Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 16:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Słuchajcie mam problem
nie wiem co zrobiłem źle ale po wpisaniu do firewala zciech regułki na przekierowanie portu
to nie działa i tak nie mogę sie dostac z zewnatrz do komputera w sieci
i mam takie pytanie czy pomimo skonfigurowania zciechowego firewala musze terz konfigurować iptablec jak tak to gdzie znalesc opis do tej czynnosci

Tytuł:
MODERATOR

Do Adiego: widzisz co jest jak bedziesz odpowiadal ma takie pytania? Za 5 min nastepne. Potem nie ma co sie dziwic, ze trudno jest cos znalezc na forum skoro 90% pytan dotyczy 5 problemow.
Waluszek moze bys jednak zaczal uzywac wyszukiwarki? Uwiez mi ona naprawde nie krzyczy, ani nie gryzie.

Tytuł:
ale ty denny jestes zanim zadalem pytanie przejrzalem forum od brzegu do brzegu i nie znalazłem satysfakcjonujacej odpowiedzi
jak rozpisałes sie to zamiast tego dzikiego tlumacznia mogles mi poprostu napisać tak szukaj w iptables albo nie ine szukaj w iptables grrrrr.
ahh ta polska zyczliwość

Tytuł:
MODERATOR

Do kogo Ty pijesz? Jakbys przeszukal forum, to bys wiedzial, ze firewall Zciecha to regulki iptables...
A zyczliwy nie mam zamiaru byc jak widze n-ty raz powtorzone, albo zupelnie bezsensowne pytanie.

Tytuł:
Użytkownik

oczywiście zrestartowałeś iptables? :P

Tytuł:
Użytkownik

tasiorek pisze:
Do Adiego: widzisz co jest jak bedziesz odpowiadal ma takie pytania? Za 5 min nastepne. Potem nie ma co sie dziwic, ze trudno jest cos znalezc na forum skoro 90% pytan dotyczy 5 problemow.
Waluszek moze bys jednak zaczal uzywac wyszukiwarki? Uwiez mi ona naprawde nie krzyczy, ani nie gryzie.

No cóż, wszyscy chcemy być wygodni, zamiast adaptować odpowiedzi z innych problemów do swoich lepiej zadać pytanie wprost i oczekiwać konkretnego rozwiązania. Druga sprawa to rzeczywiście powtarzalnośc problemów - nonstop to samo. :)

Tytuł:
MODERATOR

No wlasnie. Dlatego na takie pytania nie nalezy odpowiadac, bo sie nie skoncza. Ktos (w wiekszosci przypadkow to jestem ja :P) odpowiada na glupie (powtorzone) pytanie wyszukiwarka, a za chwile post nizej inny zyczliwy podaje mu rozwiazanie. Gosc sie nauczy, ze nie ma sensu uzywac wyszukiwarki, bo i tak mu ktos odpowie. W efekcie masz gaszcz tematow, ktore dotycza 5 problemow (nie wnosza nic nowego) i faktycznie trudno jest cokolwiek znalezc.

Tytuł:
A to niespodzianka.

Szukam sobie rozwiązania jakiegoś problemiku (który teoretycznie jest opisywany niemal na każdym kroku) i co znajduje...?

Znajduje pytanie, które mógłbym sam kiedyś zadać, ale odpowiedzi do niego niema - czemu? - bo jakiś <nazwijcie se sami> zamiast napisać odpowiedz to zaśmieca temat swoimi głupimi uwagami - pewnie to pomoże znaleźć rozwiązanie, wśród setek innych tematów, które mają równie konkretne odpowiedzi.
Bo przecież nie można się spodziewać, że kiedy trafie na temat to dostane odpowiedz - zobacze, że jakiś <"Guru"> napisze: "szukaj k-r-a dalej" i co? - ja szukam dalej, a tam następny "szukaj k-r-a, szukaj..." i tak po przeczytaniu setki tematów znajduje wreszcie jakiegoś człowieczka, który zamiast świecić głupotą napisze to czego inni tak bardzo szukaja - ODPOWIEDZI.

Hołd tym, którzy potrafia udzielać odpowiedzi.

Tytuł:
MODERATOR

Nawet nie chce mi sie komentowac Twoich glupawych wypocin. Jakbyscie geniusze nie zakladali takich tematow, to by byl jeden post z odpowiedzia i nie bylo by trudno ja znalezc. Dzieki Waszym niezwykle przemyslalnym dzialaniom tak wlasnie bedzie. Raczej nikt nie ma zamiaru odpowiadac bez przerwy na te same debilne pytania. k-r-a szukaj, az k-r-a znajdziesz i jak k-r-a znajdziesz, to k-r-a zrozumiesz co to jest k-r-a spam i k-r-a moze sie k-r-a nauczysz, zeby k-r-a nie zakladac powtorzonych tematow, bo k-r-a nastepnemu bedzie trudniej cos znalezc.
Tak na marginesie panie niewinny zanim zaczniesz wylewac zolc na klawiature, to pacnij sie ze 3 razy w glowe i przeczytaj temat. Nie wiem jak Ty, ale ja odpowiedz na zadane pytanie znalazlem. Jesli chodzi Ci o sam regulki przekierowania, to temat byl tyle razy walkowany, ze jest w faq forum i na wiki. Najpierw mysl, pozniej pisz.

Tytuł:
Użytkownik

ej spoko ludzie, kra to robi wrona, nie no co do tego ze posty z pytaniami sa wkolko te same to i zobaczylem :) kazdy mowi ze szukal na forum, ale jak szukacie to nie wpisujcie moze calego pytania swojego a tylko slowa kluczowe i to w miare zwiezle bo inaczej nigdy nie znajdziecie rozwiazania swojego problemu jesli ktos napisal to inaczej.

Tytuł:
Nie bede otwieral nowego tematu. Tak to wyglada
Modem z routerem (DMZ puszczone na NND)----> NND 0.1 --------> 6 kompow

Problem oczywiscie iptables :evil:

Firewall czerwa i nie dziala przekierowanie portow. iptables -L FORWARD pokazuje ze jest wszystko ok, ale jak sprawdzam np emulem to niestety lowid. nie mam zadnego ipp2p do przycinki i to mnie najbardziej dziwi ze jest lowid. sprawdzenie na stronce mula czy porty sa otwarte tez pokazuje ze porty blokniete. nawet jak zrobie przekierowanie tylko na jeden komp calego zakresu UDP i TCP (reszta kompow ma wylaczone przekierowanie) tez jest kiszka. wiecie jak to rozgrysc bo juz brak mi fantazji.

Tytuł:
MODERATOR

To problem z iptables, czy z firewallem Czerwa? Bo z tego co mi wiadomo, to firewall Czerwa obsluguje sie bez znajomosci iptables. Przekierowanie masz opisane w faq i to sa na 100% dobre i dzialajace reguly. Jak tamto nie dziala, to problemu szukaj gdzie indziej.

Tytuł:
Użytkownik

sprawdzanie na www nie jest miarodajne, ja mam ustawione zewnetrzne ip i tez mi pokazuje ze niby mam zamkniete porty a wcale tak nie jest wiec na to nie zwracaj tak uwagi, jesli masz mozliwosc i wiecej adresow ip ustaw sobie zewnetrzny i bedziesz mial wszystko okej.

Tytuł:
dzieki pomoglo ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.