Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 8 sierpnia 2025, 16:46

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Macku jsk mam to zrobić i gdzie dzięki

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie jestem specjalistą od php, na dodatek nie mam pojęcia, co to za strona i jaki jest tam kod. Jeśli ktoś ci to pisał, to zwróć się do autora, w innym wypadku szukaj określonej funkcji na www.php.net i definicję funkcji trzeba umieścić na początku kodu danej strony lub też w specjalnym pliku przeznaczonym na definicje funkcji (tak jest np. w phpnuke).

Tytuł:
PGF

Nie nie Maćku. Curl init jest wbudowaną funkcją php, który jest skompilowany z obsługą curl. Php w nnd nie ma tejże funkcjonalności, więc należałoby sobie je przekompilować.

Tytuł:
Honorowy Admin

Być może, ale pamiętam, że w którejś wersji nasz php był skompilowany bez funkcji mail() i wówczas sobie funkcję mail po prostu dodałem, ale jak zaznaczyłem - nie jestem fachowcem, być może z funkcją curl się tak nie da...

Tytuł:

Czyli żeby w php działał curl trzeba je sobie przekompilować? Nie ma innej możliwości?

Tytuł:
PGF

Łukasz Witek pisze:
Czyli żeby w php działał curl trzeba je sobie przekompilować? Nie ma innej możliwości?

Nie ma.

Tytuł:
Użytkownik

Mam prośbę: czy autor php5 nie mógłby przekompilować paczki z opcjami
--enable-pdo=shared
--with-pdo-mysql=shared
czyli obsługa pdo z mysql

Tytuł:

Co to znaczy przekompilować... jestem dość świeży z linuxem i to slowo narazie jest dla mnie ciezkie do zrozumienia, ale faktycznie przy pacman -S curl niby sie instaluje ale nie pokazuje sie w /usr/lib/php tam gdzie są wszystkie jakies biblioteki... czy jak zainstaluje php5 to mi curl bedzie dzialal czy muszę więcej dowiedzieć się o przekompilowywaniu php i sprobowac? I czy muszę wyinstlowywać php4 zeby zainstlowac php5 czy one jakoś wspoldziałają i mogą być razem zainstlowane?

------------------ Edited 25.11.2008 - pół dnia później ;) ----------------

Zainstaowałem curl i curl-devel z repozytorium... biblioteki niby się tworzą, jak i też odhaczam w pliku php.ini "extension=php_curl.dll" w sekcji "Windows Extensions" bo w innej sekcji nie mam nic z curlem... i teraz pytanie czy mam jakiś wpis dodać do pliku RC.CONF np w sekcji modules, albo deamons ??

Test www z takiego pliku od www.merlinx.pl wskazuje ze curla dalej nie ma zainstalowanego.... merlinx jest to platna wyszukiwarka internetowych ofert turystycznych do biura podróży, bo używam NND jako serwer www strony biura podróży, gdzie jest potrzebny curl + mbstring lub iconv. Mbstring mi działa tylko z curlem są problemy. Mam php 4.4.6-3nnd i apache 2.2.4-4nnd - zwykłe strony w php działają ok.

Tytuł:

Doinstalowałem PHP 5 bo gdzieś widziałem na forum, że to załatwia wszystko... chociaż u mnie nie do końca. Czy jak mam php4 i php5 to configi obu pakietow się uruchamiają czy dalej najważniejszy jest php.ini z etc?
PS jesli podam pliki z testem dzialania wyszukiwarki merlinx to czy ktos z php i curlem sprawdzil by mi czy mu to na nnd smiga ??
http://adeiks.republika.pl/wyszukiwarka.rar jeśli nie można pokazywac linków proszę o zmoderowanie tego.
IBEtest.php + ep3.gate.clss.php to są 2 potrzebne pliki do testu czy dziala curl, mbstring i iconv. Proszę kogoś z nnd żeby tylko chociaż sprawdził czy mu to działa, bo jeśli nie to będę musiał poporić znajomego aby przeinstalował mi server na debiana gdzie curl działa poprawnie ;| z góry dziękuję.

