Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 czerwca 2025, 22:02

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość

Siema
Od jakiegoś czasu mam tragiczny problem z działaniem sieci. Mam neo 640 podzielone najnowszym nnd + firewall zciecha. Jakiś czas temu cała sieć była zawirusowana. Wszyscy bez wyjątku mieli trojany, wirusy itp. (rekordzista - 1200 robaczków). Zaczęło się odwirusowanie każdego kompa antywirem kasperskim. Sformatowałem również serwer dla pewności. Wszystko było okej przez jakiś tydzień, potem prędkości otwierania stron nie przekraczały 0,4 kb/s (to nie jest pomyłka). Kiedy odłączałem jednego użytkownika wszytko śmigało. Przeskanowalem mu kompa wszystkim co możliwe: kasperski, hijackthis! i inne antyspamy, przejrzałem co ma wgranego, emuła mu sprawdziłem i wszystko było ustawione dobrze - nie na maksa jak to niektorzy robią. Internet nadal działał i działa paskudnie. Odkryłem również, że jak wyłączę swojego emułka to wszystko zaczyna chodzić lepiej, o wiele lepiej. I tu mam zagwózdkę: ustawienia mojego muła to D/U 28/7 a i tak przez ten cały czas wysyła mi z prędkością około 5 kb/s a pobiera 1-2 kb/s. Normalnie wziąć i się zajebać. Miał ktoś podobne jazdy?

Tytuł:
Użytkownik

A liczba maksymalnie ustanawianych połączeń w emule sprawdziłeś ? Albo na NND ogranicz wszystkim userom. Jest dużo na ten temat na forum.

Tytuł:

też o tym myślałem, ale objawy są inne... Kiedy ja włączam mułka to wszystko zwalnia, nawet sam muł, a ilość połączeń zmniejszyłem w porównaniu do tego co było wcześniej. Nadal jest źle. A co gorsza nie potrafię na serwerze ograniczyć tych połączeń. Chętnie bym nad tym posiedział, ale jestem w domu tylko na weekendy i nie mam po prostu czasu.

Tytuł:

http://www.wiki.nnd.freesco.pl/index.php/Optymalizacja_NND

Tytuł: no tak

nie chcę ograniczać połączeń, bo to mi zaczyna śmierdzieć polityką tepsy i wszystkich większych sieci, gdzie wszystko prawie jest zabronione lub ograniczone. Do tej pory wszystko śmigało, a nikt nowy nie jest podłączony. Może jeszcze raz zainstaluję NND, ale z innym firewallem...

Tytuł:

Ale tu nie chodzi o ograniczenia, tylko jak pozalaczasz wszystkie muly to one zamulaja Ci lacze, bo w technologi aDSL z tego co mi wiadomo wyciagniesz max do 500 polaczen, a neo opiera sie na DSL i tego nie przeskoczysz... wiec wybor zalezy od Ciebie (nie ograniczaj nic i prawie nie korzystaj z netu)

Tytuł:

coś w tym jest. Spróbuję zaaplikować ograniczenia w piątek, tylko jak to zrobić? Tzn. gdzie i w jaki sposób wpisywać te regułki? Rozumiem, że wchodzę do iptables np. poprzez mc i co dalej?

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Sformatowałem również serwer dla pewności.

Cytuj:
Może jeszcze raz zainstaluję NND, ale z innym firewallem...

Ale się ubawiłem...
Chyba należy się pozbyć windowsowych nawyków...

Tytuł:

o kur*a dzięki Maciek, Twoja odpowiedź była bardzo pomocna, dzięki Tobie przejrzałem na oczy. Twoje słowa uzdrowiły mój serwer.

Nie jestem mistrzem linuksa, chcę aby po prostu sieć działała, a wszystkich, których pytałem (nawet za kasę) od linuksa umywali ręcę. Kiedyś dwa razy miałem robiony serwer, zapłaciłem 2x50zł i guzik z tego miałem, co chwila zwisy, pady itp. Zrobiłem na NND dzięki pomocy kilku osób z tego forum i było pięknie przez dwa lata. Teraz mam spory problem i chcę go rozwiązać, a nie słuchać głupkowatych odpowiedzi.

Tytuł:
linka juz Ci koledzy podali. Zamula sie serwer bo polaczenia sa za dlugo trzymane !! daja Ci podpowiedzi a Ty po prostu cytuję:

"nie chcę ograniczać połączeń, bo to mi zaczyna śmierdzieć polityką tepsy i wszystkich większych sieci, gdzie wszystko prawie jest zabronione lub ograniczone"

to jest Twoja wypowiedz.

jak widac sa tutaj bardziej doswiadczeni uzytkownicy i daja Ci podpowiedzi co do poprawienia tego...a Ty to od razu odrzucasz bez nawet sprobowania....

Tytuł:
Honorowy Admin

Podstawowy problem: instalowanie po kilka razy serwera na nowo to nie jest żadna metoda. Należy usuwać ewentualne błędy, format c: to metoda na windows. Każdy działający firewall można zdezaktywować i spróbować innego. Jeśli firewall działał dobrze i spełniał swoje zadania, a potem przestał, znaczy to, że coś się zmieniło. Co? Nic na serwerze, bo to nie windows, w którym nagle "samo się coś zrobiło". Szukać należy przyczyn po stronie klientów. Sprawdzić rozmaitymi narzędziami, co dzieje się w sieci. Sprawdzić też jakość łącza. Nigdy nie dowiemy się, co jest grane, jeśli zamiast analizy zadowolimy się kolejną instalacją nnd.

