Witam. Mam nastepujący problem, cały czas wszystko chodziło, ja też od tygodnia nic nie ruszałem w serwerze, przyszedł dzisiaj do mnie sąsiad i mówi że w windowsie wyskakuje mu ograniczona łączność (zółty trójkąt w wykrzynikiem) myślałem że może wina kabla lub karty sieciowej, podpiąłem laptopa pod jego kabel adres przyznało, wymieniłem karte i to samo ograniczona łączność. Sąsiad miał adres fizyczny karty przypisany do IP jego stare IP na którym są takie problemy to 192.168.0.16. Problem zniknął jak zmieniłem mu adres 192.168.0.16 na 192.168.0.30 internet zaczął śmigać. Teraz zrobiłem tak że jego IP 192.168.0.16 przypisałem mojemu laptopowi i ku mojemu zdziwieniu u mnie teraz wyskakuje ograniczona łączność.... oczywiście zmieniłem adres fizyczny mojej karty laptopowej w dhcpd jak i w ethers i wał nie idzie to samo co na jego komputerze. Nie wiem co sie mogło stać po prostu ten adres 192.168.0.16 jest jakby wykluczony przy przyznawaniu przez dhcpd i nie wiem czemu ?? wszystkim innym komputerom normalnie przyznaje ipki a z tym jeden taki problem, gdzie moze tkwić przyczyna ? Ipeki wszystkie mam przypisane na sztywno, adresy range są zaplotkowane, utworzyłem również ethers dla wszystkich maców w sieci. Miał ktoś podobny problem ? gdzie szukać rozwiązania
_________________ SERWER Duron 800Mhz 256MB Ram, HDD 250GB 25 userów DSL 15000 plus 2x AP
|