Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 października 2017, 21:01

Strefa czasowa UTC+2godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:07 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
Witam!
Jak wymienić karte sieciową w routerze na NND z karty =======
Karta ze starym chipsetem:
RTL8139
na kartę =====================================
Karta z nowym chispetem:
RTL8169S-32

Nie chciał bym mieć sytuacji ze np strace komunikacje z serwerem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:20 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
moduł się chyba nie zmieni, podkreślam chyba :)

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:21 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Zdalnie się tego nie da zrobić, więc nie stracisz...
Te nowe rtl niby mają sterowniki w nnd...

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:24 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
aa ok a teraz pytanie czy jezeli mam podobną karte sieciową ale innego producenta i z tym samym chipsetem to czy sama jej zmiana wystarczy czy coś trzeba będzie jeszcze konfigurować?

w sumie czy to jest to samo?
RTL81398304252
RTL8139D69376S1


Ostatnio zmieniony niedziela, 23 grudnia 2007, 00:27 przez adagio, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:25 
Offline
MODERATOR

Rejestracja: poniedziałek, 27 stycznia 2003, 23:39
Posty: 3065
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa
liczy się cipset nie producent

_________________
Ten post Ci pomógł? Zaznacz go jako pomocny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:33 
Offline
PGF

Rejestracja: niedziela, 14 lipca 2002, 14:33
Posty: 3234
Lokalizacja: Radziejów
Widze, że sam nie wiesz co na co chcesz zmieniac :(


Czynności wstępne:
1. Doinstalowujesz modul r1000 http://dnet.pl/~tasior/nnd/r1000/r1000- ... pkg.tar.gz
2. do rc.conf sekcja MODULES dopisujesz moduł r1000 i r8169 (nigdy nie wiadomo ktory bedzie dobry)

zasadnicze czynnosci
1. haltujesz system
2. Odkrecać boku serwera nie musisz bo pewnie nie jest założony
3. odkrecasz srubke od karty starej
4. Wyciagasz stara karte (odlacz kabel najpierw)
5. Wkladasz nowa karte
6. Przykrecasz srubke
7. Przykrecenie boku pomijamy patrz p. 2
8. uruchamiasz system
9. cieszysz sie nową karta
10. sprawdzasz ktory modul jest wlasciwy i pozbywasz sie wpisu niewlasciwego modulu z rc.conf
11. jesli rzecz ma dotyczyc eth0 to w /etc/modules.conf zminiasz wpis na wlasciwy modul i pozbywasz sie obydwu wpisow z rc.conf

: [/] [] ()
#
# /etc/modules.conf (for v2.4 kernels)
#

alias eth0 r1000


Jesli zaden z tych modułów nie pasuje to musisz sobie taki modulik skompilowac.


Jesli to sa obie 8139 to powinny dzilalac ewentualnie trzeba wyprobowac modul 8139cp zamiast 8139too lub odwrotnie

_________________
Nie jestem NEKROMANTĄ, nie wróżę z flaków!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach!
Przeczytaj nim zapytasz
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 00:41 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
a spójż na to:

Cytuj:
w sumie czy to jest to samo?
RTL81398304252
RTL8139D69376S1




Jedna to jakiś staroć, ogólnie wiekszy krzem i wiecej jakiś elementó jest na nim, bez kości bios


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela, 23 grudnia 2007, 13:53 
Offline
Honorowy Admin

Rejestracja: piątek, 5 lipca 2002, 17:30
Posty: 7799
Lokalizacja: Słupsk
Te kaarty powinny chodzić obie na 8139too.

_________________
Obrazek Belfer.one.PL
Obrazek Audio Cafe


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa, 9 stycznia 2008, 19:50 
Offline

Rejestracja: środa, 26 grudnia 2007, 13:57
Posty: 23
: [/] [] ()
alias eth0 r1000


co daje to polecenie? Dopiero sie ucze.

opisze moje kroki przy instalacji karty:
1. znalezienie odpowiedniego modułu (u mnie r8180, w tym wypadku wifi)
2. dodanie w katalogu /etc/network/internal/ pliku wlan0 i skonfigurowanie (robilem na wzor eth1)
: [/] [] ()
#!/bin/sh
. /etc/rc.conf
. /etc/rc.d/functions

