Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 00:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: DUP! Pomocy
Użytkownik

Wiem że troche to offtopic ale juz nie daje rady i szukam pomocy u mądrzejszych. Mam duzo pingów-duplikatów ,na trasie AP---->AP Client
widoczność optyczna jest,odległość ok.1300m , AP-ki to Planet 1966,ustawione na 1Mb, oto przyklad:
--- 10.0.0.31 ping statistics ---
227 packets transmitted, 224 packets received, +86 duplicates, 1% packet loss
round-trip min/avg/max = 3.2/7.6/81.2 ms
no i net chodzi wolno.Co robić??

Tytuł:
MODERATOR

My zmieniliśmy AP z gówn..... PLANET na Ap'eki OsBridge i jest SUPER ... :!:

(do 25 userów na AP).

Tytuł:
Użytkownik

Od początku takie jaja czy ostatnio?
Próbowałeś położyć obok siebie te AP i pingować?
Próbowałeś zmieniać inne ustawienia - preamble, FTIM, Beacon... itp?
Czy anteny dobrze są ustawione?

Tytuł:
Użytkownik

Od poczatku były takie problemy,klientów mam podpietych do stacji bazowej około 20 i nie ma problemów a ten AP w tybie Klient tak świruje,antena odbiorcza była zmieniana kilka razy, teraz mam offset 21db,maszt podnoszony kilka razy.Moze bałwan jestem wymianka AP-ków pomoże ,ale to znowu kolejne koszty....ehhh.

Tytuł:
Użytkownik

Przedewszyskim trzeba sprawdzic siłę sygnału (z tym że na tej odległości to nie powinno być problemów) może ktoś się do was podłącza. ja mam link na odległość 8 km na zwykłych planetach 1963 i nie ma problemów, trzeba wziąc pod uwagę zabezpieczenie takiego linku, aby nieautoryzowany klient nie próbował sie podłączyć. Na takiej odległości sygnał powinien byś prawie 100/100, można go zmierzyć odbierając na kliencie kompa z kartą wifi i dostroić antenę.

Tytuł:
Użytkownik

Jesli chodzi o bezpieczeństwo to nikt sie jak narazie nie dostał do sieci z zewnąrz,mam kilka zabezpieczeń,syganł mam 40% ,ustawienie anteny jest optymalne,mam karte wifi po usb i nią ustawiam wszystkie anteny na max sygnał.Podmienie AP-ka na takiego samego ale inną sztuke ,może w tym jest problem.

Tytuł:
Użytkownik

Jakich anten Używasz?

Tytuł:
Widze ze kolega rychmar to optymista.
Mam cos do poczytanie przed snem:
http://www.haking.pl/pl/tutorials/wardriving/index.html

Tytuł:
Użytkownik

Wiem ze nie ma takiech zabezpieczen których nie idzie złamać,ale wątpie żeby te moje problemy były spowodowane włamem,w głownym punkcie dostępowym wszystko gra,tylko w tym jednym linku jest problem.Anteny mam od tego pana http://wlan.org.pl/

Tytuł: Re: DUP! Pomocy
Użytkownik

rychmar pisze:
Wiem że troche to offtopic ale juz nie daje rady i szukam pomocy u mądrzejszych. Mam duzo pingów-duplikatów ,na trasie AP---->AP Client
widoczność optyczna jest,odległość ok.1300m , AP-ki to Planet 1966,ustawione na 1Mb, oto przyklad:
--- 10.0.0.31 ping statistics ---
227 packets transmitted, 224 packets received, +86 duplicates, 1% packet loss
round-trip min/avg/max = 3.2/7.6/81.2 ms
no i net chodzi wolno.Co robić??

Problem ten jest związany z procesorem na AP klienta, który się nie wyrabia czasowo. 1,3 km to za mało żeby grały rolę opóźnienia związane z odległością. WAP-1966 Planet'a to fajny AP ale zbyt tani do obsługi większej ilości połączeń. (ten sam problem występuje w 1965!) Zwróć uwagę, że powtórzenia pakietów występują przy obciążonym łączu. Jak jest spokój to nie ma duplikatów. Anteny tutaj nie mają nic do rzeczy. Problemy z sygnałem objawiają się gubieniem pakietów a nie powtórzeniami. Jeżeli masz stratę na poziomie 1% to napewno połączenie jest OK. Pomoże wymiana AP na coś lepszego - tak jak już zasugerował Koriolan może być Osbridge albo IWE.

P.S. Jak główny AP to Planet 1966 - to polecam również wymianę!

