Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 22:18

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NND na VMware
Użytkownik

Witam.

Jako że w firmie mam sieć opartą na domenach (2 serwery i na każdym windows 2003 R2) nie chce stawiać trzeciej maszyny specjalnie na NND. Serwerek linuxowy ma udostępniać tylko trzy usługi (jak narazie) DNS, exim oraz samba. W związku z tym mam do Was pytanie, co sądzicie o postawienia NND na jednym z tych serwerów za pomocą VMWare`a ? Czy ktoś testował coś takiego u siebie, jak z wydajnością i jak z awaryjnością? Serwer na którym ma być VMware to Athlon X64 3500+ 3GB Ram ECC, SATA 2x250GB.

Tytuł:
Honorowy Admin

Rozumiem, że któryś z tych serwerów udostępnia net? to gratulacje :P
Jeśli już się upierasz, to oczywiście na nim musisz postawić NND. Z tym, że odradzam vmware i sugeruję virtualboxa, jest darmowy i chyba mniej zasobów komputera gospodarza zeżre. Łatwo jest postawić wirtualną maszynę w rzeczywistej sieci. Jak to będzie działać, to musisz sam się przekonać.
/edit/
Dodam jeszcze, że musisz na windowsie wyłączyć dns i exchange, bo razem to działać nie może.

Tytuł:
Użytkownik

Nie. Internet udostępniają dwie bramy internetowe - sprzętowe.
NND ma służyć tylko i wyłacznie jako serwer dns (na zwenątrz), serwer plików (samba) i jako zapasowa poczta (mx).
Exchange i wewnętrzny kontroler domeny są postawione na drugim serwerze. Na serwerze z vmware będzie tylko portal firmowy - sharepoint server i jako zapasowy kontroler domeny (wewnętrzny).

Chciałbym tak ustawić DNS (zew) by exchange miał większy priorytet MX niż exim. Dlaczego ? Ponieważ jak serwer exchange padnie to żeby poczta trafiała do exima, a później jak tylko exchange "wstanie" aby dostał maile prosto z exima. Ponieważ w exchange server 2007 nie ma pop3 connectora (usługa odpowiadająca za odbieranie maili z zewnętrznych serwerów) chciałbym aby exim co jakiś czas próbował wysyłać maile na serwer exchange (taki relay)

Mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałem.

Tytuł:
Honorowy Admin

Y... trochę to zakręcone.
Po pierwsze stawianie samby na wirtualnym komputerze jest moim zdaniem bez sensu. Na dodatek masz dwa oryginalne kontrolery domeny, więc tu raczej już się skieruj w stronę rozwiązań windowsowych (mam nadzieję, że takie są). Poza tym wydajność serwera plików na wirtualnym komputerze to będzie poważny problem.
Serwer DNS powinien być najbardziej niezawodnym elementem, więc też nie polecam stawiać tego na wirtualnym komputerze. Zauważ, że dodatkowym czynnikiem niepewności będzie stabilność komputera gospodarza.
Na temat zapasowych serwerów poczty to się nie wypowiadam. Większość ludzi, których znam - a którzy muszą administrować serwerami windowsowymi, jako pierwszy krok z reguły traktują definitywne wyłączenie exchange. Nie wiem czy ten windowsowy wynalazek z czymkolwiek - w tym z eximem - potrafi współpracować.
Podsumowując, to są zadania, które będziesz musiał wykonać samodzielnie i bez wsparcia, bo nie sądzę, żeby taka ekwilibrystyka miała się kiedykolwiek komuś innemu przydać. Na doświadczenie innych w tej sprawie - też raczej nie ma co liczyć.

Tytuł:
Użytkownik

Zgadza się że mam dwa kontrolery domeny, tylko tych DNSów nie chcę wystawiać na świat, z zewnątrz do serwerów będzie się można tylko dostać na pocztę i port 443. Nie chcę windowsowego kontrolera domeny wystawiać na świat.

Cytuj:
Serwer DNS powinien być najbardziej niezawodnym elementem, więc też nie polecam stawiać tego na wirtualnym komputerze. Zauważ, że dodatkowym czynnikiem niepewności będzie stabilność komputera gospodarza.