IP="192.168.0.1"
MASKA="255.255.255.0"
BROADCAST=`/bin/ipmask $MASKA $IP | cut -f 1 -d ' '`
ESSID="shegikasia"
CHANNEL="05"

case $1 in
              start)
                          ifconfig `basename $0` $IP netmask $MASKA broadcast $BROADCAST up
                          iwconfig `basename $0` mode ad-hoc
           iwconfig `basename $0` essid $ESSID
                          iwconfig `basename $0` channel $CHANNEL
                          wynik
                          ;;
              stop)
                          ifconfig `basename $0` down
                          wynik
                          ;;
esac


3. Dodanie w pliku /etc/rc.conf nastepujacych danych:
- INTIF2="wlan0"
- DHCPIF=(eth1 wlan0)
- MODULES=(... r8180)

4. dodanie wpisow w plikach hosts oraz oindentf_mask_conf
5. dodanie wpisow w pliku dhcp.conf

Czy jeszcze cos jest potrzebne do recznej konfiguracji sieci? Czy do tego
"alias eth 0" musze dopisac wlan0?

EDIT
znow zasiegnalem kolejna porcje wiedzy, wywnioskowalem ze alias robi sie wtedy gdy jest to siec zewnetrzna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 10 stycznia 2008, 20:08 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
Co do karty sieciowej to po włożeniu tej nowej 8139D wszystko ruszyło bez problemów. To samo gniazdo, karta rozpoznana, wszystko rusza, błedy podczas pracy nie zostały wykryte.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 11 stycznia 2008, 00:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
shegi pisze:
: [/] [] ()
alias eth0 r1000

co daje to polecenie? Dopiero sie ucze.


W sekcji MODULES w rc.conf możesz se wpisać eth0 zamiast r1000
Wygodne jak sie ma kilka sieciowek, wtedy nie musisz pamiętać jaki to moduł, wystarczy np:

# modprobe eth3

i święto ;-)

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek, 13 maja 2010, 15:08 
Offline

Rejestracja: czwartek, 9 listopada 2006, 16:40
Posty: 95
Przyszedł czas na wymianę rtl8139 na intela 10/100, czy do wymiany karty wystarczy dodać do rc.conf moduł odpowiedni, zmienić karty na inne i tyle? Te same sloty PCI to te same eth bedą?

Karta to:
http://www.allegro.pl/item1028239907_no ... 0_pci.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek, 14 maja 2010, 21:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: środa, 8 czerwca 2005, 19:39
Posty: 571
Powinno wystarczyć ;-)

_________________
| ArchLinux X64 2.6.29-6 (Custom) @ IBM eServer 235
| Intel Xeon 2,4GHz (x2) : 2GB RAM : 2x36GB SCSI (RAID1)
| httpd2.6 mysql exim dhcpd named proftpd stats niceshaper06
| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek, 17 marca 2014, 18:42 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: czwartek, 4 sierpnia 2005, 14:57
Posty: 338
Lokalizacja: Nowy Sącz
Od dwóch dni walczę z wymianą karty sieciowej w swoim serwerze.
Obecny stan wygląda tak:
: [/] [] ()
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 735 Host (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 5591/5592 AGP
00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 85C503/5513
00:02.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 7001 (rev 07)
00:02.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 7001 (rev 07)
00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev d0)
00:03.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 10/100 Ethernet (rev 90)
00:0d.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8029(AS)
00:11.0 VGA compatible controller: S3 Inc. ViRGE/DX or /GX (rev 01)


RTL8029 chciałbym zastąpić 8139D. Próbowałem nndconf, ale po restarcie sypie błędami 'no such device'. Szczerze mówiąc to nie chciałbym uruchamiać konfiguratora na nowo. Wolałbym podmienić karty i załadować odpowiedni sterownik. Możecie wskazać właściwy kierunek?
Czy po zamontowaniu 8139D i uruchomieniu serwera lspci powinien ją wyświetlić pomimo tego, że nie jest prawidłowo zainstalowana? Zastanawiam się czy nie jest uwalona, ponieważ jej nie wyświetla.

_________________
www.lan14.net


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting: Compus-Net
RobertKonik.pl