Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 20:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam jestem tutaj nowy :)

Na wstepie zaznaczam ze jestem poczatkujacy w linuxie wiec prosze o niebluzganie mnie ,mam kilka pytan.

1.Sciagnalem sobie NND 01.15 instalacja przebiegla bezproblemowo. Skonfigurowalem polaczenie za pomoca net_conf (neostrada USB z modemem Sagem) , na drugim kompie kliencie z win xp dzialaja tylko
komunikatory i gry multiplayer ale www ,p2p i poczta nie - co zrobic? (domyslam sie ze linuxowy firewall blokuje jakies porty , ale nie mam pojecia jak sie za to dalej zabrac). Kompy sie widza ,polecenie ping wysyla pakiety z klienta do routera i odwrotnie.
2. Gdzie moge ustawic czas zwloki dla wylaczenia dysku twardego w bezczynnosci?
3. na kompie z XP w wlasciwosciach polaczenia lokalnego mam szybkosc tylko 10Mb/s a powinno byc 100Mb/s - dlaczego?
4. Chce postawic na linuxie serwer dla counter strike 1.6 ,wiem ze sa dostepne linuxowe serwery csa ,ale czy na nnd to bedzie bezproblemowo dzialalo?

MODERATOR

freeway pisze:
1.Sciagnalem sobie NND 01.15 instalacja przebiegla bezproblemowo. Skonfigurowalem polaczenie za pomoca net_conf (neostrada USB z modemem Sagem) , na drugim kompie kliencie z win xp dzialaja tylko
komunikatory i gry multiplayer ale www ,p2p i poczta nie - co zrobic? (domyslam sie ze linuxowy firewall blokuje jakies porty , ale nie mam pojecia jak sie za to dalej zabrac). Kompy sie widza ,polecenie ping wysyla pakiety z klienta do routera i odwrotnie.

Sprawdz czy dziala ping na wp.pl i na 212.77.100.101. Jesli to pierwsze nie dziala, a drugie tak, to masz zle wpisane dnsy.

freeway pisze:
2. Gdzie moge ustawic czas zwloki dla wylaczenia dysku twardego w bezczynnosci?

http: // man.cx/ hdparm ( 8 )/ pl (pousuwaj sobie spacje, bo forum cos sie burzylo na tego linka) Jesli nie masz hdparma, to go doinstaluj. Pamietaj, ze czaeste usypianie i budzenie dysku znacznie przyspiesza jego zuzycie.

freeway pisze:
3. na kompie z XP w wlasciwosciach polaczenia lokalnego mam szybkosc tylko 10Mb/s a powinno byc 100Mb/s - dlaczego?

Co czego jest wpiety ten komp?
freeway pisze:
4. Chce postawic na linuxie serwer dla counter strike 1.6 ,wiem ze sa dostepne linuxowe serwery csa ,ale czy na nnd to bedzie bezproblemowo dzialalo?

Tak.

Dzieki za odpowiedz.
tasiorek pisze:
Sprawdz czy dziala ping na wp.pl i na 212.77.100.101. Jesli to pierwsze nie dziala, a drugie tak, to masz zle wpisane dnsy.

A wiec tak: wp.pl nie dzialalo ten drugi tak ,zmienilem dnsy w windows na te od tpsa i jest ok ,wczesniej mialem wpisane 192.168.0.1 czyli adres routera.

freeway pisze:
tasiorek pisze:
Co czego jest wpiety ten komp?

Komp gdzie jest zainstalowany nnd jest routerem/serverem ,do niego jest wpieta neostrada ,z sieciowki kablem skrosowanym przechodzi do sieciowki w drugim kompie z windows xp. W sumie to 10Mb/s wystarczy spokojnie ale zastanawia mnie dlaczego jest 10 a nie 100Mb/s

Tytuł:
MODERATOR

Jesli jestes pewny, ze obydwie karty obsluguja 100, to widocznie taka predkosc sobie wynegocjowaly. Wymus na ktorejs z nich 100, to druga tez powinna sie przelaczyc. W NND robisz to poleceniem mii-tool.

Tytuł:

ok mam nastepne pytanie ,jak wylaczyc zapis logow przez netcheck? ew jak przeniesc zapisywanie z katalogu /var/log do flopa? (najlepiej wszystkich linuxowych logow) bo wciaz hdd sie kreci przez to.

Tytuł:
MODERATOR

Zamontuj flopa w /var/log, albo przekieruj wsystkie logi z sysloga i progamow z niego nie korzystajacych do /dev/null (nie polecam).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.