Witam
Mam jeden serwer z NND, który rozdziela łącze - celeron 300 MHz HDD 3,2 GB RAM 256 MB
Na nim jest firewall i podział łącza, który kupiłem za parę groszy kiedyś na allegro - nie jest może idealny ale nie narzekam. Serwer generuje również statystyki - phpTrafMon2
http://coolnet.no-ip.pl/phpTrafMon2/ - jeśli ktoś chciałby obejrzeć.
Ze względu na to, że ma on mały dysk i za szybki też nie jest chciałbym postawić drugi serwer z NND, który miałby pracować tylko jako serwer www - celeron 500 MHz HDD 20 GB RAM 128 albo 160 MB.
Słabszy muszę zostawić na podział łącza ponieważ nie posiadam UPS'a a ma on zasilacz AT i gdy nie ma na chwilę prądu sam włącza się po pojawieniu się zasilania - 500 MHz jest już na ATX i nie będzie tak pięknie.
Moje pytanie - jak to zrobić ?
Problemy mam juz na samym starcie ponieważ NND przy konfiguracji net_conf przy ustawieniu połączenia internetowego przez LAN (DHCP Client) "myśli" że ma do dyspozycji 2 karty sieciowe i chce przez jedną łączyć się z internetem a przez drugą (której nie ma) z siecią lokalną i nadaje sobie adres IP .1 przy czym pierwszy adres z puli ma już serwer rozdzielający łącze.
Przy łączu z upload'em ok 600 Kb/s nie ma co marzyć o super wydajności ale chciałbym zbudować prostą stronę z grafikami (na pulpit, komórkę) rysowanymi przez mojego znajomego, który ma bardzo duży talent i szkoda by było żeby go zmarnował
Z góry wielkie dzięki za Wasz czas, zainteresowanie i pomoc.