Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 08:37

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam forumowiczów mam nietypowy problem.

Posiadam 2 x DSL-a. Zainstalowałem NND 0.1 Wsparłem się arykułem kolegi gonzolot. (Miałem podobne objawy scsi) http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... highlight= . Wszystko działa lecz w dziwny sposób.NND wysyła wszystko eth0 a odbiera eth1.

Konfiguracja :
eth0=DSL1
eth1=DSL2
eth2=lan

Może ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić ?

Tytuł:
MODERATOR

http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=12884 to do podzialu po uslugach. Po uzytkownikach wrzucal na forum Albercik, a po polaczeniach ja w innym poscie.

Tytuł:
Użytkownik

wysyła tylko jednym łączem a odbiera tylko drugim? Daj konfigi, też bym tak chciał zrobić....

Tytuł:

Żeby wracało tym samym łączem musiałem jeszcze wpisać (nie pamiętam teraz dokładnie,bo nie mam w tej chwili dostępu do serwera):
/bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter
/bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth0/rp_filter
/bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/eth1/rp_filter
/bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/default/rp_filter

Tytuł:
MODERATOR

Wystarczy:
: [/] [] ()
    for f in /proc/sys/net/ipv4/conf/*/rp_filter; do
        echo  0 > $f
    done

Co z reszta jest opisane w linku, ktory podalem.

Tytuł:

Hmmm, a tak odnosnie rp_filter, znalazłem w necie takie coś:

"W katalogu /proc znajdują się pliki, w których możesz poinstruować kernel by zrobiłby to dla ciebie. Metoda nazywa się właśnie Filtrowaniem trasy powrotnej (ang.Reverse Path Filtering). W skrócie, jeśli pakiety odpowiedzi nie docierają interfejsem którym wyszło zapytanie, uznajemy pakiet za zagadkowy i powinniśmy go zignorować.
Poniższy fragment włącza to filtrowanie dla wszystkich obecnych i przyszłych interfejsów:

# for i in /proc/sys/net/ipv4/conf/*/rp_filter ; do
> echo 2 > $i
> done

Kontynuując przykład z powyżej, jeśli pakiet dotarłbym do rutera Linuksowego interfejsem eth1 twierdząc, że pochodzi z podsieci ISP+Biurowej, zostałby odrzucony. Podobnie, pakiet z podsieci Biura twierdący że pochodzi zza ściany ogniowej również zostałby odrzucony.
Powyżej opisano pełen filtr trasy powrotnej. Domyślnie, filtruje się tylko na podstawie adresów IP i bezpośrednio podłączonych sieci. Dzieje się tak dlatego, że filtrowanie nie działa dobrze przy rutingu asymetrycznym (w którym pakiety przychodzą innym interfejsem a wychodzą innym, jak w ruchu satelitarnym lub gdy masz trasy dynamiczne (z bgp, ospf, rip); dane przychodzą łączem satelitarnym a odpowiedzi wychodzą połączeniem naziemnym).
Jeśli taka sytuacja ma miejsce u ciebie (i prawdopodobnie wiesz o tym, jeśli tak jest) możesz wyłączyć rp_filter na interfejsie, którym odbierasz dane z łącza satelitarnego."

Przy kilku łączach radzą wpisywać do rp_filter "0", przy jednym łączu "1", a w tym cytacie jest "2". Przy "0" mamy filtrowanie wyłączone, przy "1" włączone, a przy "2" ?? Nie próbowałem tego u siebie, ale może "2" włączałaby filtrowanie dla kilku łącz i wszystko działałoby też dobrze? Poza tym z tej wypowiedzi wynika, że "0" powinno być gdy pakiety przychodzą jednym łączem (np eth0) a wychodzą innym (np eth2), a czy idea podziału 2-óch łącz po usługach nie polega na przychodzeniu wybranych pakietów jednym łączem (np eth0) i na wychodzeniu ich tym samym interfejsem?

Hmmm, nie rozumiem tego zbytnio, jeśli ktoś byłby chętny wytłumaczyć to bardzo proszę :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.