Tytuł:
PGF

adek- pisze:
Doinstalowałem PHP 5 bo gdzieś widziałem na forum, że to załatwia wszystko... chociaż u mnie nie do końca. Czy jak mam php4 i php5 to configi obu pakietow się uruchamiają czy dalej najważniejszy jest php.ini z etc?

Nie, a informacje o tym masz wyświetlane podczas instalacji pakietu. Nie zdążyłeś przeczytać? cat /var/log/pacman.log
Cytuj:
PS jesli podam pliki z testem dzialania wyszukiwarki merlinx to czy ktos z php i curlem sprawdzil by mi czy mu to na nnd smiga ??
http://adeiks.republika.pl/wyszukiwarka.rar jeśli nie można pokazywac linków proszę o zmoderowanie tego.

Skoro masz nnd dlaczego nie sprawdzisz tego sam?
Cytuj:
Proszę kogoś z nnd żeby tylko chociaż sprawdził czy mu to działa, bo jeśli nie to będę musiał poporić znajomego aby przeinstalował mi server na debiana gdzie curl działa poprawnie ;|

Ojej, nie rób nam tego! Nie odchodź do debiana! [...]

Tytuł:

Co do,
JakubC pisze:
Nie, a informacje o tym masz wyświetlane podczas instalacji pakietu. Nie zdążyłeś przeczytać? cat /var/log/pacman.log

Tak, owszem przeczytałem i stąd moje pytanie, bo teraz jak wiesz są dwa konfigi, jeden to podstawowy php.ini, a drugi to ten który pokazał się przy instalacji php5. Twoje JakubieC "Nie" świadczy o tym, że teraz najważniejszy jest ten drugi i to chciałem wiedzieć. Jak wiesz, dla kogoś nie w światku takie błahostki są najtrudniejsze do przebrnięcia!

JakubC pisze:
Skoro masz nnd dlaczego nie sprawdzisz tego sam?

Oczywiste, że sprawdziłem, bo nie chodzi mi o to, żeby działało u kogoś innego, tylko żeby działało u mnie!. Jestem w linuxie dyletantem więc używam forum. Nie działa, bo niestety usilnie próbując narazie nie udało mi się tego poprawnie skonfigurować. Chciałem się utwierdzić, czy w ogóle to będzie na NND działać.

JakubC pisze:
Ojej, nie rób nam tego! Nie odchodź do debiana! [...]

Hmm, po co ta ironia? Jak zauważyłeś MerlinX to wyszukiwarka ofert turystycznych, na nic taka w osiedlowej sieci lan, a co za tym idzie - skoro jest potrzebna to znaczy, że będzie używana do zarabiania pieniędzy. Chciałem oszczędzić trochę na płatnym hostingu bo jak wiesz to nie jest 100 zł. A skoro mam NND w sieci LAN to dlaczego tego nie wykorzystać? No chyba, że komuś nie są potrzebne pieniądze... Dlatego wchodzi w grę opcja z debianem, działającym!! Nie jestem szczeniakiem, który napisał to na zasadzie focha drogi kolego, tamten post był w formie, jak zauważyłeś prośby pomocy, a w przypadku braku udzielenia jej, użycie alternatywnego rozwiązania. Również moderuję dwa fora, największego i jedynego w Polsce forum Renault Laguny i także dużego forum telefonu Omnia. Szczerze Ci powiem, że zaskoczyłem się tą niemile ironiczną odpowiedzią. Nie lepiej jest zamykać tematy zaraz po zadaniu pytania przez forumowiczów? Szkoda marnować czas odpowiadając po prostu od tak sobie, nie wnosząc pomocy swoją wiedzą. Milczenie kosztuje mniej czasu niż krótkie, bezsensowe i nie miłe "ojej".
Niestety to jest jedyne duże forum NND, z resztą wiadomo dlaczego... Więc nigdzie indziej zapytać nie mogę! Pozdrawiam i dziękuję za udzielenie pożytecznej odpowiedzi na pierwszy punkt mojego wcześniejszego pytania Adrian K.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.