploady p2p inaczej nic nie da rowny podzial za malo uploadu po prostu.
Myslke ze jest ses dla sieci 100-200 os wersje podstawowa jak najbardziej zwlaszcza ze tam male lacze symetryczne 4-8 mbit przykladowo bedzie bez przerwy zawalone na maxa.

Tytuł:
Użytkownik

marask pisze:
mhm po pobieżnym zapoznaniu się z tym sprzętowym shaperem to dochodzę do wniosku, że to jest mini-komp z linuxem wewnątrz :] wszystko co tam jest można zrobić na htb/hfsc/iptables - tylko kwestia czasu. Wyświetlacz i panel - to też tylko bajery są. Najgorzej z tymi opóźnieniami - by trzeba kombinować z zejściem niżej w klasyfikacji pakietów - w opisie tego urządzenia piszą o przejściu z warstwy OSI7 na OSI2 - tylko nie wiem na czym miałoby to polegać :)

To ddziala jak swith regulacja pasma dla konkretnego mac-a tak nie portu fizycznego tylko maca taki niceshaper w warstwie 2-giej.

Tytuł:
MODERATOR

2jarek pisze:
Dziala z laczami asymetrycznymi z nowym biosem bez problemu

Bardzo mozliwe, ze byly jakies aktualizacje. Ja mam info sprzed ok pol roku.

2jarek pisze:
Myslke ze jest ses dla sieci 100-200 os wersje podstawowa jak najbardziej zwlaszcza ze tam male lacze symetryczne 4-8 mbit przykladowo bedzie bez przerwy zawalone na maxa.

Zamiast wydawac *set euro na ta maszyne wolalbym przeznaczyc ta kase na lepsze lacze. Zbierajac od uzytkownikow tylko po 40 zl, przy 100 masz lacze 6-7 mbit i 1000zl na inne wydatki.

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
2jarek pisze:
Dziala z laczami asymetrycznymi z nowym biosem bez problemu

Bardzo mozliwe, ze byly jakies aktualizacje. Ja mam info sprzed ok pol roku.

2jarek pisze:

Zamiast wydawac *set euro na ta maszyne wolalbym przeznaczyc ta kase na lepsze lacze. Zbierajac od uzytkownikow tylko po 40 zl, przy 100 masz lacze 6-7 mbit i 1000zl na inne wydatki.

Jesli co miesiac zaoszczedzisz dzieki temu 1-2 mbit-y pasma to po roku urzadzenie zarobilo na siebie nie mowiac o niezawodnosci dzialania, slabosciach rozwiazan softowych i uwaga admin niepotrzebny wiec jesli musisz placic mu to sie zwroci jeszcze szybciej.

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
litr pisze:
Nie wiesz przypadkiem, ile takie cacko kosztuje? :)

Nawet o tym nie mysl w przypadku sieci ponizej tysiaca osob. Poza tym, to nie obsluguje lacz asymetrycznych. Jak sobie nie radzisz z linuxem, zacznij raczej spogladac w strone Mikrotika.

Ja tylko spytalem, ile to moze kosztowac?
Nie wiem po co caly ten wyklad moralizatorski.

Tytuł:
MODERATOR

Zdaje mi sie, czy to ma dzielic pasmo dynamicznie? Nie ma mowy i zadnym zaoszczedzaniu. Poza tym nawet domyslajac sie o co Ci chodzi, nie uwierze, ze to ma wydajnosc o ponad 25% wieksza niz htb. Z tego co pisali goscie z zeto w Rzeszowie, ktorzy tego uzywaja, to maja je tylko dlatego, ze nikt nie potrafil porzadnie skonfigurowac htb :p O bezawaryjnosci tez mozna zapomniec (znowu zeto rzeszów). Admin dalej bedzie potrzebny, bo siec to nie tylko podzial lacza, ale tez serwer dhcp, w wiekszej wypadaloby tez miec apache+php+mysql, a i squid by sie na cos zdal. Nie wyobrazam sobie, ze ktos moglby postawic siec na ok. 100 osob nie majac o niej pojecia i nie placac adminowi.

litr pisze:
Nie wiem po co caly ten wyklad moralizatorski.

Chocby po to, ze w przypadku drozszych rozwiazan nie ma z gory okreslonej ceny. Wszystko podlega negocjacji, wiec konkretnej kwoty nie sposob podac.

