Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 25 czerwca 2025, 01:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam!
Czytam posty zwiazane z Squidem i sie zastanawiam czy wogole go zainstalowac?

Mam neo 512 i dynamiczny podzial na 4 bałwan jestem. Wiem ze zainstalowanie squida moze mi troszki pomieszac w NND. Jesli chodzi o serwer to mam P III 450 128MB 6.4GB. Chodzi mi tylko o to zeby przyspieszyc otwieranie stron WWW.
Prosze o opinie czy warto w moim przypadku zainstalowac SQUIDA.
dzieki!

Tytuł:
Użytkownik

Nie.
Mało userów, mało RAMu ...
Pzdr

Tytuł:
Użytkownik

squida warto .... wykasowalem co tu wczesniej pisalem, bo zamiast o konkretach ,,,, pierdoly sie robia

Ostatnio zmieniony piątek, 13 października 2006, 19:38 przez sq6iuv, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Kolejny post, w ktorym gosc musi sie dowartosciowac. Prosze nie karmic trola.

Tytuł:
Użytkownik

Fajny post.
Jedyny ból, że gość nie ma dużych liter na klawiaturze, a kropki zżera jakiś wirus (był kiedyś taki, działający pod DOSem).
Fajnie się to czyta - jednym tchem i jest adekwatny do aktualnej sytuacji politycznej (wszyscy to idioci, oprócz oczywiście nas).
Ciekawy frustrat.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Jedyny ból,

wg mnie nie jedyny :) bólem jest to, że niektórzy nie potrafią żyć w spokoju obok innych i muszą im zatruwać życie...

Tytuł:
Użytkownik

sq6iuv pisze:
co za bawlanek!!!!!!

Sam jesteś bałwan! :evil:

Jakbyś umiał czytać, to doczytałbyś, że chodziło o różnice w czasach o to że jest "zauważalna" a nie o to ile trwa to czy tamto. Po stylu Twojego postu napisze tylko że nie warto z Tobą dyskutować.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
komus "liczyl stoperem" itd wyszlo ze 2 sek prędzej ze squidem niz bez, a 13sek otwiera wp.pl, co za bawlanek!!!!!!, ja ma tez te samo lacze i u mnie wp.pl czy onet wlazi w 1-2sek (przy squid), przy wysyceniu lacza max to jest do 3 sek góra(w zaleznosci jakie reguly sprawdzania zapodasz))

aby napewno po to jest squid aby sie szybciej strony otwieraly ?
ja go mam w innym celu :) a szybkosc otwierania strony to niejako skutek uboczny dzialania squida.

Tytuł:
Użytkownik

masz NEO to choćby squidem ograniczysz ilość marnowanego limitu na ponowne ściąganie stron itd..., a w ogóle to jasne że warto!!! zobacz ile zawsze jest zamieszania wokół squida i przycinania pasma użytkownikom

Tytuł:
Użytkownik

przemek_nnd pisze:
masz NEO to choćby squidem ograniczysz ilość marnowanego limitu na ponowne ściąganie stron itd..., a w ogóle to jasne że warto!!! zobacz ile zawsze jest zamieszania wokół squida i przycinania pasma użytkownikom

te zamieszanie wynika z nierozwiazania wspolpracy z htb czy chocby imq, potem tak jest , ze kupa ludzi sie zniechęca do jego uzywania

Tytuł:
Użytkownik

eh... czy warto kombinować z htb/imq, męczyć się, inwestować w lepszy sprzęt, dla 1s szybszego otwierania stron?

-MW- a Ty do czego używasz squida? :) nie mów, że blokujesz "jedynie słuszne strony" :)

Tytuł:
PGF

Cytuj:
te zamieszanie wynika z nierozwiazania wspolpracy z htb czy chocby imq, potem tak jest , ze kupa ludzi sie zniechęca do jego uzywania

Błądzisz synu. To jest już dawno nieaktualne. i co ma do tego imq?

