Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 11 lipca 2025, 06:47

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Witajcie.
Testowalem i testowalem i wreszcie mam podlaczone no-ip.
Teraz juz nie potrzebuje Xservera bo w sumie po co, ale przy okazji (moze wkradl sie blad) a moze moje nieumiejetnosci.
radziliscie mi zebym zainstalowal linksa.
a wiec
pacman -U links no i nic. Brak takiego pakietu.
wyszukiwanie pacman -S links wskazalo na elinksa.
Zainstalowalem go no i elinks graph - brak takiego pliku do otwarcia. Otwiera sie zwykla tekstowa przegladarka.
a probuje links graph no i brak takiego pliku wykonywalnego.
A wiec moze nie za malo slyszalem. Po prostu nie ma linksa w tej dystrybucji. Co ciekawe w PLD tez jej nie ma.
Pisze to juz tylko z ciekawosci - a nuz moze kiedys mi sie to przydac. ale skoro zaczelismy temat to prosze odpiszcie jak odpalic tego linksa w graficznym trybie. Zreszta nie tylko ja o to pytam gdyz widze nowy temat

Tytuł:
MODERATOR

iwi pisze:
pacman -U links no i nic. Brak takiego pakietu.
wyszukiwanie pacman -S links wskazalo na elinksa.
Zainstalowalem go no i elinks graph - brak takiego pliku do otwarcia. Otwiera sie zwykla tekstowa przegladarka.
a probuje links graph no i brak takiego pliku wykonywalnego.
A wiec moze nie za malo slyszalem. Po prostu nie ma linksa w tej dystrybucji. Co ciekawe w PLD tez jej nie ma.
Pisze to juz tylko z ciekawosci - a nuz moze kiedys mi sie to przydac. ale skoro zaczelismy temat to prosze odpiszcie jak odpalic tego linksa w graficznym trybie.

1. pakiety links i links-graphic są w repozytorium "testing". które jest domyślnie wyłączone. Odkomentuj dwie linie w /etc/pacman.conf i zrób pacman -Sy
2. aby używać links w trybie graficznym musisz uruchomić framebuffer - zmieniasz wartośc vga w lilo.conf i reinstalujesz lilo.
3. links-graphic działa tylko wtedy gdy jesteś zalogowany na konsoli. uruchamianie z poziomu ssh, telnetu, mc, screena spowoduje jedynie wyświetlenie komunikatu o braku framebuffera
4. links w trybie graficznym uruchamia się poleceniem links -g

P.S. nadal jestem ciekaw czego chciałeś używac że potrzebna ci była przeglądarka graficzna...

Tytuł:
DZiekuje - mysle ze teraz juz wszystko jasne.

[quote]
P.S. nadal jestem ciekaw czego chciałeś używac że potrzebna ci była przeglądarka graficzna... [quote]
Najczesciej potrzebowalem przegladac strony wlasnie tego forum podczas pracy nad serwerkiem. Mam laptopa ale jest na tyle cienki ze prowadzenie na nim czegokolwiej jest koszmarnie wolne (P75 z 16MB RAM Win98)
W tekstowej przegladarce tez to mozna zrobic, ale jest niewygodna w uzywaniu oraz malo widac.
np wczoraj zanim przekierowalem sobie IP na NO-IP.org musialem po zainstalowaniu sprawdzic jak dzialaja statystyki. NIestety tekstowa przegladarka nie chce pokazywac obrazkow wiec nic nie bylo widac.
Teraz czesciowo problem sie rozwiazal ale moze sie zdazyc ze bede jeszcze cos potrzebowal zrobic siedzac przy serwerze, a juz bede wiedzial ze nie potrzebuje komputera. Drugi problem z tym zwiazany to to ze przy serwerze nie moge bezposrednio podpiac komputera do sieci. Musze wypiac wszystkich i tam wpiac komputer. Rozwiazaniem tego jest kupic switch ale po co - nastepne urzadzenie ktore sie wiesza. a Dostepu do serwera nie maja, a ja tam raczej jestem rzadko - tylko jak cos sie wywali.
Pozdrawiam i dzieki za odp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+2godz.