Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 15 lipca 2025, 01:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość

Witam

Mam 3-kanałowy kontroler SCSI Adapteca, który zgałasza się jednocześnie jako Array 1000 i AIC-7880X. Kontroler jest RAIDowy i chciałbym wykorzystać tę właśnie możliwość. W ustawieniach kontrolera utworzyłem RAID1 i tu jest prawidłowa informacja o 2 dyskach fizycznych i jednym logicznym. Natomiast lipcowe NND zaskoczyło mnie bardzo: widzi 3 kanały kontrolera (podaje nawet, że są z RAIDem), ale dyski podpięte widzi pojedynczo (jako sda i sdb).

Wygooglałem, że kernel musi obługiwać MD (Multiple Devices) i że jest to standardowa funkcjonalność w kernelach od 2.0 do góry. Czyżby jajko NND nie miało takiej możliwości? Jak sobie poradzić z postawieniem NND na RAID1 - trochę mi na tym zależy, bo przymierzam się do postawienia sklepu internetowego.

Pozdrawiam
Aconitum

Tytuł:
MODERATOR

Niestety póki co nic z tego. Dodanie obsługi RAID wymaga testów na żywym organiźmie, a do takiego sprzętu nikt z nas nie ma dostępu. Uprzedzając ewentualne pytania - to nie jest tylko kwestia zaznaczenia odpowiedniej opcji w konfigu kernela.

Tytuł:
PGF

Mis' pisze:
Niestety póki co nic z tego. Dodanie obsługi RAID wymaga testów na żywym organiźmie, a do takiego sprzętu nikt z nas nie ma dostępu. Uprzedzając ewentualne pytania - to nie jest tylko kwestia zaznaczenia odpowiedniej opcji w konfigu kernela.

Wiemy już ,że nie jest , ale warto byłoby potestować zdalnie , nawet jeśli się tego nie ma pod ręką . Podpowiedzi mile widziabe , co więcej na Smart Array 3200 udało mi się już podpiąc dyski , ale nie na standardowym NND , bo nie posiadało jajko odpowiednich modułów . Więc jednak sprawa nie jest aż tak filozoficzna . W innym poście poruszyłem ten temat , ale jak widać niektórzy mają to w nosie i jakoś podpowiedzi do dnia dzisiejszego nie otrzymałem. Dodam ,że można nawet sformatować macierz fdiskiem (cfdisk nadal nie widzi , nawet po załadowaniu modułów) . Niestety , na tym serwerze już musiałem postawić odpowiedni system i dzięki zlewactwu nie jest to niestety NND. Chciałem powalczyć z instalatorem , ale wykracza to już poza moje możliwości.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Mis' pisze:

Wiemy już ,że nie jest , ale warto byłoby potestować zdalnie ,

ciekawe jak sobie to wyobrażasz... startujesz komputer z płyty konfigurujesz sieć i dajesz komuś login i hasło. Ten pracuje, zapisuje wyniki swojej pracy i robi reboot. Po restarcie znów musisz skonfigurować sieć. A takich restartów potrzebne są setki (nie przesadzam - zajechałem dwa dyski pisząc instalator). Biorąc pod uwagę iż potrzeba do tego dwóch osób dysponujących wolnym czasem jednocześnie sprawa się nieco komplikuje, nieprawdaż?
A ciekawe jak sobie wyobrażasz zdalne grzebanie w biosie komputera czy kontrolera...

Albercik pisze:
jak widać niektórzy mają to w nosie i jakoś podpowiedzi do dnia dzisiejszego nie otrzymałem.

nie wiem o jakim wątku mówisz, ale wydaje mi się że zarówno na forum jak i poprzez pw oraz irc starałem się ci pomóc. Problem został zdiagnozowany, zaś jego rozwiązanie leży, póki co, poza naszym zasięgiem... Jeśli uważasz że to jest "manie w nosie" i "zlewactwo" to wybacz... ale na moją pomoc możesz już więcej nie liczyć.