Tytuł:
Użytkownik

Bla, bla, bla tez jestem entuzjasta linuxa i twierdze ze w malych sieciach nastawionych na zabawe nie zysk jest najlepszym rozwiazaniem ale bez przesady squid-y, hdd, bazy danych itp gowienka sa jednym wielkim zrodlem klopotow, przypomina to rozwoj administracji panstwowej ktora na swoje wlasne potrzeby tworzy kolejna administracje wiesz jak wielkie telekomy robia pieniazki ? Tam na kilka tys abonentow przypada 1!!!!!!!! pracownik technik/handlowiec itp. Nie ma tam miejsca na Squidy i inne zrodelka klopotow czytaj pracy dla adminow.
Wiadomo ze kilkoro adminow zatrudnionych w firmie dostarczajacej net dla kilkuset czy kilku tys abonentow nie poleci szefostfu niezawodnych rozwiazan(czesto nie maja pojecia ze istnieja) bo podetna galaz na ktorej siedza.
Tak naprawde w duzej firmie kilka tys koncowek potrzeba technikow/instalatorow a siec budowana zgodnie z wytycznymi np pelna izolacja w warstwie 2 iso/osi swithe routujace w szkielecie,zarzadzanie pasmem ala mikrotik/BM sprzetowy itd nie wymaga nadzoru ze strony admina grzebiacego w skrypcikach, latajacego systemiki i robiacego inne nikomu niepotrzebne bzdurki.

Tytuł:
MODERATOR

2jarek pisze:
squid-y, hdd, bazy danych itp gowienka sa jednym wielkim zrodlem klopotow

Hurra, cofnijmy sie do epoki kamienia lupanego. Po co wogole komputery? Przeciez jaby ich nie bylo, to nie trzebaby dostarczac internetu i nie byloby problemow zwiazanych z awariami tegoz dostarczania. Baza danych? A po co nam to swinstwo. My cala ksiegowosc trzymamy na papierkach. Przeciez setka pracownikow zajmujacych sie wyszukiwaniem czegokolwiek w tych papierkach nie poleci szefoswu lepszych rozwiazan, bo podetnie sobie galaz na ktorej siedzi.
BTW: Jednym wielkim zrodlem klpotow sa dla kogos, kto je slabo zna. Ktos kto ma to w malym palcu, zna problemy ktore moga wystapic i na to nie pozwala nigdy w zyciu tak nie napisze (uprzedzajac wypowiedz: nie uwazam sie za kogos takiego). Dla niego wrzucenie praktycznie bezawaryjnego serwera ze squidem/baza danych itd. to taki sam pikus jak dla opisywanego przez Ciebie technika konfiguracja switcha.

2jarek pisze:
Tam na kilka tys abonentow przypada 1!!!!!!!! pracownik technik/handlowiec itp. Nie ma tam miejsca na Squidy i inne zrodelka klopotow czytaj pracy dla adminow.

Bladzisz, czlowieku, bladzisz. Rzecza normalna jest, ze stosunek liczby pracownikow do klientow maleje wraz ze wzrostem firmy. Nie dzieje sie tak tylko w wypadku firm dostarczajacych internet. Nic nowego nie odkryles.

2jarek pisze:
Wiadomo ze kilkoro adminow zatrudnionych w firmie dostarczajacej net dla kilkuset czy kilku tys abonentow nie poleci szefostfu niezawodnych rozwiazan(czesto nie maja pojecia ze istnieja) bo podetna galaz na ktorej siedza.

W takim razie szefostwo do zmiany, bo jak chyba jeszcze nie zauwazyles przelozony nie jest tylko od tego, zeby Cie denerwowac, tylko wypadaloby, zeby tez mial pojecie o tym co robisz. Zeby im to udowodnic zrob im konkurencje, skoro masz tak udany i niezawodny plan. Wolny rynek, to sprytna bestyja i szybko reguluje wszystkie anomalnia.

2jarek pisze:
Tak naprawde w duzej firmie kilka tys koncowek potrzeba technikow/instalatorow a siec budowana zgodnie z wytycznymi np pelna izolacja w warstwie 2 iso/osi swithe routujace w szkielecie,zarzadzanie pasmem ala mikrotik/BM sprzetowy itd nie wymaga nadzoru ze strony admina grzebiacego w skrypcikach, latajacego systemiki i robiacego inne nikomu niepotrzebne bzdurki.

Oczywiscie, ze nie. Jestem zdania, ze raz postawiony system ma tak stac nie ruszany (ewentualny backup, ktory potrafi przywrocic kazdy serwisant i nic wiecej). Cos Ci wyjasnie, bo chyba sam do tego jeszcze nie doszedles: to co czytasz na forum, to bardziej hobby niz komercja.

Tytuł:
Użytkownik

Tasiorek idz piane bic gdzie indziej forum jest od dyskusji/wymiany pogladow i poglebiania wiedzy bye.

Tytuł:
MODERATOR

Ech... Poczyta, poczyta, zgubi sie w polowie i stwierdzi, ze to bicie piany. Faktycznie EOT.

