przydzieliłem sobie i jest podobnie, raz działają strony, raz nie, trzeba długo czekać... jeśli chodzi o DNS to są na 100% dobre, ponieważ już jedna osoba pomogła mi zrobić dnsmasq i wszystko chodzi jak należy. Poza tym osoby, które pobierają wewnętrzne IP+DNS na nic nie narzekają i wszystko działa...
tak się zastanawiam, czy to może aby nie przez to, że user ma włączony Emule i w momencie kiedy ma zew. IP dostaje HIGH ID, a ja ograniczam ilość połączeń TCP firewallem Adiego na 75 i może wtedy mu strony nie chodzą? Jeśli wyłączam mu zewnętrzny, to automatycznie mniej źródeł może się do niego podłączyć i działa? Tak mi do głowy przyszło...
Rozwiązanie:
Nie zgadniecie jaka głupota... Miałem 2 skrypty na zew IP dla 2 userów. Dostawali osobne IP, ale zostawiłem w obu skryptach dev2

W momencie jak kolega był w Krakowie i nie włączał komputera to u mnie chodziło super, no bo go nie było... Ale jak już przyjechał i włączyliśmy 2 komputery na dev2 to zaczeło się pieprzyć... Teraz zmieniłem jeden dev2 i dev3 i jak na razie chodzi... Dziękuję za chęć pomocy