Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 10:03

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Honorowy Admin

Problem tkwi w tym, że taką wersję NND przygotowałem w pewnym konkretnym celu, a przy okazji opublikowałem, zainteresowanie było prawie żadne, bo i ile wiem używają tego najwyżej dwie osoby. Nie stać mnie na to, aby przygotowywać jakieś egzotyczne wersje systemu, nie mam odpowiedniego sprzętu, ani też środków, aby ten sprzęt dla idei służenia społeczeństwu kupować. Przygotowanie wersji na konkretną platformę, sprzęt jest jednak możliwe tylko wtedy, gdy się taki sprzęt posiada. Zatem:
1. "Zrób to sam" jak mawiał pan Słodowy, a ja ewentualnie mogę próbować pomóc, w miarę swej bardzo skromnej wiedzy.
2. Konkretna propozycja o charakterze zamówienia, czy dotacji.

Tytuł:
PGF

maystero pisze:
Witam
Ciekawa sprawa ten Skowronek. Ale mam pytanie ostatnio wpadłem na pomysł aby może takiego Skowronka na pamięć USB przygotować? (wiem że pewnie to już jest lekka przesada) ale pamięci USB są stosunkowa tańsze niże karty CF + przelotka do IDE (pendrive 1GB już od 40zł na allegro). A obecnie niektóre płyty główne oferują bootowanie z USB.

Ten post to tylko dla rozeznania się w temacie, jeśli uznacie że to zły pomysł... to OK.

Robiłem próby, do wykonania dość proste jednak:
- trzeba mieć w jądrze (nie jako moduł) wkompilowaną obsługę USB.

Jak się okazało, klucze usb są cholernie wolne (przynajmniej mi to przeszkadzało) a i z ich trwałością jest dużo gorzej niż z Cfkami.

IMO gra nie warta roboty na normalny router, jednak zabawa jest przednia. ;)

Pozdrawiam

Tytuł:

A ja tak w temacie:
- czy czasem nice nie powinno startować PO podniesieniu tun0 przez chili ?
- dlaczego uszczęsliwiono użytkowników po lanie brakiem autoryzacji? Zawsze można w blokowisku wpiąć switcha , przechwycić mac i... jazda .
- To rozwiazanie IMQ jest idealne dla wifi tz. radius+chili, u mnie pppoe zwiększyło zakres prac administracyjnych (konfiguracja pod Win98 przerasta wielu userów), ilość podniesionych virtuali też daje o sobie znać radiu (pingi).
Ja to zrobiłem co prawda na pełnym NND (CF Kingston512MB - 60MB wolne) radiusa,chili z jakiś tam paczek, system "włazi" do 1GB ramu (pakiecik z takiego wynalazku brazylian router) a niezbędne logi idą na osobny dysk 9GB/10000s scsi (no można IDE HDD, jak ma się kasę co rok na nowego twardziela i czas na odzysk danych) razem ze squidem.
Ma ktoś configa do nice0.6-4 ? Wklei, czy to tajemnica handlowa ?
- Jak rozumieć "wszelkie prawa.... by " - dla szaty powitalnej www ?
Panel www dla chili , ten brunatny i nie po naszemu ,fuj .
Nie ma co się tu prześcigać w jaką najmniejszą CF odchudzi sie NND, toż to nośnik tani.

P.S

Jeśli chodzi o extreme, to chodzi mi zamysł (sprzęt już jest)
he,he wrt54 (250Mhz/32Ram) +HDD z NND (skrypty dla radia z Openwrt), boota do 4MB flasch
i na węźle segmentu sieci mamy pośrednie proxy) Zastosowanie : jako AP na wiosce , jak czegoś nie ma w prox to mostem/bridgem do głównej bazy z serverem.
A co ? Słota i ... zima się zbliża
:lol:

P.S II
Jak brak sprzętu, to będę sprzątał magazynek leży gdzieś tam rack/serw z 2x450Mhz pentium II z osobnym kontrolerem pci dla dwóch dysków scsi.
jedynie brak pamięci bo te w MT/PC wsadzone .

Tytuł:
Honorowy Admin

No więc odpowiem:
Cytuj:
- czy czasem nice nie powinno startować PO podniesieniu tun0 przez chili ?

Ponieważ skylark domyślnie był prekonfigurowany na neo, niceshaper był uruchomiony dwukrotnie, jeden wpis w if-up, żeby był restartowany po zmianie IP (z doświadczenia wiem, że zmiana IP w neo powodowała nagłe zużycie zsobów) i na koniec startu systemu jako ostatni demon.
Cytuj:
- dlaczego uszczęsliwiono użytkowników po lanie brakiem autoryzacji? Zawsze można w blokowisku wpiąć switcha , przechwycić mac i... jazda

Możliwości kontroli ethernetu są duże, można zastosować natdet do wykrywania podziałów, i rozmaite inne sztuczki. Autoryzacja jest wg mnie uporczywym nękaniem użytkowników i osobiście jestem temu przeciwny, a to ja właśnie tę wersję zrobiłem.
Cytuj:
To rozwiazanie IMQ jest idealne dla wifi tz. radius+chili

Tak to właśnie zostało zrobione, dla niewielkiej sieci w obrębie jednego budynku, gdzie użytkownicy radiowi mieli dostawać login i hasło. Wg mojej opinii większość adminów nie będzie chciała takiego rozwiązania, jeśli mają sieci radiowe na kilkudziesięciu userów. Powodem jest brak stałych raz na zawsze przypisanych IP na radiu. Dlatego sugerowałem to wyłącznie do niewielkich sieci.
Cytuj:
Ma ktoś configa do nice0.6-4 ? Wklei, czy to tajemnica handlowa ?

To chyba już do innego wątku. W skylarku jest specjalnie przerobiony niceshaper 5.
Cytuj:
- Jak rozumieć "wszelkie prawa.... by " - dla szaty powitalnej www ?

Normalnie, panel jest mojego autorstwa i zastrzegam sobie prawa autorskie. Nie ma żadnych ograniczeń w zakresie użytkowania, bo jest to na GPL.
Cytuj:
Panel www dla chili , ten brunatny i nie po naszemu ,fuj .

Panel do chilliadmin jest wzięty z radiusa i nieco dostosowany, nie widziałem już potrzeby przerabiania tego od zera i chęci mi też zabrakło.

Co do dalszych planów to ich nie ma, sam skylark był wyzwaniem, które się wzięło z jednej strony z pytań, czy można nnd zrobić na karcie CF (na 256 MB dlatego, że taka miałem za grosze... a moje poświęcenie dla idei nie sięgało chęci kupna większej karty ), poza tym była tez konkretna prośba o taką właśnie konfigurację i mogłem ją łatwo przetestować, bo mam neo. Jednak w konsekwencji okazało się, ze to była robota sobie a muzom, zatem nie planuję następnych edycji.
Ale pomysł jest - jak chcesz zrobić coś w tym kierunku to szlak został przetarty.

Tytuł:

Witam!
Chciałbym wykorzystać Skylarka jako hotspota, ale podpiętego do istniejącego już routera na NND* - bez maskarady, z pobieraniem IP z głównej maszyny. Czy trudno będzie go tak ustawić?
Dodatkowo: czy chillispot ma możliwość ustawienia strony startowej (w moim przypadku: z regulaminem korzystania :)) i reakcji na "akceptuję" i "nie akceptuję"?
Z góry dzięki za pomoc.

* Kiedyś próbowałem lobbować za przemianowaniem NND na NaNDu, ale bez powodzenia :) Tym niemniej, większość moich maszyn ma do tej pory za hostname nazwę jakiegoś nielota :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.