Przerobiłem trochę ten skrypt - pobiera bezpośrednio dane z /etc/hosts i automatycznie przydziela im porty
#!/bin/sh
IPTABLES='/usr/sbin/iptables'
LAN_NIC='eth1'
WAN_NIC='eth0'
TCP=6881;
UDP=6981;
HOSTS=/etc/hosts
HOSTNAME=`hostname`
############################################################
case "$1" in
start)
############################################################
echo ""
echo " P2P przekierowanie włączone "
echo ""
for IP in `grep "^" /etc/hosts | grep -v "^#" | grep [0123456789] | grep -v "^127" | grep -v "$HOSTNAME" | awk '{print $1}'`
;
do
NAZWA=`grep "$IP" /etc/hosts | awk '{print $2}'`
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p tcp -i $WAN_NIC --dport $TCP -j DNAT --to $IP:$TCP
$IPTABLES -I FORWARD -p tcp -i $WAN_NIC --dport $TCP -j ACCEPT
$IPTABLES -A PREROUTING -t nat -p udp -i $WAN_NIC --dport $UDP -j DNAT --to $IP:$UDP
$IPTABLES -I FORWARD -p udp -i $WAN_NIC --dport $UDP -j ACCEPT
echo "Dopuszczono ..... $IP: $TCP: $UDP: $NAZWA "
TCP=$[TCP + 1]
UDP=$[UDP + 1]
done
#################################################################################################
;;
stop)
#################################################################################################
echo ""
echo " P2P przekierowanie wyłączone.... "
for IP in `grep "^" /etc/hosts | grep -v "^#" | grep [0123456789] | grep -v "^127" | grep -v "$HOSTNAME" | awk '{print $1}'`
;
do
NAZWA=`grep "$IP" /etc/hosts | awk '{print $2}'`
$IPTABLES -D PREROUTING -t nat -p tcp -i $WAN_NIC --dport $TCP -j DNAT --to $IP:$TCP
$IPTABLES -D FORWARD -p tcp -i $WAN_NIC --dport $TCP -j ACCEPT
$IPTABLES -D PREROUTING -t nat -p udp -i $WAN_NIC --dport $UDP -j DNAT --to $IP:$UDP
$IPTABLES -D FORWARD -p udp -i $WAN_NIC --dport $UDP -j ACCEPT
echo "Wyłšczone ..... $IP: $TCP: $UDP: $NAZWA "
TCP=$[TCP + 1]
UDP=$[UDP + 1]
done
;;
restart)
$0 stop
$0 start
;;
*)
echo ""
echo " Użycie P2P: [ start | stop | restart ] "
echo ""
exit
;;
esac
##################################################################################################
MW - nie wiem czy e-mule będzie miało high-id na jednym tylko porcie
Ja zapodałem taką tabelę z portami swoim uzytkownikom i niech robią z tym co chcą - czy torrenty, czy e-mule mi to wisi
Pozdro