Jeśli chodzi o wydajność maszyny to vmware będzie działał na mało obciążonej maszynie (tylko portal firmowy), pozostaje tylko kwestia stabilności vmware bo o stabilność 2003 się nie martwię (wiem, że wśród Was jest pogląd, że windows jako serwer to shit, ja się z tym nie zgadzam, ale to rozmowa na topic w hydeparku).
Zresztą zapasowy kontroler domeny jest włączony od 6 lat bez przerwy i jest posadzony na Sun Cobalt.

Cytuj:
Na temat zapasowych serwerów poczty to się nie wypowiadam. Większość ludzi, których znam - a którzy muszą administrować serwerami windowsowymi, jako pierwszy krok z reguły traktują definitywne wyłączenie exchange. Nie wiem czy ten windowsowy wynalazek z czymkolwiek - w tym z eximem - potrafi współpracować.

Tu akurat żadnych sztuk giętych (tak mi się przynajmniej wydaje) nie trzeba robić. Muszę tak skonfigurować exima, żeby pocztę przesyłał na określony serwer - "robił" relay, tylko na tyle inteligentnie, by zachowywał pocztę która dotarła do niego a nie została wysłana do serwera exchange. Oczywiście wiąże się to ze stworzeniem kont wszystkich użytkowników w nnd.

Reasumując, będę zaczynał od poniedziałku walczyć z tymi tematami, myślę, że jedynym problemem może stanowić dla mnie odpowiednia konfiguracja exima.

Dzięki Maćku za odpowiedzi.

PS. Jak mi to wszystko się powiedzie dam znać na forum, może kogoś to zainteresuje

Tytuł:
MODERATOR

passy pisze:
Chciałbym tak ustawić DNS (zew) by exchange miał większy priorytet MX niż exim. Dlaczego ? Ponieważ jak serwer exchange padnie to żeby poczta trafiała do exima, a później jak tylko exchange "wstanie" aby dostał maile prosto z exima.

to akurat nie problem,

passy pisze:
Ponieważ w exchange server 2007 nie ma pop3 connectora (usługa odpowiadająca za odbieranie maili z zewnętrznych serwerów) chciałbym aby exim co jakiś czas próbował wysyłać maile na serwer exchange (taki relay)

natomiast tego nie rozumiem - co prawda jedyny Exchange z jakim mam obecnie do czynienia to 2003 (przedtem było to 2000) ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że wersja 2007 nie potrafi gadać z zewnętrznymi serwerami. Znaczyłoby to ze z zewnątrz nie można wysłać maila do klienta mającego konto pocztowe na Exchange.
Druga sprawa - serwery gadaja pomiędzy sobą posługując się protokołem SMTP, pop3 zaś służy do tego aby user mógł pobrać pocztę z serwera.
Trzecia sprawa - exim może być zapasowym serwerem tak jak chcesz, ale on nie będzie ci wysyłał maili do Exchange, to Exchange jak wstanie musi się zameldować i oba serwery dogadają sie co do przekazania poczty (poprawcie jeśli się mylę)...

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
definitywne wyłączenie exchange. Nie wiem czy ten windowsowy wynalazek z czymkolwiek - w tym z eximem - potrafi współpracować.

Maciek, bez przesady, to jest serwer pocztowy i po SMTP gada z każdym innym serwerem pocztowym. O ile pamietam to wysyłałeś mi maile do pracy - ty masz exima ja mam w pracy Exchange... :-)
Exchange jako serwer pocztowy po prostu działa, tak jak postfix, exim, qmail i inne. To że dodano do niego inne funkcje to już zupełnie inna sprawa. I do tego wcale nie taka bardzo głupia.

Tytuł:
Honorowy Admin

Zapomniałem jeszcze o jednym. Wszystko to mozesz zrobić jeśli masz odpowiednią pulę zewnętrznych IP, bo w przeciwnym wypadku to raczej nie będzie możliwe postawienie dwóch smtp czy dwóch dnsów.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
Exchange jako serwer pocztowy po prostu działa, tak jak postfix, exim, qmail i inne. To że dodano do niego inne funkcje to już zupełnie inna sprawa. I do tego wcale nie taka bardzo głupia.

