Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 14:59

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

witam - jestem tuż po instalacji NND w wersji standartowej [poprzednim razem miałem wersję developerską], i mam teraz kilka pytań i problemów...

Może najpierw powiem co mam za spzęt - bedzie pomocne:

P I 166, 128 EDO SIMM, HDD 1,2 GB [+ 40 GB chce dołożyć - można to robić tylko nie bedzie mógł być bootowalny], LAN: 1x Realtek 8139C [jej MAC jest u providera], 2x Intel PRO 100 na PCI, 3x Intel PRO 10 na ISA.

NND - najświerzsze jakie leżało na Download

Komputery [stacja + laptop] wpięte do routera bezpośrednio kablem z crossem każdy do osobnj karty na PCI [ISA chce zostawić jak przyjdzie kto znajomy]

Oprócz instalacji, net_conf, i odpalnia systemu nic nie kombinowałem

I teraz problemy:

1. Nie chce załadować mi wszystkich kary sieciowych, a zwłaszcza eth0 w postaci Realteka... Nawet z drugim Intelem na PCI ma p[roblem i ładuje tylko eth1 w postaci Intela 100 PCI na wyższym slocie i lo. [zaznaczam tu że karty są sprawne - nawet wersja developerska ładowała to co miała na PCI - tyle że po każdym starcie systemu ładowany automatycznie był tylko eth0 w postaci Realteka, a eth1 i eth2 po włączeniu ręcznym komendą ifconfig z parametrami też działały - teraz nawet próba ręcznego podniesienia, nawet po modprobie, kończy się komunikatem - no such device]

2. Karty ISA - z tym problem był zawsze [tzn i we Freesco 0.2&0.3, i w NND-devel] - jak mam zrobić aby udało się pdnieść eth3-5 ? [to znaczy jak mama sprawdzić ich adresy i jak je podać we freesco - na szynie PCI była komenda lspci i było już chociaż coś wiadomo]

Przy ładowaniu systemu wypluwa że jet błąd przy ładowaniu modułu eepro i ze może o być spowodowane złym IRQ lub Adresem

3. Wersja devel łączyła się już chociaż z netem, była komunikacja pomiędzy eth, ale:
a) komputer wpięty do eht1 może pingować eth1, nawet eth2, ale nie komputer dopięty do eht2
b)komputer może pingować eth0 ale nie może spingować czegokolwiek już w sieci lokalnej

A teraz pytania:

1. Jak można dorzucić w NND nowy dysk twardy? [nie chciałem go wrzucać przy instalacji aby przypadkiem ambitny partyjoner NND i nim się nie zajął]

2. Serwer SAMBA - ważna dla nie rzecz - gdzie jest jakieś FAQ o instalacji i konfiguracji?
a) czy można sprawić aby z tym serwerem mogły się łączyć tylko adresy lokalne [to znaczy nie 192.168.1.xxx tylko np. 10.0.xxx.xxx]?

3. serwer FTP - ważna rzecz dla osób w mojej sieci - widziałem faq i nie będę zadawał pytań o config i install - chce tylko wiedzieć czy da się zdziałać aby właśnie SAMBA nie była dostępna dla zewnątrz, a FTP tak - jak tak to jak?

4. zamykanie systemu - jak go zamknąć aby po ludzku odłączał dyski?

GG: 2986557

Tytuł:
Użytkownik

ad 1. Jest. Edycja fstab i polecenie mount

ad 2. Jest - w internecie i na szukajce forumowej :-) Oczywiscie tez da sie tak ustwaic, wszystko do zrbienia w konfigu.

ad 3. Tak da sie to zrobic - wystarczy w rc.conf zmienic zmienna FTP=1 i zrestartowac firewall.

ad 4. O co chodzi? Masz nowe NND v0.2? Chodzi Ci o polecenie halt?
Ja to rozwiazalem robiąc ln -s rc.6 rc.0 :P Chociaz pewnie jakas paczka poprawiajaca to jest :-)

| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts

Tytuł:
Użytkownik

a poweroff nie dziala ?

Tytuł:

no dobrze - a może coś na temat problemów sprzętowych, bo po co mi te usługi skoro router dalej nie spełnia swojego podstawowego zastosowania i nie dziei połączenia...

GG: 2986557

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.