Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 17:55

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam, za parę dni będę budować sieć, jako że mało jest tematów które dotyczą praktyki chciałbym prosić Was, szanowną społeczność forum Freesco o pomoc.

Mam serwer, co prawda jeszcze niekompletny, ale brakuje mi płyty głównej i procesora, ale z tym sobie dam radę.

1. W serwerze będą 2 karty sieciowe, jedną mam REALTEKA 8029 10 mB/s (stary, sprawdzony model) i ona będzie używana jako interfejs wejścia (dla DSL 2 mB/s). Drugą kartę sieciową chciałbym kupić na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80146829, czy ta karta będzie poprawnie obsługiwane przez NND-currenta? Ewentualnie jaką inną zakupić.

2. Do serwera przychodzi kabel z wtykiem RJ-45 od modemu TPSA tak? Jest podłączany do karty sieciowej w tym wypadku REALTEKA. Druga karta sieciowa pełni rolę dostawcy sieciowego dla klientów? Jest ona podłączana kablem znowu RJ-45 i do switcha. Tutaj chciałbym zapytać czy ten kabel jest dobry: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80128412? Rozumiem, że wszędzie będę używać kabla prostego (bez crossowania)? Czym różni się patchcord od kabla 'normalnego'?

3. Switch - tutaj sprawa jest chyba prosta... Chyba, że tylko mi się tak wydaje? Rozumiem, że każde urządzenie o prędkości 10/100mBit sprawdzi się w tej roli. Tutaj trudno mi wybrać, chciałbym prosić o polecenie producenta: 3COM, D-link, Planet? Coś max 5-portowego w cenie do 50zł.

4. Zaciskarka
Dlaczego na aukcjach http://www.allegro.pl/showcat.php?id=4445&order=bd&view=gtext cena jest bardzo zróżnicowana? Którą wybrać, aby zacisnąć kabel klient-switch? Wg mnie również tutaj każda sobie z tym poradzi, ale mogę się mylić. Jeżeli będę dysponował wyżej wymienionym kablem i zaciskarką (oraz oczywiście odpowiednimi końcówkami) będę mógł zmontować kabel prosty i crossowany? Czy struktura tych 2 kabli się różni?

5. Mój serwer, będzie drugim serwerem internetowym w jednej sieci opartej na tych samych urządzeniach i kablach. Dowiedziałem się już, że musi dać na 100% się udosŧępnić Internet innym klientom, z tym że nie mogą w sieci pracować 2 serwery DHCP, więc u mnie trzeba będzie wpisywać adresy, bramy itp. itd. ręcznie na komputerach klientach. Czy ktoś może potwierdzić te przemyślenia? Żeby nie okazało się, że na jednym kablu 2 niezależne i konkurencyjne serwery nie pójdą :)

No to chyba wszystko, jeśli ktoś zna odpowiedź na jakiekolwiek pytanie to proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję!

Tytuł:
Użytkownik

1. Sieciówka wydaje się ok - w NND widziałem jej obsługę

2. Przewód jest dobry.
Przewód CROSSOWANY używa się do połączenia bezpośrednio dwóch sieciówek, lub do uplinkowania switchy (rozszerzania)

3. Nie polecam DLINKA. Planety podobno są trwałe. Osobiście używam EDIMAXA i od ponad dwóch miesięcy żadnych problemów

4. Wydaje mi się, że każda będzie dobra.. byle była metalowa ;]

5. DHCP może uCiebie chodzić, ale muszą bycna szytwno przydzielone IP (po MAC). Potem wyłącz RANGE i powinno śmigać.

Tytuł:
PGF

2. Kabel "normalny" ma zyly wykonane z drutu a nie z linki i jako taki zarabiany powinien byc na gniazdach w które (gniazda) wkłada sie dopiero patchcordy
4. jaka cena taka jakosc.
5. Albo wpiszesz na sztywno albo dopiszesz odpowiednie dane do dhcpd pierwszego serwera.

Obrazek

Tytuł:

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, punkty rzuciłem, pozdrawiam!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.