Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 11 lipca 2025, 20:38

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witam
Czy jest jakiś pakiecik/skrypt/cgi itp. który pozwoli z poziomu apache (http) kontrolować dostęp do netu dla poszczególnych ip, aby np. pozwalał zmieniać w iptables w pliku redirect wpisy IP zablokowanych kompów i potem tworzyć firewalla... na razie robie to ręcznie co miesiąc ale przy dużej liczbie userów to męczące...

Pozdrawiam McAlex
DSL 15000 / 100 userów LAN/WLAN

Tytuł:
Użytkownik

LMS potrafi coś takiego.

http://www.lms.org.pl/

Tytuł:

przerabiałem to (kupiłem i mam płytkę), mocno przerośnięte i dziwnie się zachowujące, czasem notowałem spadki transferów na poszczególnych kontach (może miałem za duże obciążenie ok 100 klientów i duuużo zdefiniowanego sprzętu sieciowego) albo zatykanie się lub brak netu (może w nowszych wersjach to lepiej działa), ja bym wolał coś co da się zainstalować na NND co by tylko zmieniało iptables (tą kontrolę która już tam jest tylko z poziomu http).
NND działa mi super stabilnie. Miałem je wcześniej i myślałem że polepsze sobie (ułatwie) życie LMS'em... Obsługa wygodna ale stabilność i wydajność już nie bardzo... wróciłem do NND i jest miodzio tylko trzeba na konsoli się troszku nastukać :)
W LMSie fajne było że można było się połączyć bylejaką komórką z przeglądarką internetową i pozmieniać wszystko... w NND trzeba do tego mieć komórkę która może odpalić mobilne putty i potem troszkę postukać... na szczęście mam taką komórkę i daje rade ;)

Tytuł:
Użytkownik

Chyba nie wież co to jest LMS jeśli piszesz w ten sposób.
Lms to tylko panel administracyjny :d on nie rozdziela ci łącza :d.
Na NND tez można zainstalować. Parę wątków na tym forum by sie znalazło.
Poczytaj dokładnie.

W skrócie LMS wygeneruje ci każdy plik konfiguracyjny do jakiej kolwiek usługi arp, niceshaper, firewall, mrtg, radius......

Pisałem już na forum ze dodanie klienta u mnie trwa jakieś 4 minuty 3/4 tego czasu to tylko wprowadzanie danych o kliencie i jego komputerze.
Resztę robi sam lms.

Pozdrawiam

Tytuł:

Ja pisałem o własnych doświadczeniach. Zakupiłem LMS na płytce DVD (pełna instalacja) z której stworzył się system oparty na Slack'u, nie wnikałem na ile jest to zintegrowany system, nie wiedziałem że są pakiety do zainstalowania na innych dystrybucjach.

Poszperam na forum w poszukiwaniu wątków o LMS, dziękuję za info.

PS. Ciekawe czy nie będzie jakiś pakietów na płycie którą mam... muszę tam zerknąć, mam nadzieje że nie jest to tylko obraz do załadowania na hdd.

Tytuł:
Użytkownik

jak chodzi nam o to samo DVD ze slaxem to tam jest niceshaper0.5
miałem to raz zainstalowane dla testu sam system był zbyt wymyślnie skonfigurowany wymagał jeszcze konfiguracji nawet proxy nie ma

Multimo 2Mb

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.