Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 28 czerwca 2025, 00:20

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam
cały czas mam problem z uruchomieniem połączenia z internetem, przez karte na Ralink 2400. Mam jedną taką kartę i jedną LAN na realteku (z tą akurat nie ma problemu).
Cały problem jest taki, że jakoś nie wychodzi mi konfiguracja tej radiówki. Mam adres przydzielany automatycznie przez dhcp, ale kiedy w net_conf ustawiam na dhcp to wogule nie widzi mi karty Ralink. Jak wpisze ręcznie adres IP to niby przy starcie łączy się z internetem, ale nie ma żadnego połączenia. Iwconfig wykazuje karte, ale jedyne wskazanie to "signal level=15", reszta 0.
Próbowałem już różnych kombinacji, ustawiałem podsieci na radiówce (także próbowałem ilość podsieci radiowych=0). Pzrzy wpisaniu na sztywno adresu i ustawieniu podsieci radiowych na 1, przy starcie systemu, serwer dhcp wywalał: "brak zdefiniowanych podsieci dla 192.168 itd (ta radiówka) (dziwne). Natomiazt jak ustawie ilość podsieci na chipsecie ralink na 0 to nie ma takiego komunikatu (jeszcze dziwniejsze).
Wygląda to na to jakby wogóle nie istniało połączenie radiowe.
Próbowałem też opcji "klient dhcp" i też nici.
Prosze o pomoc bo już za dużo nocek zarwałem. Najlepsze jest to że kilka miesięcy temu uruchomiłem to wszystko i działało jak należy, a teraz jakieś archiwum X. Karta na pewno sprawna bo działa cały czas na windzie.
Karol

Zagadka rozwiązana!
Sytuacja wbiła mi nóż w plecy....okazało się, że winą za złą prace karty ralink były ustawienia BIOSU. Wcześniej bawiłem sie przestawianiem taktowania i mnożnika, i szyny pci. Widocznie miało to wpływ na karte Ralink rt2400. Zapodałem ustawienia defaulowe i wszystko hula jak należy (ale troche krwi mi to zepsuło).
Pozdrawiam
Karrol

Tytuł:

A tak przy okazji...
Co dopisać do lilo.conf aby startował system automatycznie?
Ciekawa sprawa: na tych złych ustawieniach biosu (o których wspominałem wcześniej) system uruchamiał się po odliczeniu czasu timeaut, a teraz nie odlicz wogule tego czasu - dlaczego?

Tytuł:

Już sobie poradziłem...
No ale pomocy doczekałem iście profesjonalnej...
Dzięki panowie fachowcy

Tytuł:
MODERATOR

karolw pisze:
Już sobie poradziłem...
No ale pomocy doczekałem iście profesjonalnej...
Dzięki panowie fachowcy

My także dziękujemy, jeśli ktoś będzie miał podobny problem dzięki tobie będziemu mu mogli pomóc równie dobrze.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.