Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 19:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PGF

Cytuj:
A jednak w opisywanym przypadku mial. Sa apeki z autoryzacja po pppoe? Maja mozliwosc wymuszenia wylacznie mschapv2?

Nie rozumiesz mojego pytania, ale oczywiście uczepiłes się mojej wypowiedzi o logach i zamiast odpowiedzieć na pytanie zasłaniasz się "moimi logami". Jeszcze raz zapytam, teraz jaśniej, bo nie doczekałem się odpowiedzi: Jak apek nadawczy może wymusić jakiekolwiek standardy logowania pap czy machap czy jakiekolwiek inne? Przecież to ustawia się na kliencie, a apek może być goły. Wyjaśnij mi co masz na myśli.

Cytuj:
Wielu rzeczy nie rozumiesz i z nimi polemizujesz Razz Porownaj wydajnosc linka z wpa2 i z pppoe. O bezpieczenstwie nie bedziemy mowic, bo przeciez w logach tego nie widac Razz

W przeciwieństwie do Ciebie przynajmniej jestem otwarty. Ty rozumiem porównałeś wydajnośc jednego linka? To porównaj teraz 15 na raz takich linków i, o ile nie masz minimum RB133 to jakość linków będzie katastrofalna. Sprawdziłem - Ovis 5460 + TornadoXtreme . Nawet nie musiało być tych linków 15 wystarczyło 5 średnio zasysających klientów.

Cytuj:
Widze, ze dzialamy na innym poziomie abstrakcji.

Cóż, moje podejście jest bardzo praktyczne, jak chcesz tworzyć abstrakcję to już Twoja sprawa.

Myślę, że to dobry temat na zjazd, co Ty na to ? Sam chętnie się czegoś dowiem, może Ty także...a nie , zapomniałem, Ty działasz na "innym poziomie" ;).
O zjeździe pisałem poważnie. Przygotujemy coś?

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Jak apek nadawczy może wymusić jakiekolwiek standardy logowania pap czy machap czy jakiekolwiek inne? Przecież to ustawia się na kliencie, a apek może być goły. Wyjaśnij mi co masz na myśli.

paros pisze:
PC (jako NND) jest tylko jeden (był przeznaczony w zasadzie do wyrzucenia) - w domu jest D-link jako klient PPPOE...

Albercik pisze:
Nawet nie musiało być tych linków 15 wystarczyło 5 średnio zasysających klientów.

Stosuje rbki wlasnie, zeby tego uniknac. Cieakwi mnie jednak stawianie pppoe jako rozwiazania na duza ilosc klientow wpietych do nadajnika. Co to rozwiazuje? Radzi sobie z problemem ukrytej stacji? Zwieksza wydajnosc pakietowa radia?

Albercik pisze:

Co dokladnie masz na mysli?

Tytuł:
PGF

tasiorek pisze:
paros pisze:
PC (jako NND) jest tylko jeden (był przeznaczony w zasadzie do wyrzucenia) - w domu jest D-link jako klient PPPOE...

Jako klient. Ok, już wiem o co Ci chodziło, tego szczegółu mi brakowało.

tasiorek pisze:
Stosuje rbki wlasnie, zeby tego uniknac. Cieakwi mnie jednak stawianie pppoe jako rozwiazania na duza ilosc klientow wpietych do nadajnika. Co to rozwiazuje? Radzi sobie z problemem ukrytej stacji?

Ten problem nie ma zupełnie nic wspólnego z pppoe, zdecydowanie bardziej z zasięgiem, nie z sposobem autoryzacji.
Cytuj:
Zwieksza wydajnosc pakietowa radia?

Tak, zdecydowanie. Z prostego powodu: WEP, WPA i WPA2 obciąża procesor nadajnika, pppoe obciąża serwer. Radius jest zdecydowanie mniej zasobożernym rozwiązaniem biorąc pod uwagę tylko nadajnik niż WEP, WPA czy WPA2.

tasiorek pisze:
Albercik pisze:

Co dokladnie masz na mysli?

Temat : zabezpieczenia sieci radiowej oraz LAN - zady i walety :wink: różnych sposobów zabezpieczeń.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Ten problem nie ma zupełnie nic wspólnego z pppoe, zdecydowanie bardziej z zasięgiem, nie z sposobem autoryzacji.

Powiedzmy, ze z zasiegiem.

Albercik pisze:
Z prostego powodu: WEP, WPA i WPA2 obciąża procesor nadajnika, pppoe obciąża serwer. Radius jest zdecydowanie mniej zasobożernym rozwiązaniem biorąc pod uwagę tylko nadajnik niż WEP, WPA czy WPA2.

Kolejne niedoczytanie...
tasiorek pisze:
wpa2 (ktore notabene zalatwiane jest sprzetowo przez nowsze karty)

Potwierdzenie: http://www.atheros.com/news/WPA2.html

Albercik pisze:
Temat : zabezpieczenia sieci radiowej oraz LAN - zady i walety :wink: różnych sposobów zabezpieczeń.

Jesli wystarczy czasu, to chetnie. Na razie mam w planach inna rzecz, o ktrej pisales ze sie nie da: nnd na alixie.

Tytuł:
PGF

tasiorek pisze:
Na razie mam w planach inna rzecz, o ktrej pisales ze sie nie da: nnd na alixie.

Nie przekręcaj. Jak to Ty mówisz: "aby nie być gołosłownym" cytuję moje wypowiedzi:
Albercik pisze:
No to raczej będzie problem ze strukturą procesora, NND tego nie obsłuży.... w teorii oczywiście.
.
.
.
Z tego co mi wiadomo, to AMD Geode to nie jest typowym procesorem PC, ma zmienioną strukturę, ale oczywiście głowy uciąć sobie nie daję Wink i bardzo ciekawi mnie wynik tego przedsięwzięcia.

Link do postu: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=alixie

Tytuł:
MODERATOR

Ok widze, ze wyjasnilismy sobie wszystko. EOT

Tytuł:
PGF

tasiorek pisze:
Ok widze, ze wyjasnilismy sobie wszystko. EOT

Dokładnie. Dzięki. Pomyśl nad propozycją na zjazd.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.