Zgadzam się :lol:

Cytuj:
Zapomniałem jeszcze o jednym. Wszystko to mozesz zrobić jeśli masz odpowiednią pulę zewnętrznych IP, bo w przeciwnym wypadku to raczej nie będzie możliwe postawienie dwóch smtp czy dwóch dnsów.

Mam do dyspozycji kilka zewnętrznych adresów IP. Jeden DNS - primary będzie u mnie drugi zaś będzie na wspomnianej wcześniej przeze mnie maszynie Sun Cobalt RAQ.

Teraz pozostaje tylko kwestia takiego skonfigurowania exima aby poczta która trafiała do niego była wysyłana na Exchange np co 5 minut (oczywiście na odpowiednie skrzynki w serwerze windowsowym).

Cytuj:
wersja 2007 nie potrafi gadać z zewnętrznymi serwerami.

Ano nie potrafi. Wersja 2000 i 2003 owszem, ale 2007 nie. Można kupić jakieś inne programy, które potrafią to robić, ale po co?

PS. U nas w firmie najważniejszą usługą jest mail, więc nie możemy sobie pozwolić na utracenie chociaż jednego maila od klienta.[/quote]

Tytuł:
MODERATOR

passy pisze:
Teraz pozostaje tylko kwestia takiego skonfigurowania exima aby poczta która trafiała do niego była wysyłana na Exchange np co 5 minut (oczywiście na odpowiednie skrzynki w serwerze windowsowym).

to chyba masz poważny problem. Jeśli Exchange 2007 nie potrafi gadać z zewnętrznym serwerem to JAK ma odebrać maile od Exima? przecież do tego jest wymagana komunikacja pomiędzy serwerami przy uzyciu protokołu SMTP...

passy pisze:
Cytuj:
wersja 2007 nie potrafi gadać z zewnętrznymi serwerami.

Ano nie potrafi. Wersja 2000 i 2003 owszem, ale 2007 nie.

to znaczy, użytkownik mający pocztę na serwerze korzystającym z Exchange 2007 nie może dostać maila z zewnątrz? To chcesz powiedzieć? Nie mogę w to uwierzyć, żeby Microsoft poszedłw kierunku całkowitego odcięcia poczty wewnętrznej od zewnętrznej... Dla mnie to byłby wystarczający powód aby zrobić downgrage do wersji, która potrafi działać jak na pocztowy serwer przystało.

passy pisze:
Można kupić jakieś inne programy, które potrafią to robić, ale po co?

bo ten nie działa?

passy pisze:
PS. U nas w firmie najważniejszą usługą jest mail, więc nie możemy sobie pozwolić na utracenie chociaż jednego maila od klienta.

w takiej sytuacji masz dwa wyjścia - jesli korzystacie z tych wszystkich bajerów Exchange typu wspólna książka adresowa, współdzielone kalendarze itp. to tylko downgrade - exim w tym rozwiazaniu byłby zbędny, jesli te bajery są wam niepotrzebne - to wywal Exchange i zostaw sobie działającą pocztę na eximie.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
to chyba masz poważny problem. Jeśli Exchange 2007 nie potrafi gadać z zewnętrznym serwerem to JAK ma odebrać maile od Exima? przecież do tego jest wymagana komunikacja pomiędzy serwerami przy uzyciu protokołu SMTP...

Nie zrozumieliśmy się Mis`. To nie exchange ma odbierać maile z exima tylko exim ma wysyłać ( jak exchange padnie) do exchange co jakiś czas (aż w końcu wyśle, bo exchange wkońcu powstanie). Chyba że exim nie ma takiej możliwości - napiszcie.

Cytuj:
to znaczy, użytkownik mający pocztę na serwerze korzystającym z Exchange 2007 nie może dostać maila z zewnątrz? To chcesz powiedzieć? Nie mogę w to uwierzyć, żeby Microsoft poszedłw kierunku całkowitego odcięcia poczty wewnętrznej od zewnętrznej... Dla mnie to byłby wystarczający powód aby zrobić downgrage do wersji, która potrafi działać jak na pocztowy serwer przystało.