Tytuł:
Użytkownik

wg mnie wyjątkowo pouczająca dyskusja. Ja jestem przeciwny sprzętowym rozwiązaniom... nic nie zastąpi htb/ns na własnym serwerze.

Tytuł:
Użytkownik

To ja wracam do NC. Moze ktos juz znalazl rozwiązanie na to , że po wydaniu polecenia niceshaper0.6 start NC pisze ze sie uruchamia i tak zostaje , a tak naprawde nie wstaje ????.

Tytuł:
Użytkownik

mm a używałeś wcześniej ns0.5 ? albo innego releasa ns0.6? sprawdź czy masz tylko jeden taki exec w /usr/bin itp. Jak będzie ich więcej to tym zbędnym daj chmod -x

Tytuł:

2jarek pisze:
Tasiorek idz piane bic gdzie indziej forum jest od dyskusji/wymiany pogladow i poglebiania wiedzy bye.

A no właśnie "poglebiania wiedzy" -czy wspaniała nie zawodna maszyna potrafi przewidywać i śledzić kierunki rozwoju i ewentualnych zagrożeń?
Czy to raczej małe robaczki ludziki pracują nad tym?
Oczywiście zamiast 10 adminów (z softem) na 1000 userów, niech będzie 1 admin (ze sprzętem -a do sprzętu support 10 inżynierów) na 1000 userów.
Jak nie tak to jak ma się rozwijać maszynka?
Tak czy siak bez człeka chyba się nie obejdzie a płacić trzeba :wink:
Kwestia poziomu jego wiedzy co może dać bez(lub)awaryjność.
"Plus i minus to jedyne co widze..." wszędzie.

Na zdarowie

Tytuł:

hej - taki objaw trochę z wiązany z niceshaperem 0.6 rc3(chyba). Po wymianie wersji 5.5 na 06 taka wzrastająca zajętość pamięci. Niska wartość pamięci to reboot NND, resetowanie niceshapera nic nie daje. http://83.19.245.172/mrtg/mem.html Może ktoś wie co sie dzieje.

Tytuł:
MODERATOR

Nie masz sie czym przejmowac, dopoki nie zacznie korzystac ze swapa.

Tytuł:
Użytkownik

eee, swap jest po to aby z niego system korzystal :)

u mnie korzysta - zrzuca nieurzywane dane z ramu do swap, jesli uzna ze potrzebuje pamieci na cos innego, a z czasem oproznia i swap.
mam takie pory kiedy prawie cala pamiec wymiany jest zajeta i nie zauwazylem zeby mialo to niekorzystny wplyw na prace routera.

Tytuł:
Użytkownik

Ja do to jakiegos czasu korzystalem ze skrypow MW sa proste w konfiguracji i niezle sie nawet spisuja, ale postanowilem potestowac niceshapera0.6, uruchomilem i zaczol dzialac super, ale pozostal problem p2p, postanowilem pokombinowac ze skryptami z Wiki do NS0.5 z zastosowaniem IMQ dla p2p no i od trzech dni dziala mi nawet fajnie tylko jeszcze musze pokombinowac z iloscia polaczen UDP ale narazie nie mam za bardzo czasu jak ktos chce sie pobawic to TU sa dwa pliczki moj config z niceshapera0.6 i pliczek do p2p ktory trzeba wrzucic do rc.local nadac mu prawa i uruchomic, dodam tylko ze mam DSL-a 4Mb, aha dodam jeszcze ze trzeba uruchomic jeszcze dwa interfejsy IMQ 0 i 1. Moze i innym bedzie dzialac :-)

EDIT

dziala mi to z l7 i ipp2
EDIT2
aha, w class mam jeszcze cos takiego dla ftp:
class download eth1 ftp ; match from localhost srcip 192.168.2.1 dstip 192.168.2.0/24 ; do-not-shape
class upload eth0 ftp ; match to localhost srcip 192.168.2.0/24 dstip 192.168.2.0/24 ; do-not-shape

oraz przed ludkami:
#=========LAN=========
class download eth1 serwer <---- nazwa twojej maszyny z HOSTNAME
match dstip 192.168.2.1
low 512kB/s
ceil 10240kB/s
class upload eth0 serwer <---- nazwa twojej maszyny z HOSTNAME
match srcip 192.168.2.1
low 512kB/s
ceil 10240kB/s
i jezeli masz squida
#============WWW=============
class download eth1 www
match srcport 80 proto tcp
match srcport 3128 proto tcp

class uload eth0 www
match srcport 80 proto tcp
match srcport 3128 proto tcp

Tytuł:
Użytkownik

na której wersji niceshapera 0.6 to używasz, jaki rc ?
pracuje ci to ze squide?

Multimo 2Mb

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.