if [ $SQUID_PORT ]; then
#jesli regulujemuy na interfejsie fizycznym (ethX) to musi byc port 80 (w tym miejscu pakiet przeszedl juz droge powrotna przez regule przekierowujaca i ma port zrodlowy 80)
$h filter add dev $LANINT protocol ip prio 2 parent 1:0 u32 match ip sport 80 0xffff match ip tos 0x00 0xff flowid 1:3
jesli regulujemy na interfejsie wirtualnym imqX to musi byc port squida (lancuch mangle ktorym przekierowujemy do wirtualnego intefejsu jest przed lancuchem nat i port zrodlowy jeszcze sie nie zmienil)
$h filter add dev $LANINT protocol ip prio 2 parent 1:0 u32 match ip sport $SQUID_PORT 0xffff match ip tos 0x00 0xff flowid 1:3

[ wielu dzilenych jedi poległo by zdobyc te informacje ]

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
nie mów, że blokujesz "jedynie słuszne strony"

po co mam blokowac jak ludzie placa za pelny dostep?

Tytuł:
Użytkownik

A po to np, żeby dzieci nie oglądały na zajęciach w szkole. :)

Tytuł:
Użytkownik

albo żeby się nie psuły czytając o 'ptakach' :)

Tytuł:
Użytkownik

a co maja kondory do psucia w glowach nastolatkom? :)

a tak powaznie, byl na forum taki watek o ograniczeniach nalozonych przez squida na wyswietlanie stron o roznej tematyce lub adresach zawierajacych kluczowe czy tez strategiczne zwroty, niestety wszystko fajnie dziala dla calej sieci, ale nikt nie potrafil dopisac regulki nakladajacej owe limity na wybrane ip, a to by sie przydalo.
szkoda :(

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Błądzisz synu. To jest już dawno nieaktualne. i co ma do tego imq?

TATO! nie opieprzaj syna :) , mozna na imq i po eth, .. wola Pana.., jak kto koncepcje ma.., nie sledze "promocji" qos-a dla nnd, rchtb tutaj przez wielu uzywanego, czy nice czy cos innego..,tak wiec nie wiem o jakichś tam problemach rozwiązanych czy nie.. ,, i tak kazdy zastosuje cos co mu odpowiadac, czy dzialac bedzie.
No, ale tak na serio , stosowalem swego czasu cos w stylu (przyklad dla download dla lan + oczywiscie SQUID wziety pod uwage):

#===========================================================
# wyjscie IF_LAN

echo
echo -e "Output dev = \e[1;32m$INTDEV\e[0m"

$TC qdisc add dev $INTDEV root handle 2: htb default 2

for x in $INTNET ; do
echo -e "Setting LAN $x downlink speed to = \e[1;31m${DOWNLINK_SPEED_LAN}\e[0m"
done

$TC class add dev $INTDEV parent 2: classid 2:2 htb rate ${DOWNLINK_SPEED_ALL} burst 10k prio 1 quantum $quant
$TC class add dev $INTDEV parent 2: classid 2:1 htb rate ${DOWNLINK_SPEED_LAN} burst 20k prio 2 quantum $quant

$TC qdisc add dev $INTDEV parent 2:1 handle 3: esfq perturb 20 limit 128 depth 128 hash classic

for x in $INTNET ; do
$TC filter add dev $INTDEV parent 2: protocol ip pref 1 u32 match ip src $x flowid 2:1
done

$TC filter add dev $INTDEV parent 2: protocol ip pref 1 u32 match ip protocol 1 0xff flowid 2:1
$TC filter add dev $INTDEV parent 2: protocol ip pref 2 u32 match ip protocol 6 0xff match ip sport 80 0xffff match ip tos ${SQUID_HIT_TOS} 0xff flowid 2:1
$TC filter add dev $INTDEV parent 2: protocol ip pref 2 u32 match ip protocol 6 0xff match ip sport ${PROXY_PORT} 0xffff match ip tos ${SQUID_HIT_TOS} 0xff flowid 2:1

K=2

grep "^HOST" $CONFIG_QOS | grep -v "^#" | awk '{ print $2, $3, $4, $5, $6 }' | while read IP DL_RATE DL_CEIL PRIO UL_RATE ; do
echo -e "Setting $IP downlink speed to = \e[1;31m$DL_RATE/$DL_CEIL\e[0m with prio = \e[1;31m$PRIO\e[0m"

