No to od poczatku.
To, ze to jest Twoj post, to nie znaczy, ze decydujesz kto ma na niego odpowiadac. Co ma znaczyc ten temat? Przydaloby sie, zeby temat opisywal problem, ktorego dotyczy. Narazie tego nie robi.
Jak nie znalazles tego co szukales, a ktos Ci napisze, ze bylo, to znaczy ze slabo szukasz i powienienes sprobowac jeszcze raz. Jesli nie zrozumiales odpowiedzi, to napisz w tamtym watku czego dokladnie nie zrozumiales, zapewne ktos Ci to wyjasni.
agmuz pisze:
Forum jest wielka kopalnią wiedzy .. ale przez cwaniaków typu było, robi się dla nowych męczące - czytaj dla mnie.
Przez cwaniakow Twojego typu jest tu smietnik. Powtorzone pytania poprostu zasmiecaja to forum i trudniej jest cos znalezc. Tu nie chodzi o to, czy komus chce sie poswiecic czas, czy pozwala mu madrosc itp. Najprosciej to ujmujac SPAMUJESZ.
agmuz pisze:
jeśli zadaję pytanie, i jest ktoś kto zna odpowiedź to logiczne jest że oczekuję na nie odpowiedzi.
Zapomniales dodac: i w dupie mam innych, ktorzy beda szukali rozwiazania podobnego problemu (nie tego samego) problemu i beda musieli sie przekopywac przez tone postow takich jak moje, bo mi sie nie chcialo uzyc wyszukiwarki.
Podsumowujac: Wiekszosc Twojego postu, to nieudolna proba wytlumaczenia swojego lenistwa, spamowania i olewania innych. Wazne, ze JA uzyskam odpowiedz na MOJ problem. Cala reszta mam gleboko w dupie.
agmuz pisze:
dziś po zmianie wpisów iptables wyłaczylo mi dostęp do serwera - nie mogę sie zalogować
No to wykasuj te wpisy i po sprawie. Oczekujesz, ze ktos z kart wywrozy co Ty tam nakombinowales? Moze jednak podasz dokladniejsze informacje.
agmuz pisze:
wiem niby o co chodzi (czytalem) żeby to odkręcić (nie chce zepsuć)
Ok jednak ide po te karty, bo inaczej sie nie dowiem co masz na mysli.
agmuz pisze:
po 2 tygodniach czytania postów na tym forum okazuje sie ze wszystko jest ok a tu kicha z dostępem
Pokaz mi tego posta z ktorego wywnioskowales, ze wszystko jest ok.
Po dluzszej konsultacji z kartami doszedlem do tego, ze mozesz zrestartowac serwer. Jak nie wpisales iptables save, albo nie dopisales tych regul w inny sposob do firewalla, tylko wklepales w konsoli, to po restarcie bedzie ok.
Jak w jakis sposob dodales te reguly do firewalla, to nie pozostaje nic innego, jak tylko udac sie z klawiatura i monitorem do serwera i usunac te reguly iptables.