Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 grudnia 2020, 10:28

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela, 4 stycznia 2009, 14:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
Wiec tak. Usunolem wszystko co niepotrzebne z /etc/ethers
i po podaniu arp -f zadzialalo.
Okazuje sie, ze chyba nie sa tolerowane wpisy na koncu linii nawet
po # .
Wszystkie wpisy jedynie z symbolem spacji bez tabulatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 13:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: poniedziałek, 17 lipca 2006, 13:32
Posty: 220
CyberDuck pisze:
Przy komendzie arp restart :
: [/] [] ()
[root@Serwer rc.d]# arp restart
restart: Unknown host


/etc/rc.d/arp restart :roll:

a wlasnie mialem CI dopisac abys wywalil z ethers komentarze.... u siebie posiadam czyste listy IP MAC i nigdy nie mialem problemow z tablica statyczna

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 16:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 23 stycznia 2008, 17:32
Posty: 691
Lokalizacja: Pabianice
No teraz tez nie ma :)
Dziekuje za pomoc. Doszedlem do tego po probach.
Normalnie w innych plikach komentarze na koncu sa dozwolone
wiec pomyslalem, ze tutaj tez moga byc i dla porzadku dopisalem
na koncu po # nicki osob w sieci zeby odrazu wiedziec kto jest kto, ale jak widac
to niewychodzi. U mnie ten plik jest generowany przez skrypt php, ale wprowadzilem
juz pare poprawek i jest ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 1 grudnia 2010, 15:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Odkopię.
Jak w temacie arp nie blokuje dostępu dla błędnych par IP-MAC
Co ciekawe na błędnym adresie poza tym, że wszystko działa to ping do serwera zamiast <1ms oscyluje w okolicach 3-4 ms, transfer jest 5-o krotnie słabszy i w sumie nie wiem w czym problem.
Dla sieci 192.168.1.1/16 wpisy w ethers są zapełnione od 192.168.0.2 do 192.168.3.254 z pominięciem 192.168.x.1
Komendy arp -f itp nie wywalają żadnych błędów, w /etc/rc.d/ nie mam pliku arp i temu podobnych, tylko w /sbin.
Zmajstrowałem nawet takie coś do /etc/rc.d/

: [/] [] ()
#/etc/rc.d/arp
#

plik_arp=/etc/ethers
[ -f $plik_arp ] || exit 0


# See how we were called.
case "$1" in
  start)
        # Start daemons.
        echo "Adding arps records: "
        grep "^" $plik_arp |grep -v "^#"| while read ip hw_addr; do
                if [ "$hw_addr" = "" ]; then
                        echo -n ""
                else
                        /sbin/arp -s $ip $hw_addr
#                       echo $ip $hw_addr
                fi
        done
        echo
        ;;
  stop)
        # Stop daemons.
        echo -n "Removing static arp records: "
        grep "^" $plik_arp | grep -v "^#"| while read ip hw_addr; do
                if [ "$hw_addr" = "" ]; then
                        echo -n ""
                else
                        /sbin/arp -d $ip >/dev/nul
#                       echo -n "."
                fi
        done
        echo
        ;;
  restart)
        $0 stop
        $0 start
        ;;
  status)
        /sbin/arp -n
        ;;
  *)
        echo "Usage: static-arp {start|stop|restart|status}"
        exit 1
esac

exit 0


Również błędów nie wyrzuca.


: [/] [] ()

arp -a -n 

? (192.168.0.60) at 19:4B:D6:4C:xx:xx [ether] PERM on eth1
? (192.168.1.145) at 00:A1:B0:xx:xx:53 [ether] PERM on eth1
? (192.168.1.220) at 00:1D:xx:xx:D0:66 [ether] PERM on eth1
? (192.168.1.131) at 00:00:xx:xx:B0:D0 [ether] PERM on eth1
? (192.168.0.41) at 09:1B:2F:6A:xx:xx [ether] PERM on eth1

: [/] [] ()

arp -n

192.168.0.60             ether   19:xx:xx:xx:xx:B9   CM                    eth1
192.168.1.145            ether   00:A1:xx:xx:xx:xx   CM                    eth1
192.168.1.220            ether   00:xx:xx:xx:xx:xx   CM                    eth1
192.168.1.131            ether   00:xx:xx:xx:xx:xx   CM                    eth1
192.168.0.41             ether   09:1B:2F:xx:xx:xx   CM                    eth1


Komentarzy w ethers oczywiście nie ma, pomysłu na rozwiązanie również więc proszę o rady :)
Co może mieć wpływ na działanie arpa co może być w konflikcie,
żadnych wydziwień nie mam uruchomionych na serwerze, dnsmasq, dhcp, niceshaper, imqp2p. Kernelversion 2.4.32-10nnd


Pozdrawiam

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 3 grudnia 2010, 04:39 
Offline
PGF

Rejestracja: wtorek, 27 czerwca 2006, 14:09
Posty: 2112
Lokalizacja: Poznań
Sprawdź czy coś innego w sieci nie dubluje Ci adresu bramy.



PS Symetryk 4/4 Mbit za 39 pln?;) Konkurencja nie podkupuje łącza?;)

_________________
Jakub Cichocki

cogitech group | reklama, marketing, informatyka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 04:56 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Witam
Dopiero zauważyłem odpowiedź.
Nie mam dubla bramy, chyba, że jakiś niewidoczny.

: [/] [] ()
arping -I eth1 192.168.1.1
ARPING 192.168.1.1 from 192.168.1.1 eth1
Sent 4 probes (4 broadcast(s))
Received 0 response(s)


: [/] [] ()
ping 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.082 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.067 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.070 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.064 ms

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 2999ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.064/0.070/0.082/0.012 ms


Inna inszość, że na niektórych adresach wpisanych ręcznie w konfiguracji IP owszem blokuje dostęp do sieci, ale do serwera już nie blokuje a też powinno ...

Nie tam, konkurencja nie dziaduje, ma swoje ... problemy :)

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 6 stycznia 2011, 15:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Co ciekawe z nowych obserwacji to:

Problem braku "działania" arpa dotyczy się tylko IP które mają ttl wyższe niż 2.
Wyłączenie arpa zwiększa ttl o 1 a jego ponowne włączenie zmniejsza ttl o 1 i dodatkowo ping do do bramy i dalej w świat rosną o około 2ms, transfer z arpem również spada, mowa tu oczywiście o parze IP-MAC nie zgodnym z MACiem w tablicy arpa czyli ręcznie wpisanym "błędnym" IP.

Ciekawe ? :?

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 7 stycznia 2011, 16:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: niedziela, 16 maja 2004, 21:32
Posty: 1203
Lokalizacja: Bieruń
Wygrzebałem plik startowy arpa z /etc/rc.d/ leżał sobie na dysku z NND i przeglądając ten plik trochę się rożni od twojego teraz jest TUTAJ . Można go odpalić jako demona,i z tego co pamiętam to arp działał mi na tym NND.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 9 stycznia 2011, 00:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Dzięki sprawdzę w wolnej :)

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 22 maja 2011, 23:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: sobota, 22 października 2005, 01:49
Posty: 412
Lokalizacja: 3-City
Sobie odpowiem.
Dysk z systemem zainstalowany na maszynie A, wszystko działa, arp również.
Ten sam dysk wrzucony na maszynę B, wszystko działa (chyba), arp NIE.
Co ma na to wpływ ?
Karty sieciowe te same, inne płyta, proc, zasilacz, kable, kolor obudowy :)

_________________
Symetryk światło, CDN2 3.1.4-4-ARCH i686 AMD E-350 Processor AuthenticAMD & kilku użyszkodników ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl