Maciek pisze:
Zainstalowanie nnd w tej konfiguracji, przy założeniu że WAN to 192.168.0.5 z baramą 192.168.0.1 i LAN na przykład 192.168.1.1 (komputery klienckie od 2 w górę), powinno zadziałać bez problemu.
Ok.
Czyli komputer z Windowsem XP, podłączony do drugiej karty sieciowej - wyjścia serwera - ustawiony na automatyczne uzyskiwanie IP i DNS powinien bez problemu łączyć się z internetem?
A mi nie chce się łączyć. Pinguje na bramę 192.168.0.1 ale dostępu do internetu brak. Oczywiście sprzętowy router nie robi problemów.
Cytuj:
Poza tym najpierw czytaj stronę domową projektu...
Albo jestem ślepy, albo na stronie
http://nnd.freesco.pl/ nie da się znaleźć niczego konkretnego, zwłaszcza o konfiguracji NND.
Spróbujmy wspólnymi siłami zrobić tutorial
net_conf dla opcji
rj45 -> NND -> reszta sieci
Krok 1 i 2 wybór kart sieciowych - nie wymaga komentarza
Krok 3 Rodzaj łącza - wybieram DSL (dobrze?)
Krok 4 Twoje IP przydzielone przez providera - podaję 192.168.0.5 bo wiem, że mój Edimax (brama o adresie 192.168.0.1) nie będzie miał nic przeciw temu. Więc mój NND ma teraz adres IP 192.168.0.5
Krok 5 Maska DSL - wpisuję 255.255.255.0 bo taka obowiązuje w mojej sieci
Krok 6 Brama DSL - wpisuję 192.168.0.1 - bo taki adres ma moja brama internetowa (Router ADSL Edimax).
Krok 7 Nazwa serwera - wpisuję Zdrojowa
Krok 8 Domena dla mojej sieci - wpisuję grupę roboczą, która u mnie obowiązuje: DOM
Krok 9 Adres pierwszego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama
Krok 10 Adres drugiego DNS-a - wpisuję 192.168.0.1, bo z tego co wiem, DNS-ami powinna zajmować się brama
Krok 11 Ilość podsieci ethernet - wpisuję: 1
Krok 12 Pierwsze trzy człony adresu na interfejsie eth1 - rozumiem, że eth1 to moja karta wyjściowa (część sieci obsługiwana przez NND), więc wpisuję 192.168.1 (bo zakładam, że chyba muszę przyjąć inną adresację) więc zakładam też, że DHCP w NND będzie przydzielał adresy w klasie 192.168.1.X.
Krok 13Podaj ilość komputerów w sieci. Wpisuję: 16
Krok 14Liczba podsieci radiowych. Wpisuję: 0
Zapisuję konfigurację. Robię restart.
I komputer na wyjściu serwera NND, owszem dostaje przydzielony IP, ale nie potrafi łączyć się z internetem.
Co robię nie tak?
---- edit ---
Normalnie zaczęło działać. NDD pinguje do wp.pl, a komputer za NDD uzyskał adres IP i łączy się z internetem. Rewelacja

. Ciekawe dlaczego wcześniej nie chciało...?