A tak przy okazji - coraz bardziej mnie irytuje postawa roszczeniowa niektórych użytkowników NND (przyklad - twój post, na który właśnie odpowiadam). Ze względu na specyfikę Linuksa (częsty brak wsparcia producentów sprzętu) od zawsze zalecanym było dobieranie sprzętu tak aby pod Linuksem działał. Nie inaczej jest i w NND, no może tylko trochę dalej to poszło - należy sprzęt dobierać tak, aby działał pod NND-Linux.
I w zasadzie na tym należałoby ten wątek zakończyć.
Dodam tylko jeszcze jedno - możesz mi wyjaśnić, dlaczego Ty i inni zainteresowani obsługą "niestandardowego" (w znaczeniu niestandardowego dla NND) sprzętu nie złożycie się i nie zakupicie takiej zabawki by ją przekazać autorom NND do testów? W końcu nikt dla sieci domowej nie będzie stawiał serwerka na takim Compaqu czy Dellu bo to nie ma sensu (hałas, pobór prądu, cena, wielkość). Więc mają to być maszyny produkcyjne czyli zarabiające na siebie...
Ale cóż, łatwiej jest narzekać.

P.S. znasz dowcip o Żydzie co prosił Boga by sprawił aby Żyd wygrał na loterii? Jesteś w takiej samej sytuacji.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
ciekawe jak sobie to wyobrażasz... startujesz komputer z płyty konfigurujesz sieć i dajesz komuś login i hasło. Ten pracuje, zapisuje wyniki swojej pracy i robi reboot. Po restarcie znów musisz skonfigurować sieć

nie , nie tak - podpowiedasz gdzie co i jak - ja robię i podaję Ci wyniki - Ty analizujesz i podpowiadasz co sprawdzić , jak walczyć dalej.

Cytuj:
A tak przy okazji - coraz bardziej mnie irytuje postawa roszczeniowa niektórych użytkowników NND (przyklad - twój post, na który właśnie odpowiadam). Ze względu na specyfikę Linuksa (częsty brak wsparcia producentów sprzętu) od zawsze zalecanym było dobieranie sprzętu tak aby pod Linuksem działał. Nie inaczej jest i w NND, no może tylko trochę dalej to poszło - należy sprzęt dobierać tak, aby działał pod NND-Linux.

Nie , na tym nie powinno się zakańczać wątku . Ja nie twierdze , że nie należy dobierać sprzętu , ale nie o sprzęt tu chodzi , tylko o założenia - NND jest z założenia systemem routerkowym - ważna jest niezawodnośc itp. Raid jest właśnie takim krokiem i czy to będzie na COMPAQu czy IBMie , czy jakimkolwiek składaku z raidowym kontrolerem wskazane byłoby tak skonfigurować instalator , aby w jakikolwiek sposób można było to zainstalować.

Cytuj:
Dodam tylko jeszcze jedno - możesz mi wyjaśnić, dlaczego Ty i inni zainteresowani obsługą "niestandardowego" (w znaczeniu niestandardowego dla NND) sprzętu nie złożycie się i nie zakupicie takiej zabawki by ją przekazać autorom NND do testów? W końcu nikt dla sieci domowej nie będzie stawiał serwerka na takim Compaqu czy Dellu bo to nie ma sensu (hałas, pobór prądu, cena, wielkość). Więc mają to być maszyny produkcyjne czyli zarabiające na siebie...

Czy łatwiej jest narzekać ? No nie wiem , od czasu naszej rozmowy o moim proliancie cały czas nad nim siedzę i o efektach już wiele razy pisałem i informowałem Cię osobiście . Końcowy efekt już znasz - dobrnąłem prawie do końca , ale niestety instalator nie potrafi przegrać plików - zrobiłem to ręcznie , podmontowując partcję ,ale niestety nie podniósł się . Pisałem już na forum jakie mam wyniki NND + jajko Slacka 10.2 , obejrzałem instalator slacka , ale nie mój już to poziom .Czy ktoś poprosił o użyczenie takiego serwera ? Poza tym wiesz dobrze ,ze gadasz głupoty - wystarczy najtańszy i najprostszy kontroler na IDE z raidem - koszt 20zł na allegro - i jakieś stare dyski IDE aby skonfigurowac instalator na raid'a .

Cytuj:
P.S. znasz dowcip o Żydzie co prosił Boga by sprawił aby Żyd wygrał na loterii? Jesteś w takiej samej sytuacji.

