Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 23:31

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam!

Po usilnych przeszukiwaniach google jak i tego forum dochodze do wniosku ze tylko ja mam taki problem, a mianowicie:

mam zainstalowane nnd-linux-0.2-2006.01.15.iso na serwerze z dwoma kartami sieciowymi. eth0 jest podłączone do modemu neo dlinka z dhcp a eth1 wychodzi do switcha i laczy 2 komputery. Sam problem polega na tym ze po ustawieniu,pobierania IP z modemu przez serwer wszystko jest ok ale tylko przez chwile. Po odpaleniu dhclient'a jest reneval 30 sec. i najprawdopodobniej po tym wlasnie czasie tracone jest calkowicie polaczenie z netem. Pomaga killall dhclient i ponowne dhclient eth0 ale tez tylko na chwile. Zauwazylem, ze nie killujac co pol minuty dhclient'a net wraca na chwile i sytuacja sie powtarza. Probowalem ustawiac ip eth0 na stale ale to tez tylko chwilowo dziala.
Wykluczam calkowicie wine kart sieciowych bo zmienialem je juz parokrotnie jak rowniez wine modemu bo podlaczony do innego kompa bezposrednio lub przez switcha dziala bez zarzutu. Nie wazne czy na stale ustawionym ip czy korzystajac z dhcp.
Probowalem tez symulowac na windozie czeste odpytywania modemu o ip przez klikania "napraw" i z tym tez modem sobie radzi. Wiec zdesperowany zdecydowalem sie napisac z prosba o pomoc.

Z gory dziekuje.

Tytuł:
Użytkownik

a co wybrales przy konfiguracji polaczenia??jaki rodzaj polaczenia??powinienesz chyba Neo+ RJ45, ale nie wiem czy na Dlinku to pujdzie,bo stery chyba sa do lucenta,ale moze ktos inny wie cos wiecej.Ja na twoim miejscu podlaczyl bym orginalny modem od neo i zobaczyl co sie dzieje.

Tytuł:

Standardowo wybrałem klient DHCP bo modem bez zarzutu dzialal z takimi ustawieniami pod windowsem. Modem oryginalny tez probowalem podlaczyc. tutaj na odmiane tez byly zaniki polaczenia. Zerezygnowany podlaczylem ponownie modem dlinka wlasnie jako rj45 i tak dziala. Jest to tylko zastepcze rozwiazanie ale dziala.

Mala uwaga i nie wiemczy to tylko u mnie sie tak stalo:
net_config ustawil skrypt startowy w ktorym byl wpis pppoe-start/pppoe-stop.
u mnie nie ma takiego skrypu, jedynie zadzialalo adsl-start/adsl-stop. Wiec jezeli ktos po wyborze rj45 mialby problem z uruchomieniem neta , to powinno pomoc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.