Sprawa wyglada tak. Musze postawic ap w pojej sieci lokalnej aby pewne osoby mogly miec necik. Wymyslilem ze postawie na starszym kompie NND i niceshaper'a a za nim bedzie (do eth1) podalaczony AP. I spoko - dziala. Ale jest problem.
Mianowicie osoby laczace sie po wifi nie moga miec dostepu do mojej sieci lokalnej (to ma byc dla nich punkt dostepowy tylko - odebranie poczty itp). Teraz mysle jak im to zablokowac. Pierwszy pomysl to poprzez iptables. I teraz pytanie do Was mili forumowicze. Czy iptables to najlepszy pomysl ?? Czy moze jakos to zrutowac.. moze przez DNS..
Szczerze to sie nigdy tym nie bawilem - chodzi mi o routing, dns i iptables.. oczywiscie jak zrobic to w iptables dojde sam, chodzi mi tylko o pomoc w wyborze metody...

jak to zrobie to podziele sie oczywiscie rozwiazniem.

a moze sie wogole myle i jest cos jeszcze - moze w hosts.deny wpisac poprostu ipki mojej sieci lan (ale to troche by bylo :/)
Pozdrawiam
Exo
o f@@k zamiast zmien nacisnalem cytuj.. sorka za zbedny post.. ale ...
http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... i+lokalnej
tu jest podobny temat.. jednak u mnie jest deczko inaczej
INTERNET -> MODEM -> SWITCH -> router sprzetowy -> moja siec lokalna na 10.0.0 -> gdzies w niej NND z polaczonym AP i za nim siec na 192.168.1...
i musze miec zakaz wstepu z 192 na 10...
jeszcze raz sorka za zbedny post.. moze mod go przeklei do pierwszego
tasiorek: pewnie przeklei, ale mogles to zrobic sam