Witam wszystkich
Bulbulator (tak nazywa się nasz serwer

) coraz bardziej się rozwija. Jest już po trzeciej wymianie procesora, wczoraj dostał porządniejszy i cichszy zasilacz, na dniach pojawi się następny interfejs sieciowy (tak tylko się chwalę

)
Doszedłem do wniosku, że w /var robi się już nieco za duży ruch, i z chęcią wsadziłbym ten katalog na inną partycję. Jak to zrobić - to ja wiem. Pytanie jak to zrobić, żebym nie musiał od nowa instalować nnd - trochę czasu zajęło mi dopieszczenie systemu tak, żeby robił dokładnie to, co potrzebne. Boję się, bo z tego co pamiętam dysk przy instalacji bardzo kaprysił, i w rezultacie mam spartycjonanowane jakieś 50% pojemności - gdzieś pod koniec ciężko szło zakładanie partycji i stwierdziłem, że olewam, i że tyle wystarczy. Powoli przestaje starczać :]
Co myślicie o przekopiowaniu wszystkiego, przez scp, na inny komputer, pracujący pod kontrolą Linuksa (backup), potem szybki cfdisk, mkfs, przeniesienie danych z /var na nową partycję, przemontowanie katalogu /var, jak będzie ok to dodać wpis w fstab. Jak nie będzie ok, to jeszcze raz cfdisk, tak, żeby naprawić strukturę partycji, mkfs, ściągnąć wszystkie pliki z backupu, lilo.
Pytanie dla pewności: cfdisk nie wymaga restartu systemu aby struktura partycji została uaktualniona?