Dzieki za odzew
napisałem "modem" dla ścisłosci bo po prawdzie to modem to nie jest o ile mi dobrze wiadomo, w kazdym razie dla mojego problemu to nie ma zadnego znaczenia. uzywa sie tego jak zwykłego modemu analogowego czyli trzeba nawiązać najzwyklejsze połączenie modemowe.
dzwonię na numer 6479464, podaje login, hasło i mam dostęp do internetu. Poniewaz płacę ryczłetem i mam do dyspozycji dwa kanały, na jednym chce mieć net non stop, niestety moj provider (Dialog) nie pozwala na to i rozłącza mnie po 20min bezczynności oraz dodatkowo po 10h połączenia - tu przydałoby się automagiczne wznawianie połączenia. Na freesco miałem puszczonego pinga (w tle) co kilkanascie minut i kasowało mi to problem rozłączania po 20min...
Cytuj:
muzzy wyedytuj plik /etc/ppp/options zmień asyncap na asyncmap 0 aczkolwiek nie wiem czy to da jakies efekty. Sprawdź jakie są ustawienia firmwar-u tego modemu - z tego co zasłyszałem trzeba wyłączyć funkcję dźwięku
no poprawilem, ale z tego co widze to skutek jest taki sam jak przy zahaszowaniu

modem nie wydaje zadnych dzwiekow (z glosnika)

zaczerpinęte z
http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=21Cytuj:
Rozwiazanie to dziala na RH 6.0.
Oto pliki konfiguracyjne:
/etc/ppp/options
lock
defaultroute
noipdefault
modem
-detach
persist
/dev/modem
115200
crtscts
passive
asyncmap 0xFFFFFFFF
user "UZYTKOWNIK"
Uwaga modem zlinkowac komenda: ln -s /dev/ttySx /dev/modem gdzie x jest nr COM-a.
/etc/ppp/pap-secrets
"UZYTKOWNIK" * "HASLO"
/etc/ppp/peers/ppp-on
#!/bin/bash
connect "/usr/sbin/chat -v '' \
'AT&FB31E0V1&D2&C1S0=0&K3' OK ATDT7279464"
W celu automatyzacji polaczenia mozna umiescic wpis w /etc/inittab
h:2345:respawn:/usr/sbin/pppd call ppp-on /dev/modem
Po wpisie odczytac ponownie zawartosc innittab przez proces init. Polecenie init q
Od tej pory proces init bedzie dbal o to, by pppd byl zawsze uruchomiony. Nawet jezeli wyciagniemy na chwile wtyczke RS -a lub wylaczymy na chwile zasilanie nadal beda wykonywane proby polaczenia. /odraczane co 5 minut/
Jeszcze jedno w /etc/conf.modules
alias ppp-compress-21 bsd_comp
alias ppp-compress-24 bsd_comp
alias ppp-compress-26 bsd_comp
Opisane rozwiazanie dziala u mnie bez wiekszych problemow od okolo 2 miesiecy.
Jeszcze jedna uwaga. Niekiedy podczas zerwania polaczenia ginie sygnal telefoniczny.wtedy nici z internetu oraz jakichkolwiek rozmow telefonicznych.
Moze byc wtedy pomocne wylaczenie na chwile zasilania zakonczenia sieciowego.
da sie to uzyc na NND?
Pozdrowionka
muzzy