Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 00:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
wczoraj zainstalowałem NND na moim sprzęcie. Jestem całkiem nowy i zielony jeśli chodzi o linuxa jednak szybko się uczę :) z pomocą googli forum wikinnd i innych stronek. Mam najnowszą dostępną wersje NND (plik ISO który miał coś ponad 100MB). Zainstalowane wszystko na nowo. potem konfig sieci i połączenia zrobiony (mam łącze NEO, a w pc serwisowym modem Sagem na USB, 1 karte sieciową PCI (RTL8139D)). Po tej konfiguracji internet ruszył od razu i bez problemu. Potem zrobiłem pacman -Suy i jeszcze później pacman -S samba (instalacja samby), konfiguracja samby wg. opisu: http://wiki.nnd-linux.pl/index.php/Opis ... acji_Samby
Z sieciówki kabel wychodzi do routera edimax (obecnie wyłączone dhcp i ip ustawione na sztywno), czyli służy mi za switch. Internet jest na lapku podłączonym do routera, widzę serwer plików samba w sieci, moge wejść na ten udostępniany folder wgrywać pliki też można bez problemu (transfery na poziomie 3-4 MB/s). Nic więcej nie było zmieniane oprócz tego co pisałem. Jednak dzieje się trochę dziwna rzecz, otóż gdy kopiuję jakieś dane na serwer tracę synchro na modemie sagem USB. zaznaczam że gdy kopiuję dane z serwera na laptopa np. to transfer 8-9,5MB/s i synchro jest ok. Czy to normalny objaw ? co zrobić aby połączenie z internetem było ok ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Typowy problem poruszany wielokrotnie. W zestawie neo + modem na usb transfer na dysk powoduje utratę połączenia, należy włączyć dma - opis jest na wiki.

Tytuł:

Ja jeszcze zapytam jaki masz procesor w tym serwerze? Z własnego doświadczenia z thompsonem na usb wiem że zabawa na zwykłym pentiumie nawet 233MHz jest skazana na porażkę. Nawet dma nie pomoże. Mnie rozsądnie zaczęło działać neo na p2 333MHz szyna 66. Teraz mam Celka 500MHz i zaczynam zapominać że mam serwer i gdzie stoi. :)

Tytuł:

super :) dzięki wielkie, właśnie zrobiłem i działa wyśmienicie :D DMA włącza mi się teraz przez dopisanie polecenia do pliku konfiguracyjnego który odpowiada za uruchamianie programów użytkownika.

Co do procesora to Pentium 4 - 1,5Ghz, 384MB RAM, poskładałem ze "śmieci" które leżały na podłodze i sie walały po pokoju :) (pracuję na serwisie PC ;) ). Na dniach planuje założyć dysk SATA 500GB który podpięty będzie do płyty za pomocą karty rozszeżeń na PCI (naturalnie PCI -> SATA), tu jeszcze jedno pytanko czy nie orientujecie się jak wygląda podłączenie i uruchomienie dysku na Sata pod tym systemem ? Może macie kogoś kto takie coś robił albo słyszeliście o problemach z tym... Dzięki jeszcze raz za dotychczasową pomoc :) Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.