Nietrafiony dowcip w tej sytuacji . Reasumując : mnie denerwuje zlewactwo z Twojej strony - nic nie piszesz , nie podpowiadasz a wszelkie objawy zainteresowania raidem totalnie ignorujesz . Rozumiem wytłumaczenie typu : "nie mam czasu , mam teraz nawał pracy , zajmę się tym później..." albo "...nie zajmę się tym , bo nie potrafię " albo po prostu " nie zajmę się tym i koniec" itp - przynajmniej wiadomo na czym stoimy , ale Twoje argumenty trafiają tylko do /dev/null bo nawet kluczowych słów nie da się grepem wyłapać . Jak można inaczej nazwać zupełny brak stosunku do wypowiedzi o raidach ? Tylko zlewactwo . Określ się - ja już dobrnąłem do pewnych efektów , ale liczę na pomoc , a skoro nie mogę liczyć na Twoją pomoc to zgłosze się do innych osób . Po prostu : OKREŚL SIĘ W TYM TEMACIE

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Cytuj:
ciekawe jak sobie to wyobrażasz... startujesz komputer z płyty konfigurujesz sieć i dajesz komuś login i hasło. Ten pracuje, zapisuje wyniki swojej pracy i robi reboot. Po restarcie znów musisz skonfigurować sieć

nie , nie tak - podpowiedasz gdzie co i jak - ja robię i podaję Ci wyniki - Ty analizujesz i podpowiadasz co sprawdzić , jak walczyć dalej.

prawdopodobnie nie znajdziesz nikogo, kto w ten sposób potrafiłby/zgodził się pracować...
ja w każdym razie nie umiem.

Albercik pisze:
Cytuj:

Nie , na tym nie powinno się zakańczać wątku . Ja nie twierdze , że nie należy dobierać sprzętu , ale nie o sprzęt tu chodzi , tylko o założenia - NND jest z założenia systemem routerkowym - ważna jest niezawodnośc itp. Raid jest właśnie takim krokiem i czy to będzie na COMPAQu czy IBMie , czy jakimkolwiek składaku z raidowym kontrolerem wskazane byłoby tak skonfigurować instalator , aby w jakikolwiek sposób można było to zainstalować.

owszem masz rację, z tym że zapomniałeś dodać że NND z założenia ma być systemem zastępującym Freesco (vide rozwinięcie nazwy). Jakoś Freesco na raidzie nikt nie próbował chyba uruchamiać...
Co do instalatora - masz wszystko co potrzebujesz - odpowiedni sprzęt, sam instalator więc możesz te obsługę dodać. Ja zrobiłem co mogłem. I nie odżegnuję się od dalszego rozwoju instalatora. Wręcz przeciwnie. Tylko mam takie ograniczenie że bez fizycznego dostępu do sprzętu nie potrafię. Taki, widzisz, felerny jestem.

Cytuj:

Albercik pisze:
Czy łatwiej jest narzekać ? No nie wiem , od czasu naszej rozmowy o moim proliancie cały czas nad nim siedzę i o efektach już wiele razy pisałem i informowałem Cię osobiście . Końcowy efekt już znasz

nie wiem i nie znam, przez dłuższy czas nie miałem dostępu do sieci, poza tym nawet gdybym miał to i tak by nic nie zmieniło - inne, o wiele ważniejsze dla mnie sprawy zaprzatają teraz mój umysł.

Albercik pisze:
Czy ktoś poprosił o użyczenie takiego serwera ?

czy ktoś potrzebował tego czy ty? więc dlaczego ktoś ma cię prosić o użyczenie sprzętu jeśli to ty potrzebujesz?

Albercik pisze:
Poza tym wiesz dobrze ,ze gadasz głupoty - wystarczy najtańszy i najprostszy kontroler na IDE z raidem - koszt 20zł na allegro - i jakieś stare dyski IDE aby skonfigurowac instalator na raid'a .

i mówisz to z pełnym przekonaniem, że obsługa raid zbudowanego na dyskach ide nie różni się niczym od tej oferowanej przez dedykowane kontrolery scsi... Oczywiście sprawdziłes to i wiesz?

Albercik pisze:
Nietrafiony dowcip w tej sytuacji .

ależ jak najbardziej trafiony - prosisz o coś ale sam nie zrobisz nic co pozwoliłoby te prośby spełnić. Tak to wyglada z mojego punktu widzenia.

Albercik pisze:
Reasumując : mnie denerwuje zlewactwo z Twojej strony - nic nie piszesz , nie podpowiadasz a wszelkie objawy zainteresowania raidem totalnie ignorujesz .

co miałem do powiedzenia już powiedziałem. Nie widze powodu aby to powtarzać. Co do odpowiadania to przeczytaj co napisałem powyżej.