Tytuł:
Użytkownik

Kiedyś miałem podobną sytuacje,ale to było jeden raz, i to przy najdłuższej sieci( najbardziej odległej) sieć wykonana jest w następujący sposób: nadawanie sygnału na Planet 1963->>>>odbiór przez Planet 1963->>kabel krosowy do następnego nadającego Planet 1963->>>>odbiór Planet 1963->>Kabel krosowydo Planet 1963 -rozgłaszanie do abonentów w tym czasie było ich 15 , doszedł 1 abonent i właśnie wtedy dostaliśmy DUP!, zaczęliśmy analizować przyczyne tego zjawiska, nikt nie wiedział co to jest i skąd się to wzięło, poprosiłem na forum o poradę i faktycznie mogło być to związane z niewydolnościa AP (ale którego, lub których). Zaczołem grzebać w serwerze okazało się że w pliku ethers był wpis (podwójny) od ostatniego abonenta, zostało to usunięte i problem zniknął- przypadek, ale doszedł następny klient -sytuacja podobna ( nie było wątpliwości że coś się dzieje na sieci z AP) sprwadzaliśmy pingami do AP od początku i okazało się że na ostanim AP wystąpił ten problem z DUP! . Konfiguracja Ap była ustawiona na filtrowanie po MAC i on nie wydalał w momencie kiedy filtrowanie zostało wyłączone - czyściutko kiedy włączyłem od razu co jakiś czas DUP! pozostało nam tylko wymiana AP na WAP 4000 - 108Mbps z tego względu że w tablicy filtrowania jest miejsce na 50 wpisów MAC a w 1663 tylko 20 (i to mnie nie przekonuje że 20 będzie działało dobrze). A jeszcze jedno jeżeli chodzi o anteny to akurat na to mają największy wpływ bo jak będą za słabe to faktyczne będą gubione ramkki ale przedewszystkim będą ponownie wysyłane. Link pracuje nam od sierpnia tego roku ( docelowo są to dwa linki) na odległości 1. ok. 2800m a drugi 8200m w sumie siec docelowa oddalona jest na odległość 11 km.

Tytuł:
Użytkownik

Jezeli ap daje taka mozliwosc to zmienilbym wartos ack, bo moze jest za niska :)

Tytuł:

Felek... Archeolog?? :> :twisted:

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

ojjj tam, tak se latam po forum, zobaczylem, ze kiedys cos takiego mialem, to odpowiedzialem, moze akurat sie komus kiedys przyda :lol:

Tytuł:
Ja juz nauczony bledami (czytaj oszczedzaniem kasy) swoimi i innych, polecam kupno orinoco2000 na glowne AP. Do linkow mam D-Link DWL-900 AP+ i wszystko chodzi cudownie :)
A Orinoco2000 mozna juz tanio kupic. Mam 3 szt i chodza juz bezawaryjnie ponad rok.

Tytuł:
Użytkownik

skoro ktos odkopal ten temat :) to mam pytanko do ap2000 . w sieci z tej serii mam ap1000 i zauwazylem ze maja wade: pomimo ustawionej tablicy dostepnych adresow mac mozna sie podpiac pod apeka. w prawdzie dalej nie puszcza ale polaczenie z antenka jest.. i zauwazylem niesamowita dziure jesli sie juz ktos podepnie to moze wpisac ip i robic sobie konflikt w sieci adresow :( czy ap 2000 ma cos takiego? z tego co sie doczytalem, to w ap100o jest to zwiazane z tym ze one zazwyczaj chodza jako hotspoty i blokowanie calkowite nie jest za czesto potrzebne (paranoja)

ps popieram dopisywanie odpowiedzi do stary postow :) naprawde duzo osob uzywa funkcji "szukaj" :lol: i nie dokonczone posty czasem mecza.
jesli chodzi o ustawienie ack na inna wartosc to moze byc klopot z userami ktorzy sa blisko radze nie zapominac ze opoznienie czasowe z powodu duzej odleglosci dziala dobrze ze wzgledu na tlumienie osrodka(powietrze i odpowiednia odleglosc) ale sie nie sprawdza na malych odleglosciach. jak zwykle to czysta fizyka. ja bym zaczal od zrodel czyli antenka u usera i karta ... prosty test inna antenka i inna karta a dodatkowo popieram sprawdzenie sily sygnalu (np net stumbler)

Tytuł:
Użytkownik

No dobrze ,żeby dokończyć ten temat to napisze że oczywiście poradziłem sobie z tym problemem.Okazało sie żę to Ap-eki świrowały.Pomogła wymiana Planetów 1966 na Ovislinki 1120 i problem sie skończył. Od tego czasu wszystko chodzi wyśmienicie ,żadnych powtórzonych pakietów.

Tytuł:
Użytkownik

DORZUCE JESZCZE WLASNE SPOSTRZERZENIA:
mam 6 AP 1966 po wymianie 1 na 4060PE zaczely sie rozlaczania DUP! i problemy... powoli wymeniam 1966 na 4035 i znacznie poprawily sie parametry u klientow. Mam 1966 w bridge razem z 1965 = doskonale transfery... przesyl danych na wykresie generuje linie prosta.. po zrobieniu linku 1966 - 1966 w bridge otrzymalem cos w rodzaju wykresu EKG:) tak wiec kombinacje starych i nowych Planetow daja rozne efekty.

Tytuł:
Użytkownik

tom2130 czy mozesz potestowac moj problemik na ap2000... bo sie zastanawiam nad wymiana ap1000. chodzi o podpinanie sie kart z poza listy, i jesli sie uda podpiac czy moga zrobic konflikt ip.

Tytuł:
Aktualnie raczej nie dam rady.
Mam sporo ludzi podlaczonych do AP2000, a nie ograniczalem dostepu po MAc-u na AP.
Na razie w niczym mi to nie przeszkadza, a ew ktos moze sie do radia podlaczyc a i tak z DHCP IP nie dostanie i na AP tez sie nie dostanie.
Przez 2 lata mialem chyba 3 proby (nieudane) logowanie sie na AP2000.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.