wersja 2007 będzie działać jako samodzielny serwer pocztowy - tak jak napisałem wcześniej nie ma POP3 connectora, a jak pewnie wiesz pop3 connector służy do odbierania maili z zewnętrznego serwera. Np mamy maila cos.pl na wykupionym zewnętrznym serwerze, a drugą domenę cos.czest.pl na serwerach firmowych, jeśli maile trafią do cos.pl to pobierane są przez nasz serwer cos.czest.pl za pomocą pop3connectora (w tej chwili Exch 2003, który ma wbudowaną taką opcję). Gdy zmigrujemy na Exch2007 będziemy musieli na zewnętrznym serwerze coś.pl ustawić relay na domenę coś.czest.pl czyli co trafi na adres kazio@coś.pl zostanie przesłane automatycznie na kazio@coś.czest.pl

Reasumując Exch2007 może działać tak samo jak 2003 z wyjątkiem odbierania maili z zewnętrznego serwera za pomocą jakiegoś pop3connectora, tak jak to napisałem wcześniej.

Cytuj:
passy napisał:

Można kupić jakieś inne programy, które potrafią to robić, ale po co?

bo ten nie działa?

Bo go nie ma w Exch2007

Cytuj:
w takiej sytuacji masz dwa wyjścia - jesli korzystacie z tych wszystkich bajerów Exchange typu wspólna książka adresowa, współdzielone kalendarze itp. to tylko downgrade - exim w tym rozwiazaniu byłby zbędny, jesli te bajery są wam niepotrzebne - to wywal Exchange i zostaw sobie działającą pocztę na eximie.

Nie ma takiej możliwości, bym mógł pozbyć się Exchange. A tak jak już kilka razy napisałem chcę by podczas awarii serwera Exchange maile trafiały na serwer z Eximem, a exim próbował je przesyłać dalej np co 5 minut na serwer exchange (do chwili gdy serwer windowsowy nie wstanie). Mam nadzieję, że teraz wszystko napisałem jasno i klarownie.
Poprostu chcę zrobić relay na eximie - to co trafi do exima niech trafi do exchange.

/EDIT

Wiem jak zrobić forwardowanie poczty na CommuniGate, ale nie wiem jak zrobić to samo dla exima.

Tytuł:
MODERATOR

passy pisze:
To nie exchange ma odbierać maile z exima tylko exim ma wysyłać ( jak exchange padnie) do exchange co jakiś czas (aż w końcu wyśle, bo exchange wkońcu powstanie). Chyba że exim nie ma takiej możliwości - napiszcie.

żeby odebrać te maile exchange musi dogadać się zewnętrznym serwerem - uzgodnić rozpoczecie i zakończenie transmisji, powtórzyć tarnsmisję pakietu jeśli wystąpił błąd, zweryfikować czy dany user istnieje w exchange, zweryfikować czy dany adres domeny jest obsługiwany przez Exchange... zapewne wiele innych rzeczy również. I nie ma znaczenia czy exchange ma je pobrać od exima czy exim ma je wysłać do Exchange... różnica jest tylko w tym kto pierwszy zacznie gadać...
exim może robic za zapasowy serwer, ale nie da się wstrzyknąć maili do exchange bez porozumienia się pomiedzy serwerami. I bez zgody Exchange na przyjęcie poczty. Nie tylko exim, ale żaden inny serwer pocztowy tego nie zrobi.

passy pisze:
Cytuj:
to znaczy, użytkownik mający pocztę na serwerze korzystającym z Exchange 2007 nie może dostać maila z zewnątrz? To chcesz powiedzieć?

wersja 2007 będzie działać jako samodzielny serwer pocztowy

trzymając się przykładu, który podałeś dalej: czy mogę wysąłć (od siebie) maila na user@cos.czest.pl i user go dostanie?

passy pisze:
pop3 connector służy do odbierania maili z zewnętrznego serwera.

przez usera a nie przez serwer! serwery porozumiewają się między soba za pomocą SMTP.

passy pisze:
Np mamy maila cos.pl na wykupionym zewnętrznym serwerze, a drugą domenę cos.czest.pl na serwerach firmowych, jeśli maile trafią do cos.pl to pobierane są przez nasz serwer cos.czest.pl za pomocą pop3connectora (w tej chwili Exch 2003, który ma wbudowaną taką opcję). Gdy zmigrujemy na Exch2007 będziemy musieli na zewnętrznym serwerze coś.pl ustawić relay na domenę coś.czest.pl czyli co trafi na adres kazio@coś.pl zostanie przesłane automatycznie na kazio@coś.czest.pl

sorry, to oczywiście nie moja sprawa, ale po cholerę, mając własny serwer pocztowy, kupujecie tę usługę na zewnętrznym serwerze?

