krzysieek pisze:
W FAQ jest opis ze mozna przez ARP ale u mnie ARP wypisuje wszystkich aktywnych czy tez nie winne chyba jest "arp -f" i przypisane MAC do IP.
Albercik: kolejna osoba ktora potwierdza moje slowa, po wydaniu komendy arp -f. komenda arp -a wyswietla wszystkie numery IP znajdujace sie w tablicy /etc/ethers. Albercik - jesli sie ze mna nie zgadzasz, proponuje kontakt przez gg: 107439, mysle ze tu uda sie dojsc, dlaczego u Ciebie arp -f dziala inaczej niz u mnie. Proponuje nie klocic sie na Forum.
krzysieek: Twoj skrypt niestety jest malo uzyteczny, bo mnostwo ludzi uzywa firewalla i maja do tego pelne prawo. Np. mechanizm taki jest standardowo wbudowany w Windows XP i czy chcesz, czy nie chcesz Twoj skrypt powie ze te komputery sa nieaktywne, co jest nieprawda. No i nie mozna ludziom zabronic uzywania firewalla, bo firewall to naprawde dobra sprawa. Moze zablokowac rozsylanie sie od nich wirusow np., wiec jest to dobre rowniez dla sieci.
Kilka watkow nizej pytalem na forum o propozycje rozwiazania problemu zliczania aktywnych uzytkownikow, oto ten watek - zapoznaj sie:
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=6279
Niestety, nikt tam nie wskazal konstruktywnego rozwiazania.
Moj sposob zliczania uzytkownikow opiera sie na niceshaper stats. To dziala duzo lepiej niz ping, czy tez nmap -sP, bo pokazuje uzytkownikow, ktorzy w danym momencie maja jakis ruch z routerem, nawet jesli sa za firewallem. Tyle, ze trzeba uzywac niceshapera, a ja mam zamiar z niego zrezygnowac. I tu jest problem....
Poniewaz jestem bardzo zainteresowany skryptem o ktorym mowa, moze wspolnie uda nam sie znalezc jakies rozwiazanie. Co Ty na to ?