Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 23:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mam problem z neostrada 512 na neosagem f@st800. Wcześniej miałem SDI i wszystko hulało aż miło niestety SDI to old school teraz liczy się prędkość wiec zmiana na nowe neo i stary serwer bez zmian i zbędnych nakładów finansowych zainstalowałem NND i tu zaczęły się kłopoty:
na początku serwer w ogóle nie chciał wykryć modemu. Kiedy juz wykrył po instalacji najnowszego iso NND to net zaczął hulać, ale fatalnie a na dodatek ciągle rozłączało mnie, najczęściej jak emulec zaczął ssać, wyczytałem i zainstalowałem nowego net_confa uruchomiłem i tu plyndz! pokazało mi takie coś na koniec: UWAGA! Nie znaleziono żadnego kontrolera USB./ Łącza na USB nie będą pracowały prawidłowo. Zainstalowałem wiec nowego kernela i eagleUSB2.0 i wszystko się wysypało zupełnie modem się łączył w nieskończoność a serwer się wieszał. Ponowna instalacja NND i tym razem tylko update net_confa i -Suy. Ale cos jest nie tak z tym USB nie widzi go mimo ze kontroler USB jest wyjęty z innego serwera, na którym identyczne neo działało bez żadnego, ale.
Konfiguracja kompa:
Pentium 200
96 MB Ram
2000 MB dysk
kontroler USB na PCI?? (nie znam wersji chipsetu)
Soft:
nnd-linux-0.1-2005.07.10.iso
Jeżeli chcecie jakieś logi lub inne informacje to pytajcie i najlepiej jakbyście pisali jak to sprawdzić żebym nie musiał się pytać gdzie co znaleźć.

Ostatnio zmieniony wtorek, 13 grudnia 2005, 18:20 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

1. zainstalowane najnowsze NND
2. update kernela, eagle-usb i net_confa stąd: http://devel-nnd.brb.pl/nnd/pakiety.test/
3. konfiguracja najnowszym net_confem

jeżeli nie wykryje USB to pokaż:
lspci -v|grep HCI

Tytuł:
Witam ponownie ;]
Po kliku dniowych męczarniach z NEO, próbach i błędach wpadłem na to żeby spróbować na innym modemem ;] to wszystko zrobić.

Dostałem od kumpla ten starszy modem od oferowała TPSA "Speed Touch" (czy jakoś tak) i ku mojemu zdziwieniu wszystko działa jak marzenie nie to samo co na tamtym modemie hehe Sagem to wielki shit!

Chciałem dodać że początkowo na tym Sagem`ie jak pisałem że internet chodzi fatalnie to chodziło mi o to że mam kiepski transfer rzędu max 20kb/s w ogółę nie odczułem różnicy pomiędzy SDI a wręcz przeciwnie spowolnienie!

Teraz na tym modemie bez problemu osiągam max speeda ;] bez żadnych zabaw w coś po prostu czyste NND ;]

Macie jakieś propozycje jak mogę rozszerzyć moje nnd?

Jakiś FAQ na temat MRTG by się przydał ponieważ jestem początkujący i się nie znam ma tym.
Pozdrawiam!

Tytuł:
MODERATOR

pacman -Sy
pacman -S mrtg
nndconf
/etc/rc.d/mrtg start

Tytuł:
OK mrtg mam odpalone ;]
do tego ustawiłem w arp aby przypisywało IP po mac i teraz wiem kto jakie ma IP.

I mam pytanie jak w mrtg edytować to żeby np. zamiast 192.168.1.2 podać jakąś nazwę usera wiecie o co mi chodzi?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.