Maciek pisze:
Słusznie. Podpowiedź Jakuba była mówiąc eufemistycznie niezbyt dokładna.
Jesteś jedynym człowiekiem, którego wypowiedzi czytać muszę ze słownikiem w rękach

Naprowadziłem go, są o tym informacje w faq, man tar też nie skąpi informacji.
Maciek pisze:
A twoje działanie nieprzemyślane.
Najpierw musisz być rootem. Potem musisz znaleźć się w głownym drzewie plików (czyli cd /).
Ponieważ? Ja np nie mam tyle miejsca na partycji głównej aby zrobić backup całego systemu. A archiwum, można zrobic z dowolnego miejsca na dysku, wszak podaje się ścieżkę, czy się mylę?
Maciek pisze:
Potem proponuję wykonać tar zcf backup.tar.gz / - pod warunkiem, że na partycji głównej masz wszystko razem i masz wystarczająco dużo wolnego miejsca, aby backup się zmieścił.
Masz rację, warto skompresować, jednak może to trwać dłuższą chwilę...
Oczywistym wydawało mi się, że trzeba mieć co najmniej 50% wolnego miejsca na dysku aby można zarchiwizować wszystkie dane, dlatego powołałem się na inteligencje użytkownika i nie pisałem o tym.
Maciek pisze:
Jeśli dysk masz podzielony na partycje i np. /home masz na innej, to sugeruję robić backup partycji głównej po odmontowaniu pozostałych i pozostałe partycje backupować potem lub przedtem osobno.
Faktycznie w przypadku kiedy ma się rozłożony system na wiele partycji warto backupować je osobno, łatwiej wtedy go przywrócić. Zapomniałem o tym wspomnieć, mój błąd.
Maciek pisze:
Najlepiej zrobić backup po uruchomieniu komputera w trybie single user (lub przejściu do tego trybu przez init 1), aby wyeliminować błędy związane z ciągłym zmienianiem się zawartości niektórych plików. No i to cała filozofia.
To również dość istotne, a ja zapomniałem wspomnieć (mój drugi błąd).
Pozdrawiam

EDIT:
Cytuj:
nie cała... należy pamiętać, żeby nie backupować zawartości katalogów /proc i /sys. Puste katalogi /proc i /sys sa jednak systemowi potrzebne...
Święte słowa. Trzeba zatem ztarować wszystkie katalogi oprócz /proc i /sys a następnie dodać do archiwum (opcja -rvf ) te dwa puste katalogi.