Albercik pisze:
Rozumiem wytłumaczenie typu : "nie mam czasu , mam teraz nawał pracy , zajmę się tym później..." albo "...nie zajmę się tym , bo nie potrafię " albo po prostu " nie zajmę się tym i koniec" itp - przynajmniej wiadomo na czym stoimy , ale Twoje argumenty trafiają tylko do /dev/null bo nawet kluczowych słów nie da się grepem wyłapać . Jak można inaczej nazwać zupełny brak stosunku do wypowiedzi o raidach ? Tylko zlewactwo . Określ się - ja już dobrnąłem do pewnych efektów , ale liczę na pomoc , a skoro nie mogę liczyć na Twoją pomoc to zgłosze się do innych osób . Po prostu : OKREŚL SIĘ W TYM TEMACIE

ok, niby inteligentnym wystarcza raz coś powiedzieć, ale niech tam, określam się:

Obsługa raid, jak i każdej innej rzeczy (zarówno oprogramowania jak i sprzętu) będzie dodana jeśli:

a) tak zdecydują autorzy NND (potrzeba, przydatność)
b) autorzy będą dysponować odpowiednimi komponentami (sprzęt, oprogramowanie) do testów
c) będzie to mozliwe przy użyciu oprogramowania na licencji GPL lub BSD
d) znajdzie się ktoś kto taką funkcjonalność doda.

Specjalnie dla Ciebie dodam, że to o co prosisz nie spelnia punktu b.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
i mówisz to z pełnym przekonaniem, że obsługa raid zbudowanego na dyskach ide nie różni się niczym od tej oferowanej przez dedykowane kontrolery scsi... Oczywiście sprawdziłes to i wiesz?

a Ty znów swoje - wiesz dobrze ,że się różni , ale jak już pisałem tutaj zaczyna się dziaka instalatora
Cytuj:
owszem masz rację, z tym że zapomniałeś dodać że NND z założenia ma być systemem zastępującym Freesco (vide rozwinięcie nazwy). Jakoś Freesco na raidzie nikt nie próbował chyba uruchamiać...

No , to już przesadzasz. Coś tutaj się chyba ogonem odwróciło - czy to ja mam Tobie tłumaczyć różnice jakie już są pomiędzy tymi systemami ?

Cytuj:
ależ jak najbardziej trafiony - prosisz o coś ale sam nie zrobisz nic co pozwoliłoby te prośby spełnić. Tak to wyglada z mojego punktu widzenia.

Nic ? Ja już mam działającą sformatowaną macierz SCSI , ale co Ty w tym pomogłeś ? Nie chcę umniejszać Twoich zasług ( przez jakiś czas faktycznie starałeś się mi pomóc ) , ale później już żadnych podpowiedzi , wręcz : "nie mam czasu" "nie teraz" "zainstaluj sobie coś tam innego" - info zstawione na pw forum też poszło w niepamięć .

Cytuj:
ok, niby inteligentnym wystarcza raz coś powiedzieć, ale niech tam, określam się:

To ,że na ludzi patrzysz z góry to już doświadczyłem , ale teraz sypiesz chamstwem.
Cytuj:
Obsługa raid, jak i każdej innej rzeczy (zarówno oprogramowania jak i sprzętu) będzie dodana jeśli:

b) autorzy będą dysponować odpowiednimi komponentami (sprzęt, oprogramowanie) do testów

Nie określiłeś się . Nie należysz do grona autorów ? Za Ciebie niech decydują inni - ale Ty w tym kierunku kroku nie zrobisz . Widzę ,że można o tym zapomnieć , skoro żadnych chęci do pomocy/współpracy nie
wykazujesz . W takim razie zadam jeszcze jedno , ostatnie pytanie , ale to już nie temat na ten dział .....

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Cytuj:

a Ty znów swoje - wiesz dobrze ,że się różni , ale jak już pisałem tutaj zaczyna się dziaka instalatora

więc jeśli się różni, to czemu mi proponujesz kontroler ide? Przecież to tylko odpowiedź na [b]Twoją[/] propozycję...

Albercik pisze:
Cytuj:

No , to już przesadzasz. Coś tutaj się chyba ogonem odwróciło - czy to ja mam Tobie tłumaczyć różnice jakie już są pomiędzy tymi systemami ?

nie nie musisz...

