Albercik pisze:
Cytuj:
ciekawe jak sobie to wyobrażasz... startujesz komputer z płyty konfigurujesz sieć i dajesz komuś login i hasło. Ten pracuje, zapisuje wyniki swojej pracy i robi reboot. Po restarcie znów musisz skonfigurować sieć
nie , nie tak - podpowiedasz gdzie co i jak - ja robię i podaję Ci wyniki - Ty analizujesz i podpowiadasz co sprawdzić , jak walczyć dalej.
prawdopodobnie nie znajdziesz nikogo, kto w ten sposób potrafiłby/zgodził się pracować...
ja w każdym razie nie umiem.
Albercik pisze:
Cytuj:
A tak przy okazji - coraz bardziej mnie irytuje postawa roszczeniowa niektórych użytkowników NND (przyklad - twój post, na który właśnie odpowiadam). Ze względu na specyfikę Linuksa (częsty brak wsparcia producentów sprzętu) od zawsze zalecanym było dobieranie sprzętu tak aby pod Linuksem działał. Nie inaczej jest i w NND, no może tylko trochę dalej to poszło - należy sprzęt dobierać tak, aby działał pod NND-Linux.
I w zasadzie na tym należałoby ten wątek zakończyć.
Nie , na tym nie powinno się zakańczać wątku . Ja nie twierdze , że nie należy dobierać sprzętu , ale nie o sprzęt tu chodzi , tylko o założenia - NND jest z założenia systemem routerkowym - ważna jest niezawodnośc itp. Raid jest właśnie takim krokiem i czy to będzie na COMPAQu czy IBMie , czy jakimkolwiek składaku z raidowym kontrolerem wskazane byłoby tak skonfigurować instalator , aby w jakikolwiek sposób można było to zainstalować.
owszem masz rację, z tym że zapomniałeś dodać że NND z założenia ma być systemem zastępującym Freesco (vide rozwinięcie nazwy). Jakoś Freesco na raidzie nikt nie próbował chyba uruchamiać...
Co do instalatora - masz wszystko co potrzebujesz - odpowiedni sprzęt, sam instalator więc możesz te obsługę dodać. Ja zrobiłem co mogłem. I nie odżegnuję się od dalszego rozwoju instalatora. Wręcz przeciwnie. Tylko mam takie ograniczenie że bez fizycznego dostępu do sprzętu nie potrafię. Taki, widzisz, felerny jestem.
Cytuj:
Dodam tylko jeszcze jedno - możesz mi wyjaśnić, dlaczego Ty i inni zainteresowani obsługą "niestandardowego" (w znaczeniu niestandardowego dla NND) sprzętu nie złożycie się i nie zakupicie takiej zabawki by ją przekazać autorom NND do testów? W końcu nikt dla sieci domowej nie będzie stawiał serwerka na takim Compaqu czy Dellu bo to nie ma sensu (hałas, pobór prądu, cena, wielkość). Więc mają to być maszyny produkcyjne czyli zarabiające na siebie...
Ale cóż, łatwiej jest narzekać.
Albercik pisze:
Czy łatwiej jest narzekać ? No nie wiem , od czasu naszej rozmowy o moim proliancie cały czas nad nim siedzę i o efektach już wiele razy pisałem i informowałem Cię osobiście . Końcowy efekt już znasz
nie wiem i nie znam, przez dłuższy czas nie miałem dostępu do sieci, poza tym nawet gdybym miał to i tak by nic nie zmieniło - inne, o wiele ważniejsze dla mnie sprawy zaprzatają teraz mój umysł.
Albercik pisze:
Czy ktoś poprosił o użyczenie takiego serwera ?
czy ktoś potrzebował tego czy ty? więc dlaczego ktoś ma cię prosić o użyczenie sprzętu jeśli to ty potrzebujesz?
Albercik pisze:
Poza tym wiesz dobrze ,ze gadasz głupoty - wystarczy najtańszy i najprostszy kontroler na IDE z raidem - koszt 20zł na allegro - i jakieś stare dyski IDE aby skonfigurowac instalator na raid'a .
i mówisz to z pełnym przekonaniem, że obsługa raid zbudowanego na dyskach ide nie różni się niczym od tej oferowanej przez dedykowane kontrolery scsi... Oczywiście sprawdziłes to i wiesz?
Albercik pisze:
Nietrafiony dowcip w tej sytuacji .
ależ jak najbardziej trafiony - prosisz o coś ale sam nie zrobisz nic co pozwoliłoby te prośby spełnić. Tak to wyglada z mojego punktu widzenia.
Albercik pisze:
Reasumując : mnie denerwuje zlewactwo z Twojej strony - nic nie piszesz , nie podpowiadasz a wszelkie objawy zainteresowania raidem totalnie ignorujesz .
co miałem do powiedzenia już powiedziałem. Nie widze powodu aby to powtarzać. Co do odpowiadania to przeczytaj co napisałem powyżej.
Albercik pisze:
Rozumiem wytłumaczenie typu : "nie mam czasu , mam teraz nawał pracy , zajmę się tym później..." albo "...nie zajmę się tym , bo nie potrafię " albo po prostu " nie zajmę się tym i koniec" itp - przynajmniej wiadomo na czym stoimy , ale Twoje argumenty trafiają tylko do /dev/null bo nawet kluczowych słów nie da się grepem wyłapać . Jak można inaczej nazwać zupełny brak stosunku do wypowiedzi o raidach ? Tylko zlewactwo . Określ się - ja już dobrnąłem do pewnych efektów , ale liczę na pomoc , a skoro nie mogę liczyć na Twoją pomoc to zgłosze się do innych osób . Po prostu : OKREŚL SIĘ W TYM TEMACIE
ok, niby inteligentnym wystarcza raz coś powiedzieć, ale niech tam, określam się:
Obsługa raid, jak i każdej innej rzeczy (zarówno oprogramowania jak i sprzętu) będzie dodana jeśli:
a) tak zdecydują autorzy NND (potrzeba, przydatność)
b) autorzy będą dysponować odpowiednimi komponentami (sprzęt, oprogramowanie) do testów
c) będzie to mozliwe przy użyciu oprogramowania na licencji GPL lub BSD
d) znajdzie się ktoś kto taką funkcjonalność doda.
Specjalnie dla Ciebie dodam, że to o co prosisz nie spelnia punktu b.