Tytuł:

Macie rację, trzeba coś z tym zrobić. Nawyki z windowsa rzeczywiście pozostają... Teraz net zacina nawet jak nie włączam emułka. Padł rekord: 4 B/s. Mam już tego dość. Jak mogę zbadać kto zagraca łącze? Albo od razu poprzycinam połączenia, nie będę się z tymi ssaczami paprał. Może mi ktoś opisać jak to zrobić? Tak dla laika...
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

może mrtg zainstalować i zobaczyć co sie dzieje z łaczem

Tytuł:

aha, mrtg to pakiet, czyli wpisuję pacman -Si i co dalej? Jak potem uruchomić mrtg i sprawdzić co się dzieje w sieci? Please help bom zielony :oops:

Okej, znalazłem w FAQ jak się instaluje. Sorry za zaśmiecanie. Ale pytanie o uruchomienie i sprawdzenie nadal aktualne :)

Tytuł:

też mam neo 640 i mam ten sam problem co ty marcesco

Dziele je tylko na mnie i kumpla. Gdy obaj włączymy jakieś p2p (np. emlue-emule albo emule-bit torrent) to wtedy ping np. do wp podchodzi nawet do 3500ms.
Oczywiście pingi mam gdzieś, gdyby nie fakt, że gdy są one tak wysokie strony mulą strasznie (czyt. długi czas oczekiwania na opowiedz ze strony serwera).

Używam NND z lipca i Niceshapera (method mark), firewall Czerwa.

Kombinowałem już na różne sposoby z niceshaperem, zastosowałem też ową "optymalizacje NND", tak samo z limitami połączeń i w sumie limity zmiejszyły troche pingi, ale nie za wiele (np. z 3500ms do 2500ms).

W tej chwili jeszcze nie sprawdziłem metody IMQ z nicem i myśle, że to może rozwiązać mój problem (w sumie jest to chyba już w mojej sytuacji ostatnia deska ratunku).

Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o Linuxa to w sumie jestem laikem, NND (był pierwszym linuxem, jaki w życiu zainstalowałem) zainteresowałem się tylko dlatego, ze potrzebowałem jakiegoś routera do netki.

Pozdrawiam Twórców i wszystkich współtworzących NND !

Tytuł:

MarkosX, to podobnie jak u mnie... Wczoraj dzięki wielkiej pomocy miha2, który przeprowadził mnie przez całą instalację, zainstalowałem mrtg (wykresy działają, jest ok) i niceshapera. Niby wszystko dobrze, podłączam z rana wszystkich użytkowników z powrotem jednego jak wpiąłem to od razu lampka na switchu zaczęła mrugać jak oszalała. Oczywiście prędkość otwierania stron - 0,1. Muł: D/U 1 /2. Co jest?? Może serwer ma jakiegoś trojana, albo ten koleś ma i atakuje ciągle serwer. Nie wiem... Sytuacja jest beznadziejna. Jednej strony nie można otworzyć.

NO KU*WA!! Już mnie szlag trafia z tym netem. Gadam z dwoma użytkowanikami przez rivchata i mówią, że net śmiga i muł także. U mnie net działa średnio a jak włączę muła to najpierw nie chce się połączyć z serwerem a jak już to zrobi to nie działa ani muł a ni internet. Kurwa mać!!!! Nigdy nie mialem takich problemów a nikt nowy nie został podłączony, skanowałem kompa kasperskim i co jakiś czas wykrywał jakiegoś backdoor trojana w win32. Kasował, ale ten się zawsze pojawiał. Wreszcie usunąłem ten plik i kasperskiego bo po co ma być zainstalowany jak nie potrafi uchronić kompa. Paranoja

Tytuł:

Pomoooocyyyy
Czy jest ktoś kto może mi pomóc z tym. Jest to ogromny problem. Nie wiem co robić. Jakieś sugestie?? Pomóżcie.

Tytuł:
Użytkownik

Ilu masz uzytkowników w sieci ? , i wrzuc config i users niceshapera,

Tytuł:

Ze mną jest 6 użutkowników, czyli niewielu...

to jest config:
<global>
iface inet ppp0 auto
iface local eth0 192.168.1.1/24
do not shape local ppp0 auto with 192.168.1.0/24
do not shape local 192.168.1.1 with 192.168.1.0/24
shape router true low 8kbit ceil 14kbit prio 2
stats unit kbit # dump 5c file /var/www/stats/nsstats.txt
resolve hostname true
method mark
reload 3s
</global>

<download>
link speed 630kbit shape 620kbit
user low 0kbit ceil 630kbit strict 0% prio 5
policy dynamic
</download>

<upload>
link speed 120kbit shape 115kbit
user low 0kbps ceil 120kbps strict 0% prio 5
policy dynamic
</upload>

a to users:
192.168.1.2 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit
192.168.1.3 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit
192.168.1.4 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit
192.168.1.5 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit
192.168.1.6 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit
192.168.1.7 eth0 eth0 dl_ceil 620kbit ul_ceil 115kbit

Tytuł:
Użytkownik

Mam ten sam problem :/ jush kiedys sobie poradzilem :) byly bledy w nice i w dhcpd ;) poprawilem i ok ;) teraz typ zmienil kompa i to samo :/ ale dhcp poprafilem :/ moze to nowu bear share i emule bo koles u mnie bear share uzywa

To zaczyna denerwowac :/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.