Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 24 czerwca 2025, 10:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

zastanawiam się nad zrobieniem u Siebie Routera [dotychczas Laptopa podłączałem poprzez stację, ale jest to dość uciążliwe, poza tym dość energożerne] i teraz pytanie - pod czym [znaczy system, bo maszyna przeznaczona na routerek to PI 166 / 128 RAM / FDD - to będzie na stałe. Opcjonalnie może być jeszcze HDD 40 GB [starszy model IBM i ma ogranicznik wykrywania do 8 GB :) ] i na chwilę może napęd optyczny klasy CD-RW]

I teraz mam takie pytania:

*Mam internet radiowy [acces Point D-Link wywieszony za oknem tuż przy antenie - sygnał idzie do domu za pomocą UTP-LAN 100Mbps, ale AP jest tylko 11Mbps]

jaka dystrybucja (uwzględniając poniższe potrzeby) będzie ok?
proszę od razu z łopatologicznym konfigiem w postaci linku [config połączenia , konfiguracji instalacji itp... łopatologia miło widziana]

* Mam sporo kart sieciowych, głównie na ISA (3x PCI 4xISA) - szkoda mi kasy na SWITCH, więc chciałbym aby taką fukcję pełnił właśnie ten komputer (szkoda aby karty się kurzyły a czasem przychodzą do mnie kumple z lapkami)

FreeSCO ma ograniczenie do 3 kart w jednosce - czy NND również takowe posiada? Jeśli tak, to czy da się to ominąć?

* chciałbym jeszcze aby komputery podłączane bezpośrednio do kart sieciowych były wzajemnie widoczne [tak jak mam teraz w połączeniu Stacja-Laptop]

* Opcjonalnie [wtedy i tylko wtedy może być podłączony ten 40GB dysk] chce postawić serwery SAMBA i FTP

Jakie serwery i ew. prosze o linki do Configów

* Czy w przyszłości będzie można zrobić z niego (dodając KARTĘ WiFi) małego Acces Pointa? [takiego do max 5 osób]

* Czy podane parametry udźwigną to co napisałem, czyli Routing, FTP, SAMBA, itp...

* czy jest możliwość zgaszenia routera z poziomu WWW, albo Telnet [moja babcia niestety nie lubi jak coś chodzi non stop...]?

* czy istnieje jakaś możliwość przy podanych parametrach aby ograniczyć zurzycie energii? Ile taka maszynka będzie ciągnąć Watt?

* Marzy mi się maszynka Pasywna - czyli bez wiatraków - jest to możliwe?

Z góry przepraszam jeśli się już to powtórzyło, ale wolę zadać konkretne pytania. Jeśli gdzieś się już temat przewinął to poproszę tylko o linki

GG: 2986557

Użytkownik

Cytuj:
*Mam internet radiowy [acces Point D-Link wywieszony za oknem tuż przy antenie - sygnał idzie do domu za pomocą UTP-LAN 100Mbps, ale AP jest tylko 11Mbps]

jaka dystrybucja (uwzględniając poniższe potrzeby) będzie ok?
proszę od razu z łopatologicznym konfigiem w postaci linku [config połączenia , konfiguracji instalacji itp... łopatologia miło widziana]

NND

Cytuj:
* Mam sporo kart sieciowych, głównie na ISA (3x PCI 4xISA) - szkoda mi kasy na SWITCH, więc chciałbym aby taką fukcję pełnił właśnie ten komputer (szkoda aby karty się kurzyły a czasem przychodzą do mnie kumple z lapkami)

FreeSCO ma ograniczenie do 3 kart w jednosce - czy NND również takowe posiada? Jeśli tak, to czy da się to ominąć?

tak mozesz sobie zrobic tyle podsieci ile masz mart sieciowych i komputery beda sie widzialy

Cytuj:
* chciałbym jeszcze aby komputery podłączane bezpośrednio do kart sieciowych były wzajemnie widoczne [tak jak mam teraz w połączeniu Stacja-Laptop]

czytaj wyzej

Cytuj:
* Opcjonalnie [wtedy i tylko wtedy może być podłączony ten 40GB dysk] chce postawić serwery SAMBA i FTP

w czym problem ?

Cytuj:
Jakie serwery i ew. prosze o linki do Configów

wszystkie pakiety sa w repozytoriach

Cytuj:
* Czy w przyszłości będzie można zrobić z niego (dodając KARTĘ WiFi) małego Acces Pointa? [takiego do max 5 osób]

tak

Cytuj:
* Czy podane parametry udźwigną to co napisałem, czyli Routing, FTP, SAMBA, itp...

powinno dac sobie rade

Cytuj:
* czy jest możliwość zgaszenia routera z poziomu WWW, albo Telnet [moja babcia niestety nie lubi jak coś chodzi non stop...]?

ssh

Cytuj:
* czy istnieje jakaś możliwość przy podanych parametrach aby ograniczyć zurzycie energii? Ile taka maszynka będzie ciągnąć Watt?

tego nie wiem ale to chyba zalezy od samego sprzetu

Cytuj:
* Marzy mi się maszynka Pasywna - czyli bez wiatraków - jest to możliwe?

teoretycznie przy takim procku duzy radiator powinien wystarczyc

Cytuj:
Z góry przepraszam jeśli się już to powtórzyło, ale wolę zadać konkretne pytania. Jeśli gdzieś się już temat przewinął to poproszę tylko o linki

nie ma za co :D i tak mnie zaraz pewnie ktos inny skomentuje :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.