Witam wszystkich!
Jestem początkującym użytkownikiem NND i linuxa wogóle. Udało mi się zainstalować i skonfigurować NND z niceshaperem. Narazie dzielę Neo 1Mb z sąsiadem, ale mam zamiar dodać jeszcze kilku użytkowników. Ogólnie działa to dobrze, ale niestety jak sąsiad zapuszcza p2p to i tak skaczą mi pingi i przeglądanie www jest uciążliwe, nie mówiąc o graniu online.
Przeszedłem na router linuxowy z nadzieją że wreszcie wszystko będzie się dało porządnie skonfigurować. Marzy mi się aby do niceshapera dodać priorytety na usługi, ale tak żeby działały w obrębie przycinanych przepustowości, a nie na wydzielonym oddzielnym paśmie (czyli odpada "interactive" i imq+ipp2p). Chciałbym zrobić coś takiego:
1. Najwyższy priorytet - wysyłanie ACK - żeby nigdy upload nie ograniczał downloadu.
2. Wysoki priorytet - gry online i komunikatory głosowe
3. Średni priorytet - www, poczta, telnet, ssh itp
4. Niski priorytet - wszystko inne czyli głównie p2p i wymiana plików
Chodzi mi o to czy się da coś takiego zrobić, czy ktoś może nad tym myślał? Na forum szukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Nawet mógłbym zrezygnować z nice'a żeby te priorytety porobić.
Wtedy nie obchodzi mnie że ktoś ma na maxa p2p bo priorytetowe usługi przechodziłyby przez to p2p jak przez powietrze (teoretycznie

)
a dodatkowo niceshaper by robił swoje i przycinał wg przydzielonych wartości.
Wtedy również mógłbym ściągać i grać jednocześnie, nie martwiąc się o ping. I wykorzystanie łącza byłoby optymalne bo p2p "zapychałoby" pasmo do końca, ale bez uszczerbku dla innych usług czy userów.
Jakby kiedyś wyszło NND z takimi możliwościami byłoby fajnie.
Więc proszę o jakieś sugestie, pomysły czy przemyślenia jak można (jeśli się da wogóle) zrobić coś takiego na linuxie. Jakie kolejki czy skrypty można wykorzystać?