passy pisze:
Reasumując Exch2007 może działać tak samo jak 2003 z wyjątkiem odbierania maili z zewnętrznego serwera za pomocą jakiegoś pop3connectora, tak jak to napisałem wcześniej.
[...]
Nie ma takiej możliwości, bym mógł pozbyć się Exchange. A tak jak już kilka razy napisałem chcę by podczas awarii serwera Exchange maile trafiały na serwer z Eximem, a exim próbował je przesyłać dalej np co 5 minut na serwer exchange (do chwili gdy serwer windowsowy nie wstanie).

Ok, nie możesz się pozbyć exchange więc korzystaj z tego co działa. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
A w ogóle, to exim po drodze, nie jest Ci do niczego potrzebny... jesli płacisz za usługę pocztową to zleć dostawcom tej usługi aby oni zrobili to co ty próbujesz osiągnąć uruchamiając exima.
IMHO tak jak to opisałeś to tylko komplikujesz całą sprawę. Zapewne dałoby się to osiągnąć tylko po co dodawać jeszcze jedno ogniwo - potencjalne źródło kłopotów.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
żeby odebrać te maile exchange musi dogadać się zewnętrznym serwerem - uzgodnić rozpoczecie i zakończenie transmisji, powtórzyć tarnsmisję pakietu jeśli wystąpił błąd, zweryfikować czy dany user istnieje w exchange, zweryfikować czy dany adres domeny jest obsługiwany przez Exchange... zapewne wiele innych rzeczy również. I nie ma znaczenia czy exchange ma je pobrać od exima czy exim ma je wysłać do Exchange... różnica jest tylko w tym kto pierwszy zacznie gadać...
exim może robic za zapasowy serwer, ale nie da się wstrzyknąć maili do exchange bez porozumienia się pomiedzy serwerami. I bez zgody Exchange na przyjęcie poczty. Nie tylko exim, ale żaden inny serwer pocztowy tego nie zrobi.

Moim zdaniem całą sprawę można załatwić poprzez forward poczty. Mianowicie: jeśli poczta nie trafi na konto kazio@coś.czest.pl (MX=0 - domyślnie serwer exchange) to zostanie wysłany na kazio@coś.czest.pl (czyli serwer exim MX=1). Następnie maile które trafiły do exima będą forwardowane na serwer exchange dokładnie na takiego samego użytkownika tylko że adres będzie wyglądał tak kazio@192.168.192.2 (wewn adres serwera exchange). Teraz pozostaje kwestia co ile exim będzie próbował wysłać maile na kazio@192.168.192.2
Oczywiście serwer exima będzie zaufanym serwerem dla exchange`a i co wyjdzie od serwera exim to exchange to przyjmie "bez mrugnięcia okiem".

Cytuj:
trzymając się przykładu, który podałeś dalej: czy mogę wysąłć (od siebie) maila na user@cos.czest.pl i user go dostanie?

Tak, zarówno z exima jak i z exchange.

Cytuj:
przez usera a nie przez serwer! serwery porozumiewają się między soba za pomocą SMTP.

Zgadza się, nie zmienia to faktu, że pop3connector służy do odbierania poczty z zewnętrznego serwera (dla danego konta).

Cytuj:
sorry, to oczywiście nie moja sprawa, ale po cholerę, mając własny serwer pocztowy, kupujecie tę usługę na zewnętrznym serwerze?

Ponieważ i tak mamy wykupione miejsce na serwerze na stronę www, jak do tej pory nie było zapasowego serwera i w razie padu exchange chociaż maile z coś.pl można było odczytać.

Cytuj:
Ok, nie możesz się pozbyć exchange więc korzystaj z tego co działa. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
A w ogóle, to exim po drodze, nie jest Ci do niczego potrzebny... jesli płacisz za usługę pocztową to zleć dostawcom tej usługi aby oni zrobili to co ty próbujesz osiągnąć uruchamiając exima.
IMHO tak jak to opisałeś to tylko komplikujesz całą sprawę. Zapewne dałoby się to osiągnąć tylko po co dodawać jeszcze jedno ogniwo - potencjalne źródło kłopotów.