Albercik pisze:
Cytuj:

Nic ? Ja już mam działającą sformatowaną macierz SCSI , ale co Ty w tym pomogłeś ?

no więc w czym problem? jak masz to czego więcej chcesz? dopisz do instalatora i udostępnij. wdzięczność użytkowników masz zapewnioną. Co do tego w czym ci pomogłem to sam sobie odpowiedz...

Albercik pisze:
Nie chcę umniejszać Twoich zasług ( przez jakiś czas faktycznie starałeś się mi pomóc ) , ale później już żadnych podpowiedzi , wręcz : "nie mam czasu" "nie teraz" "zainstaluj sobie coś tam innego" - info zstawione na pw forum też poszło w niepamięć .

oczywiście powiedzenie komuś że "nie mam czasu" czy "nie mogę" nie wystarcza... trzeba podać powody, wytłumaczyć się... inaczej powiedzą że olewasz...

Albercik pisze:
Cytuj:

To ,że na ludzi patrzysz z góry to już doświadczyłem , ale teraz sypiesz chamstwem.

oczywiście szczytem dobrego wychowania jest domaganie się od kogoś zrobienia czegoś i publiczne narzekanie, że ten ktoś odpowiedział "nie mam czasu". Tak uważasz?
Zaś co do określenia się to już ci mówiłem że bez dostępu fizycznego nie podejmuję się tego zrobić. I mówiłem ci to, o ile pamiętam, kilkakrotnie. Stąd uwaga o inteligencji. Możesz być pewien że nie miałem Cię zamiaru obrażać. Zbyt mało dla mnie znaczysz.
Co zaś do "patrzenia z góry" to podaj proszę przykłady. Może być na priv.

Albercik pisze:
Cytuj:

Nie określiłeś się . Nie należysz do grona autorów ? Za Ciebie niech decydują inni - ale Ty w tym kierunku kroku nie zrobisz . Widzę ,że można o tym zapomnieć , skoro żadnych chęci do pomocy/współpracy nie
wykazujesz . W takim razie zadam jeszcze jedno , ostatnie pytanie , ale to już nie temat na ten dział .....

Czy ty na pewno przeczytałeś co pisałem w tym wątku? Sądząc po powyższym cytacie mam co do tego poważne wątpliwości...

Tytuł:
PGF

Niestety , nie udało się. Myślałem ,że jakaś ambicja się w Tobie odezwie , ale nie wyszło. Cóż , moje argumenty się pokończyły , dalsza kontynuacja tej rozmowy nie ma już sensu a powtarzać się nie lubię . Możemy się zasypywać własnymi cytatami , ale jeżeli to do niczego konstruktywnego nie prowadzi to przcież nie tędy droga. Zauważyłem , że każde zwrócenie uwagi na jakiś aspekt niedorobienia NND kończy się nic nie wnoszącą kłótnią i ubliżaniem .

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
ubliżaniem .

a gdzież to ci ubliżałem? możesz wskkazać? bo to jest zwykłe oszczerstwo.

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Stąd uwaga o inteligencji. Możesz być pewien że nie miałem Cię zamiaru obrażać. Zbyt mało dla mnie znaczysz.

albo

Cytuj:
ok, niby inteligentnym wystarcza raz coś powiedzieć, ale niech tam

Widze ,że zależy ci na kłótni i zabawie słowami . Baw się dalej. Powodzenia .

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Cytuj:
Stąd uwaga o inteligencji. Możesz być pewien że nie miałem Cię zamiaru obrażać. Zbyt mało dla mnie znaczysz.

i którą częśc tego uważasz za obelżywą? bo chyba nie zapewnienie że nie miałem zamiaru cię obrażać... jeśli zaś masz na myśli słowa "zbyt mało dla mnie znaczysz" to wyjaśniam, że nie znaczysz dla mnie wiele bo cię nie znam, nie łączą nas żadne więzi pokrewieństwa/powinowactwa/przyjaźni. I w związku z tym nie mam powodu aby cię obrażać. I tylko tyle cały ten cytat znaczy. Jeśli tego nie rozumiesz to bardzo przykre, wydaje mi się że to proste.

Albercik pisze:
albo

Cytuj:
ok, niby inteligentnym wystarcza raz coś powiedzieć, ale niech tam

powiedz sam - co powiesz o człowieku, któremu raz coś powiedzieć nie wystarczy? Ale jeśli cię to uraziło to bardzo przepraszam.

