Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 01:42

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam.

Jestem początkującym użytkownikiem NND (ale nie sieci) i w związku z tym mam kilka pytań.

Zainstalowałem NND, skonfigurowałem kartę sieciową wejściową i wyjściową.

Bramą dla NND jest (ma być) Edimax Router o adresie 192.168.0.1, więc przy konfiguracji NND wybrałem DSL, podałem bramę 192.168.0.1 (bo taka obowiązuje w mojej sieci), maskę 255.255.255.0, IP 192.168.0.5 (niby przyzielone przez providera ;-) (Edimax na pewno zaakceptuje).

Przy reebocie wszystkie komunikaty potwierdzają, że wszystko jest w porządku - DHCP, firewall, i inne, wszystko ok.

Pinguje mi na bramę 192.168.0.1 bez problemu. Ale próby pingowania na jakąkolwiek stronę internetową np wp.wp kończą się niepowodzeniem.

Komputer kliencki podłączony do drugiej karty sieciowej NND na ustawieniach domyślnego uzyskiwania IP i bramy, rzeczywiście uzyskuje IP bez problemu, ale internet na nim nie działa. Nie da się też pingować do bramy 192..168.0.1. Ale można wejść np. na stronę routera (generowaną przez NND).

Bardzo proszę o pomoc w prawidłowym skonfigurowaniu:

- dostępu do inernetu urządzeń zaakceptowanych po MAC (gdzie ustawia się taką listę, i jakim poleceniem (jestem początkującym użytkownikiem linuxa)

- sproawiedliwego podziału pasma dla wszystkich urządzeń sieciowych

Z góry dziękuję za pomoc
Mariusz

Ale

Tytuł:
Honorowy Admin

Zainstalowanie nnd w tej konfiguracji, przy założeniu że WAN to 192.168.0.5 z baramą 192.168.0.1 i LAN na przykład 192.168.1.1 (komputery klienckie od 2 w górę), powinno zadziałać bez problemu. W NND nie są wbudowane żadne mechanizmy przeszkadzające. Możliwe błędy:
1. Fizyczne pomylenie kart sieciowych - przepiąć kabelki.
2. Ustawienia na routerze sprzętowym wprowadzają blokadę.
3. Zła konfiguracja - np ustawienie WAN i LAN w tym samym zakresie.
Co do filtracji po MAC - zainteresuj się dokładnymi wpisami w /etc/dhcpd.conf.
A podział łącza - niceshaper.
Poza tym najpierw czytaj stronę domową projektu...

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Zainstalowanie nnd w tej konfiguracji, przy założeniu że WAN to 192.168.0.5 z baramą 192.168.0.1 i LAN na przykład 192.168.1.1 (komputery klienckie od 2 w górę), powinno zadziałać bez problemu.

Ok.

Czyli komputer z Windowsem XP, podłączony do drugiej karty sieciowej - wyjścia serwera - ustawiony na automatyczne uzyskiwanie IP i DNS powinien bez problemu łączyć się z internetem?

A mi nie chce się łączyć. Pinguje na bramę 192.168.0.1 ale dostępu do internetu brak. Oczywiście sprzętowy router nie robi problemów.

Cytuj:
Poza tym najpierw czytaj stronę domową projektu...

Albo jestem ślepy, albo na stronie http://nnd.freesco.pl/ nie da się znaleźć niczego konkretnego, zwłaszcza o konfiguracji NND.

Spróbujmy wspólnymi siłami zrobić tutorial net_conf dla opcji rj45 -> NND -> reszta sieci

Krok 1 i 2 wybór kart sieciowych - nie wymaga komentarza
Krok 3 Rodzaj łącza - wybieram DSL (dobrze?)
Krok 4 Twoje IP przydzielone przez providera - podaję 192.168.0.5 bo wiem, że mój Edimax (brama o adresie 192.168.0.1) nie będzie miał nic przeciw temu. Więc mój NND ma teraz adres IP 192.168.0.5
Krok 5 Maska DSL - wpisuję 255.255.255.0 bo taka obowiązuje w mojej sieci
Krok 6 Brama DSL - wpisuję 192.168.0.1 - bo taki adres ma moja brama internetowa (Router ADSL Edimax).
Krok 7 Nazwa serwera - wpisuję Zdrojowa
Krok 8 Domena dla mojej sieci - wpisuję grupę roboczą, która u mnie obowiązuje: DOM
Krok 9 Adres pierwszego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama
Krok 10 Adres drugiego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama
Krok 11 Ilość podsieci ethernet - wpisuję: 1
Krok 12 Pierwsze trzy człony adresu na interfejsie eth1 - rozumiem, że eth1 to moja karta wyjściowa (część sieci obsługiwana przez NND), więc wpisuję 192.168.1 (bo zakładam, że chyba muszę przyjąć inną adresację) więc zakładam też, że DHCP w NND będzie przydzielał adresy w klasie 192.168.1.X.
Krok 13Podaj ilość komputerów w sieci. Wpisuję: 16
Krok 14Liczba podsieci radiowych. Wpisuję: 0

Zapisuję konfigurację. Robię restart.

I komputer na wyjściu serwera NND, owszem dostaje przydzielony IP, ale nie potrafi łączyć się z internetem.

Co robię nie tak?

---- edit ---

Normalnie zaczęło działać. NDD pinguje do wp.pl, a komputer za NDD uzyskał adres IP i łączy się z internetem. Rewelacja :). Ciekawe dlaczego wcześniej nie chciało...?

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
Krok 9 Adres pierwszego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama
Krok 10 Adres drugiego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama

To według mnie błąd, jeśli na edimaxie nie ma serwera dns. Chyba, że jest...
No dobra.. ale jeśli nie ma, to co dalej. Wstawiamy dnsy swojego dostawcy (tp tepsiane). Możemy też zainstalować na nnd binda, dnsmasq lub dnrd. W przypadku typowo keszującego serwera nazw chyba najbardziej polecałbym dnsmasq (któremu też nadrzędne serwery trzeba podać). Zaś w konfiguracji wówczas podajemy 192.168.1.1 - czyli adres NND od strony LAN.
Być może właśnie z tym był problem...

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Cytuj:

To według mnie błąd, jeśli na edimaxie nie ma serwera dns.

DNS-y uzyskiwane są przez Edimaxa automatycznie od providera (neostrada).

W każdym razie działa z ustawieniami 192.168.0.1 (prawdziwa brama) w DNS-ach.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.