Exim nie ma służyć jako smart relay czyli poczta ani do ani z internetu (exchange) nie będzie szła przez exima.
To nie jest komplikowanie sobie życia i dodawanie "jeszcze jednego ogniwa - potencjalnego źródła kłopotów", tylko zabezpieczenie.

Tytuł:
Honorowy Admin

Odchodzimy tu już od kwestii wirtualizacji. Sprawa dotyczy poczty. Ja nie bardzo mam praktykę, ale wiem, że istnieje coś takiego jak zapasowy MX. Po pierwsze ustawienia zasadnicze dotycza tu dnsów, po drugie serwer smtp musi wiedzieć, że jest zapasowym mx. I nie wydaje mi się, żeby to zapasowy MX miał coś komuś gdzieś wysyłać, to podstawowy serwer powinien z zapasowego sobie ewentualnie ściągnąć to, co przyszło podczas jego nieobecności w sieci. Tak przynajmniej wygląda z logiki.

Tytuł:
MODERATOR

Nareszcie wyjaśniło się co nieco. Po pierwsze wychodzi na to, że ten pop3connector to taka windowsowa odmiana fetchmaila. W tym przypadku rzecz kompletnie zbędna.

Po drugie jeśli klienci zawsze i tylko wysyłają maile na cos.czest.pl to wystarczy skonfigurować tę usługę pocztową, która kupiliście (cos.pl), jako zapasowy MX dla cos.czest.pl i masz dokładnie to co chciałeś bez dodawania exima. Jak cos.czest.pl padnie to po podniesieniu się odbierze wszystkie maile z zapasowego cos.pl. Tego chciałeś, prawda?
Możesz również postawić dodatkowo exima aby był kolejnym serwerem zapasowym. Od ciebie będzie zależało jaki priorytet będą miał serwery zapasowe - czyli w jakiej kolejności będą wykorzystywane. Zakładam jednak, że firma sprzedająca wam usługę pocztową ma już swoje serwery zapasowe skonfigurowane więc tu raczej dodawanie jeszcze twojego exima (i to wirtualnego) jest jak doczepianie kubełka z węglem do węglarki parowozu...

Jeśli klient wysyła maile zarówno na cos.pl i cos.czest.pl to konfigurujesz cos.pl tak, aby był aliasem dla cos.czest.pl i wszystko automatycznie trafiało na cos.czest.pl i jednoczesnie aby był serwerem zapasowym dla cos.czest.pl (taka kombinacja wydaje mi się możliwa, aczkolwiek nie gwarantuję - piszę bez konsultacji z manualami).
Jak cos.czest.pl padnie to pocztę pobierze cos.pl, jak cos.czest.pl wstanie to odbierze sobie pocztę. Jak wyżej - firma sprzedająca wam pocztę ma zapewne swoje serwery zapasowe więc jeśli cos.pl padnie to po ponownym uruchomieniu pobierze z tych zapasowych serwerów zaległą pocztę i przekaże to do cos.czest.pl.
Równiez jak wyżej - możesz dodac exima i ustalić priorytet serwerów tylko sens tego jest taki sam jak w poprzednim przykładzie.

Ja osobiście nie widzę tu sensu dodawania exima. Oczywiście opieram się na założeniu że cos.pl jest profesjonalnie prowadzonym serwisem i ma skonfigurowane swoje serwery zapasowe.

Wszystko fajnie, tylko jak juz Maciek zauważył, odbieglismy od tematu.
Co do virtualizacji to niestety nie testowałem nic więcej ponad XP i NND na hoście linuksowym więc wiele nie pomogę. Używałem VirtualBoxa.
Jedna uwaga na temat VirtualBoxa - są dwie wersje jedna jest OpenSource, ale brakuje w niej kilku rzeczy - na przykład obsługi usb... druga jest zamknięta i zanim zaczniesz jej używać musisz dokładnie zapoznać się z licencją...

Tytuł:
Użytkownik

Racja, zrobił się mały OT.
W tym tygodniu spróbuję zrealizować mój plan. O efektach, jeśli takowe będą, poinformuję na forum.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.