Albercik pisze:
Widze ,że zależy ci na kłótni i zabawie słowami . Baw się dalej. Powodzenia .

Nie zależy mi na zabawie słowami. Zależy mi na operowaniu konkretami i słuchaniu zdania drugiej strony. Dyskusja z tobą zaś ma duże braki zarówno w jednym jak i drugim.

Tytuł:
PGF

Wydaje mi się sprawa prosta - miesiac się tym zajmowałem , pytałem , prosiłem o pomoc. Nie została mi ona udzielona , bynajmniej nie w potrzebnym stopniu. Możesz mnie chwytać za słowa , ale jak już mówiłem - ta rozmowa nie prowadzi do żadnych konkretów , jest tylko zabawą słowami i przekomarzaniem się kto kogo i dlaczego , a nie o to mi chodzi. chciałem konkretów - jako takich nie otrzymałem , ale wiem jedno - nie można dyskutować z Tobą , ponieważ tak czy siak masz zawsze rację . I tego wniosku będe sie trzymał . Howk.

Tytuł:
MODERATOR

Albercik pisze:
Wydaje mi się sprawa prosta - miesiac się tym zajmowałem , pytałem , prosiłem o pomoc. Nie została mi ona udzielona , bynajmniej nie w potrzebnym stopniu. Możesz mnie chwytać za słowa , ale jak już mówiłem - ta rozmowa nie prowadzi do żadnych konkretów , jest tylko zabawą słowami i przekomarzaniem się kto kogo i dlaczego , a nie o to mi chodzi. chciałem konkretów - jako takich nie otrzymałem , ale wiem jedno - nie można dyskutować z Tobą , ponieważ tak czy siak masz zawsze rację . I tego wniosku będe sie trzymał . Howk.

Albercik, chciałbym ci przypomnieć, że nie mam żadnego obowiązku ci pomagać. Co mogłem zrobiłem. W momencie zdiagnozowania problemu wiedziałem że więcej nie jestem w stanie zrobić. I ci o tym powiedziałem. Nie rozumiem więc skąd żale... tym bardziej że ty masz zarówno sprzęt, ktorego ja nie mam, jak i sam instalator. Możesz więc taką obsługę dodać. Przypadek zrządził, że wszystko to zbiegło się z bardzo smutnym wydarzeniem, które spowodowało, że przez dość długo bądź nie miałem dostępu do sieci bądź nie mogłem/chciałem z tego korzystać. Wiesz, gdyby mnie ktoś kilkakrotnie powiedział "nie teraz", "nie mam czasu" to na pewno nie wylewałbym z tego powodu żalów publicznie tylko poczekał i zapytał "można już?" Bo może ten ktoś ma rzeczywiście powody ważniejsze niż wszystkie NND, redHaty i cokolwiek innego razem wzięte... więcej delikatności... przyda ci się to w życiu... a nawet jeśli nie to będziesz miał pewność, że nikomu nie zrobisz przykrości...

Proponuję zamknąć ten wątek. Nic z niego już nie wyniknie...

Tytuł:
PGF

Mis' - Twoje "nie mam czasu" odebrałem jako "pocasłuj się w...nos" więc zapytałem publicznie o możliwośc dodania instalacji na RAIDzie . Nie siedzę w Twojej głowie , aby zgadnąć,że coś przykrego Cię spotkało i nie masz ochoty gadać i pogłówkować. Wiem bardzo dobrze , że wiele smutnych , czy wkurzających rzeczy potrafi zniechęcieć do pracy czy choćby nawet do zwykłej rozmowy , ale ja mówię dlaczego nie mogę i ogólnikowo tłumaczę , aby właśnie tak jak ja Ciebie nikt mnie nie odebrał. Oczywicie ,że nie masz obowiązku ze mną gadać ani pomagać , ale mimo wszystko zawsze wymagam od rozmówcy jakiegoś krótkiego , zupełnie ogólnego uzasadznienia , nawet "słuchaj stary , nie lubię Cię i nie chce mi się z Tobą gadać" - przynajmniej wiem , żeby nie męczyć bo i tak mi nie pomożesz . Przykro mi ,że coś Cię złego spotkało , ale na przyszłośc prosze o jakieś króciutkie uzasadznienie a gwarantuję delikatność.

ps. Zgadzam się co do zamknięcia wątku.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.