passy pisze:
To nie exchange ma odbierać maile z exima tylko exim ma wysyłać ( jak exchange padnie) do exchange co jakiś czas (aż w końcu wyśle, bo exchange wkońcu powstanie). Chyba że exim nie ma takiej możliwości - napiszcie.
żeby odebrać te maile exchange
musi dogadać się zewnętrznym serwerem - uzgodnić rozpoczecie i zakończenie transmisji, powtórzyć tarnsmisję pakietu jeśli wystąpił błąd, zweryfikować czy dany user istnieje w exchange, zweryfikować czy dany adres domeny jest obsługiwany przez Exchange... zapewne wiele innych rzeczy również. I nie ma znaczenia czy exchange ma je pobrać od exima czy exim ma je wysłać do Exchange... różnica jest tylko w tym kto pierwszy zacznie gadać...
exim może robic za zapasowy serwer, ale nie da się wstrzyknąć maili do exchange bez porozumienia się pomiedzy serwerami. I bez zgody Exchange na przyjęcie poczty. Nie tylko exim, ale żaden inny serwer pocztowy tego nie zrobi.
passy pisze:
Cytuj:
to znaczy, użytkownik mający pocztę na serwerze korzystającym z Exchange 2007 nie może dostać maila z zewnątrz? To chcesz powiedzieć?
wersja 2007 będzie działać jako samodzielny serwer pocztowy
trzymając się przykładu, który podałeś dalej: czy mogę wysąłć (od siebie) maila na
user@cos.czest.pl i user go dostanie?
passy pisze:
pop3 connector służy do odbierania maili z zewnętrznego serwera.
przez usera a nie przez serwer! serwery porozumiewają się między soba za pomocą SMTP.
passy pisze:
Np mamy maila cos.pl na wykupionym zewnętrznym serwerze, a drugą domenę cos.czest.pl na serwerach firmowych, jeśli maile trafią do cos.pl to pobierane są przez nasz serwer cos.czest.pl za pomocą pop3connectora (w tej chwili Exch 2003, który ma wbudowaną taką opcję). Gdy zmigrujemy na Exch2007 będziemy musieli na zewnętrznym serwerze coś.pl ustawić relay na domenę coś.czest.pl czyli co trafi na adres kazio@coś.pl zostanie przesłane automatycznie na kazio@coś.czest.pl
sorry, to oczywiście nie moja sprawa, ale po cholerę, mając własny serwer pocztowy, kupujecie tę usługę na zewnętrznym serwerze?
passy pisze:
Reasumując Exch2007 może działać tak samo jak 2003 z wyjątkiem odbierania maili z zewnętrznego serwera za pomocą jakiegoś pop3connectora, tak jak to napisałem wcześniej.
[...]
Nie ma takiej możliwości, bym mógł pozbyć się Exchange. A tak jak już kilka razy napisałem chcę by podczas awarii serwera Exchange maile trafiały na serwer z Eximem, a exim próbował je przesyłać dalej np co 5 minut na serwer exchange (do chwili gdy serwer windowsowy nie wstanie).
Ok, nie możesz się pozbyć exchange więc korzystaj z tego co działa. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
A w ogóle, to exim po drodze, nie jest Ci do niczego potrzebny... jesli płacisz za usługę pocztową to zleć dostawcom tej usługi aby oni zrobili to co ty próbujesz osiągnąć uruchamiając exima.
IMHO tak jak to opisałeś to tylko komplikujesz całą sprawę. Zapewne dałoby się to osiągnąć tylko po co dodawać jeszcze jedno ogniwo - potencjalne źródło kłopotów.