zamiast zakladac nowy watek uznalem ze temat wystarczajaco dobry na moj problem:
udalo sie wkoncu odpalic serwer shoutcast pod nnd oraz pilota do niego sc_trans_linux - wszystko wmiare fajnie chodzi - tylko teraz jeszcze brakuje mi kulku rzeczy - obslugi calosci z poziomu przegladarki? czy znacie jakies gotowe skuteczne rozwiazania?
Wpadlem na pomysl ze na poczatek fajnie by bylo recznie uruchamiac i wylaczac z poziomu www skrypty (nazwalem sobie sc, scp) odpowiadajace za te procesy - mam takie 2 jeden do serwera drugi do pilota - tylko jak to zrealizowac z poziomu www? Swita mi cos koncepcja ala tablica ogloszen (dopisanie linii w /etc/sudoers/ cos w stylu nobody ALL=NOPASSWD:/etc/shoutcast/sc)
a pozniej wywolywanie w pliku tego skryptu poleceniem sudo /etc/shoutcast/sc z dodatkowym parametrem (skrypt mozna uruchomic "start" lub zatrzymac "stop") tylko jakos za bardzo nie czuje sie na silach - moze ktos podpowiedziec jak sie do tego zabrac?
i inne podejscie do tematu troche - znalazlem w php napisanego gotowca:
<?
//KONFIGURACJA
//KONFIGURACJA AUTOPILOTA
$apname="sc_trans_linux"; //nazwa aplikacji autopilota
$sciezka="/home/radio/apilot/"; //Sciezka do autopilota. Nie zapomnij o konczanczym
slashu.
$konfig="sc_trans.conf"; //nazwa pliku konfiguracyjnego
?>
<html>
<head>
<title>Odpalacz pilota i shoutcasta</title>
</head>
<body>
<a href="?co=wlacza">WLACZ apilota</a> <|> <a href="?co=wylacza">WYLACZ apilota</a>
<br>
<?
if ($co=='wylacza')
{
system('kill -9 $(ps auxwww | grep -v grep |grep '.$konfig.' | grep '.$apname.' |
awk \'{print $2}\')');
}
if ($co=='wlacza')
{
$adres=$sciezka.$apname.' '.$sciezka.$konfig.' &';
system($adres);
}
?>
</body>
</html>
co trzeba by zrobic zeby zawarte w nim polecenia rzeczywiscie zadzialaly? nadac trzeba jakies uprawnienia temu plikowi?