$TC class add dev $INTDEV parent 2:2 classid 2:${K}0 htb rate $DL_RATE burst 6k prio $PRIO ceil $DL_CEIL quantum $quant

$TC qdisc add dev $INTDEV parent 2:${K}0 handle ${K}0: esfq perturb 20 limit 128 depth 128 hash dst

$TC filter add dev $INTDEV parent 2: protocol ip pref 2 u32 match ip dst $IP flowid 2:${K}0

((K++))
done

# wejscie IF_LAN

echo
echo -e "Input dev = \e[1;32m$INTDEV\e[0m"

$TC qdisc add dev $INTDEV handle ffff: ingress

for x in $INTNET ; do
echo -e "Setting LAN $x uplink speed to = \e[1;31m${UPLINK_SPEED_LAN}\e[0m"
done

for x in $INTNET ; do
$TC filter add dev $INTDEV parent ffff: protocol ip pref 1 u32 match ip dst $x police rate ${UPLINK_SPEED_LAN} burst 10k drop flowid :1
done

$TC filter add dev $INTDEV parent ffff: protocol ip pref 1 u32 match ip protocol 1 0xff police rate ${UPLINK_SPEED_LAN} burst 10k drop flowid :1

K=2

#ludki-pętla

grep "^HOST" $CONFIG_QOS | grep -v "^#" | awk '{ print $2, $3, $4, $5, $6 }' | while read IP DL_RATE DL_CEIL PRIO UL_RATE ; do
echo -e "Setting $IP uplink speed to = \e[1;31m$UL_RATE\e[0m"

$TC filter add dev $INTDEV parent ffff: protocol ip pref 2 u32 match ip src $IP police rate $UL_RATE burst 10k drop flowid :${K}

((K++))
done

}

to tylko taki przyklad (poglądowo), proste rozwiazanie, dzialajace dobrze, nie wymagajace "klepania linijek", "bawienia" sie w layer czy ipp2p bo dziala to jak nalezy (o ingress mozna w necie znaleźć)(do tego trzeba config wyliczajacy zmienne jeszcze - w tym przypadku ), a jesli MISS to idzie kolejka ludka zgodnie z CONFIG QOS, czyli awk '{ print $2, $3, $4, $5, $6 }' | while read IP DL_RATE DL_CEIL PRIO UL_RATE ), i nie trzeba bawic sie w mark-"owanie" czy cos innego jeszcze, wszystko samo sie robi :), no i analogicznie uplink do tego trza , no i jest gicior , squdzik idzie elegant (moze nie zgodnie z postem do konca, ale moze komus przydać sie) lub nasunac pomysl na indywidualna koncepcje, aaach... ide spac

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
nie sledze "promocji" qos-a dla nnd, rchtb tutaj przez wielu uzywanego, czy nice czy cos innego..,tak wiec nie wiem o jakichś tam problemach rozwiązanych czy nie.

Cytuj:
te zamieszanie wynika z nierozwiazania wspolpracy z htb czy chocby imq

bez komentarza

-MW- no kondory może w głowie nie napsują, ale kaczki z pewnością mogą :twisted:

Tytuł:
Użytkownik

kolejny przyklad na udowodnienie wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Swietami Wielkiej Nocy.

kazdy mam swoje rozwiazanie dla squida, ja tez mam i jestem zadowolony, bo sprawdza sie idealnie.

Tytuł:
PGF

Kazda liszka swoj ogonek chwali. :D

Powszechnie wiadomym jest, ze jesli robi się kolejki na interfejsach wirtualnych imq i "zaczepi" sie je od strony fizycznego interfejsu do ktorego podlaczona jest siec lokalna:
: [/] [] ()
LANINTERFACE="eth1 eth2 eth3 eth4"
 for ETH in $LANINTERFACE; do
     $i -t mangle -A PREROUTING -i $ETH -j IMQ --todev 0
     $i -t mangle -A POSTROUTING -o $ETH -j IMQ --todev 1
 done

To nie trzeba robic markowania bo w tym mejsu dla obydwu kierunkow znane sa adresy (zrodlowy/docelowy) hostow w sieci lokalnej

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.